Βίντεο: Φτιάξτε απίθανο μεσογειακό χταπόδι στιφάδο με ελιές & οδηγίες του Άκη Πετρετζίκη
Μπορούμε να το σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, φάβα ή πατάτες ροστί φούρνου!
Συστατικά
1 κιλό χταπόδι (πλυμένο και κομμένο σε κομμάτια 2 εκ.)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
15 κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα
3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
120 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε φέτες
3 φύλλα δάφνης
2-3 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
πιπέρι
2 πρέζες μπούκοβο
2 κ.σ. μέλι
φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
κόλιανδρο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Photo credit: G. Drakopoulos - Food Styling: T. Webb
Ξεπλένουμε καλά το χταπόδι μας σε μπόλικο νερό.
Φροντίζουμε να τρίψουμε τις βεντούζες γιατί εκεί κρύβεται άμμος ειδικά αν το χταπόδι μας είναι φρέσκο.
Κόβουμε το χταποδι κάτω από τα μάτια. Κόβουμε και πάνω από τα μάτια κρατώντας μόνο την κουκούλα. Γυρνάμε την κουκούλα ανάποδα και καθαρίζουμε με χαρτί. Γυρνάμε ξανά και βγάζουμε το στόμα.
Κόβουμε χωριστά τα πλοκάμια και κόβουμε κάθε πλοκάμι σε κομμάτια των 2 εκ. Τα αφήνουμε σε ένα μπολ στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Κόβουμε 15 μικρά κρεμμύδια στη μέση, πατάμε με τα χέρια και ανοίγουμε όλες τις φλύδες.
Προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε και τα αφήνουμε να καραμελώσουν για 3-4 λεπτά.
Ρίχνουμε και τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο και τις σοτάρουμε και αυτές μέχρι να καραμελώσουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το χταπόδι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τις ελιές, το ξύδι βαλσάμικο, τα φύλλα δάφνης, το μπούκοβο, το μέλι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Καλύπτουμε την κατσαρόλα με καπάκι και σιγοβράζουμε χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μέτριο για 45 λεπτά με 1 ώρα...μέχρι το χταπόδι να είναι καλά μαγειρεμένο και τρυφερό. 10 λεπτά πριν κλείσουμε τη φωτιά ελέγχουμε αν το χταπόδι μας έχει βγάλει πολλά υγρά. Αν έχει βγάλει, αφαιρούμε το καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν και να μείνει μια ωραία, πλούσια σάλτσα.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και κόλιανδρο.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr