4 ιδέες + 4 συνταγές για διαφορετικό πουρέ από τη Ντίνα Νικολάου: Με σαφράν, μουστάρδα και καρότα ή μανιτάρια!
Για να ξεφύγουμε λίγο από τα καθιερωμένα και τα κλασικά, η Ντ. Νικολάου αποφάσισε να φτιάξει μερικούς διαφορετικούς πουρέδες, συνδυάζοντας ταιριαστά αρτύματα και μυρωδικά.
Πουρές με σαφράν
Μουσκεύω 8 – 10 κλωστίτσες σαφράν στο πολύ ζεστό γάλα που θα προσθέσω στον πουρέ. Αυτό το γάλα δεν το σουρώνω, ώστε να σκορπίσουν οι κλωστίτσες μέσα στον πουρέ. Το χρώμα του θα είναι έντονα κροκί, πολύ όμορφο και με ωραίο άρωμα.
Η συνταγή: «Πουγκιά με πάστα πιπεριάς και πουρέ με σαφράν»
Χτυπάω στο μπλέντερ 8 πομοντόρια,κομμένα στη μέση, 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου, ½ κουταλάκι καστανή ζάχαρη,500 γρ. πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι, 1 πιπερτίτσα τσίλι και 1 κουτ. σούπας πάστα λιαστής ντομάτας, μέχρι να γίνουν όλα μια σφικτή πάστα. Τη σιγομαγειρεύω για 15 λεπτά σε ένα κατσαρολάκι για να στεγνώσει από τα πολλά υγρά της. Ντύνω 6 – 8 πυρίμαχα μικρά φορμάκια για σουφλέ με 2 κομμάτια φύλλο κρούστας στο καθένα (κάθε κομμάτι φύλλου αποτελείται από 1 ολόκληρο φύλλο, κομμένο κατά πλάτος στη μέση). Γεμίζω τα ντυμένα φορμάκια μέχρι τη μέση με πουρέ με σαφράν και συμπληρώνω από πάνω με την πάστα του κατσαρολιού. Κλείνω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από τα φορμάκια, τις λαδώνω λίγο και βάζω τα φορμάκια στο φούρνο, στους 180°C. Ψήνω για 20 – 25 λεπτά, ξεφορμάρω (θα μοιάζουν με πουγκάκια) και σερβίρω.
Πουρές με ελαιόλαδο και μυρωδικά
Χτυπάω στο μπλέντερ 50 γρ. ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά (βασιλικό, μαϊντανό, δυόσμο και φρέσκο κρεμμυδάκι), 100 ml ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο και 50 γρ. τριμμένη παλαιωμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα. Αυτή την πάστα την ανακατεύω στον πουρέ μέχρι να γίνει πράσινος και ομοιογενής. Προσοχή! Στον πουρέ αυτό δεν βάζω βούτυρο και γάλα!
Η συνταγή: «Πράσινος ψητός πουρές με σάλτσα μανιταριών»
Αφού φτιάξω τον πουρέ με ελαιόλαδο και μυρωδικά, του προσθέτω 3 κρόκους αυγών, ανακατεύω και μετά βάζω 3 ασπράδια, χτυπημένα πρώτα σε σφικτή μαρέγκα. Ανακατεύω απαλά, τον αδειάζω σε ένα ρηχό ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και ραντίζω την επιφάνειά του με 1 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο και 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνω για 30 λεπτά, στους 180°C.
Στο μεταξύ σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρω για 5 λεπτά σε ελαιόλαδο 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια σε φετάκια, 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες και 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μέχρι να ροδίσουν όλα. Ρίχνω 100 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί (ή τυρί κρέμα τύπου φιλαδέλφεια) και 2 κουταλάκια ψιλοκομμένο φρέσκο φασκόμηλο, ανακατεύω μέχρι να λιώσει το τυρί και αποσύρω.
Κόβω τον πουρέ σε τετράγωνα κομμάτια, τα μοιράζω σε πιάτα και τα περιχύνω με τη σάλτσα μανιταριών.
Πουρές με καρότα
Φτιάχνω μια δόση κλασικού πουρέ αφαιρώντας από τη συνταγή το γάλα. Κόβω 6 μέτρια και βιολογικά καρότα σε μικρά κομμάτια, τα σοτάρω για 5 λεπτά σε λάδι ή βούτυρο, τα πολτοποιώ στο μπλέντερ και τα ρίχνω στον πουρέ, ανακατεύοντας καλά.
Η συνταγή: «Αλμυρή τούρτα-στρώσεις με πουρέ καρότου και σπανάκι»
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα αφήνω να μαραθούν 500 γρ. φρέσκο σπανάκι, χοντροκομμένο και 2 κουταλιές νερό, για 5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Το στύβω και το ψιλοκόβω. Μετά, το σοτάρω σε ελαιόλαδο με 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και από 1 κουταλάκι κύμινο καικόλιανδρο σε σκόνη. Μόλις σοταριστεί το μεταφέρω σε μπολ, προσθέτω 1 κουταλιά κρέμα γάλακτος, 150 γρ. τριμμένο κασέρι, ½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό και αλατοπίπερο και ανακατεύω καλά.
Σε ένα στρογγυλό βαθύ ταψάκι 24 εκ απλώνω το 1/3 του πουρέ καρότο, από πάνω βάζω το μισό σπανάκι, σκεπάζω με άλλο 1/3 πουρέ, από πάνω βάζω το υπόλοιπο σπανάκι και σκεπάζω με τον υπόλοιπο πουρέ. Σκορπίζω φιλέ αμυγδάλου, και ψήνω αυτή την «τούρτα» για 35 – 40 λεπτά, στους 180°C. Την αφήνω να κρυώσει και τη σερβίρω.
Πουρές με μουστάρδα
Στην κλασική, βασική συνταγη του πουρέ προσθέτω 2 – 3 κουταλιές καλής ποιότητας μουστάρδα της αρεσκείας μου (εγώ προτιμώ μια πικάντικη με σπόρους) και ανακατεύω καλά.
Η συνταγή: «Πουρές με μουστάρδα και κόκκινη σάλτσα με φρέσκα κουκιά»
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρω σε αρκετό ελαιόλαδο 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδου, 1 ξερό κρεμμύδιψιλοκομμένο, μέχρι να μαλακώσουν. Μετά ρίχνω 600 γρ. φρέσκα κουκιά, βρασμένα μέχρι να μαλακώσουν και στραγγισμένα, 1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα, 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί, 1 κουταλιά βαλσαμικό ξίδι, λίγο θυμάρι, λίγη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και σιγομαγειρεύω για 20 λεπτά.
Μοιράζω τον ζεστό πουρέ μουστάρδας σε πιάτα και περιχύνω με τη σάλτσα κουκιών.
Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr, για την παραχώρηση των 4 συνταγών
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr