«Καμπανάκι» Moody's: Αυξημένος ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα

Τους κινδύνους που εγκυμονεί για την Ελλάδα η κόντρα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα αναλύει έκθεση της Moody’s. Ο οίκος αξιολόγησης βλέπει ότι τελικά θα περάσουν τα απαραίτητα μέτρα, ωστόσο υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόωρων εκλογών.

Η Moody’s στέκεται στην αντιπαράθεση μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018 και σημειώνει πως το αδιέξοδο που διαφαίνεται είναι πιστωτικά αρνητικό για την χώρα μας.

 

Με το χρονικά όρια να στενεύουν, ασκούνται πιέσεις προς την Ελλάδα για περισσότερα μετρά από αυτά που είχε αρχικώς συμφωνήσει για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Ο οίκος προβλέπει ότι τα μέτρα αυτά που περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, μείωση του αφορολόγητου ορίου και τα «κόκκινα» δάνεια Θα εφαρμοστούν εντέλει από την ελληνική κυβέρνηση. Προειδοποιεί ωστόσο ότι ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών αυξάνεται δεδομένου του αυξανόμενου πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση και της ισχνής πλειοψηφίας της στη Βουλή.

 

Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, δεν υπάρχει καλό σενάριο γιατί οι εκλογές μπορεί να φέρουν μια νέα συντηρητική κυβέρνηση που θα υλοποιήσει πιο εύκολα τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, αλλά η ελληνική οικονομία θα έχει δεχθεί άλλο ένα πλήγμα έχοντας μόλις αρχίσει να καταγράφει θετική ανάπτυξη.

 

Βασικό «αγκάθι» σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου αξιολόγησης είναι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, μεταξύ των οποίων οι αλλαγές στην ομαδικές απολύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις.

Ακόμη ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως δεδομένων και των εκλογικών αναμετρήσεων που είναι προγραμματισμένες για φέτος στην Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία) το χρονικό πλαίσιο που έχει η Ελλάδα για να νομοθετήσει τα απαιτούμενα μέτρα και να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση μικραίνει.

 

Η Ελλάδα έχει μεγάλες λήξεις τον Ιούλιο του 2017, καθώς χρωστά 2,3 δισ. ευρώ σε ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα και 3,9 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η κυβέρνηση έχει επίσης μικρότερες λήξεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Η Ελλάδα θα δυσκολευτεί πολύ να ανταποκριθεί σε αυτές τις αποπληρωμές χωρίς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και χωρίς την εκταμίευση της δόσης του ESM μέχρι το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr