"Αχτύπητο" χταπόδι καρπάτσιο με κάρδαμο, πιπέρια & δάφνη δημιουργεί ο Άκης Πετρετζίκης
Αν είναι δύσκολο να βρείτε μαύρη ρόκα, μπορείτε να βάλετε ό,τι άλλο χορταρικό θέλετε εσείς.
Συστατικά
Για το χταπόδι
2 κιλά χταπόδι
1 κ.γ. κόκκοι πιπεριού
1 κ.γ. κόκκοι κόκκινου πιπεριού
1 κ.γ. λοβοί κάρδαμου
1 κ.γ. κόκκοι κόλιανδρου
2 φύλλα δάφνης
1 μικρό ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο και χοντροκομμένο
Για το dressing
30 γρ. μουστάρδα
50 ml χυμό λάιμ
100 γρ. ηλιέλαιο
100 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. ζωμό χταποδιού που έμεινε από το βράσιμό του
Για το στήσιμο
120 γρ. χταπόδι σε λεπτές φέτες
φύλλα μαύρης ρόκας
κάππαρη
φρέσκο πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το χταπόδι
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το χταπόδι μαζί με όλα τα υλικά και το σκεπάζουμε με νερό
Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι χωρίς όμως να λιώσει
Θέλουμε απλά το νερό να βγάζει μπουρμπουλήθρες και όχι να βράζει δυνατά για να μην χαλάσει η μεμβράνη του χταποδιού.
Αφαιρούμε το χταπόδι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά (όχι παραπάνω)
Συνεχίζουμε να βράζουμε τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα μέχρι να μείνει το 1/10 από την αρχική ποσότητα νερού.
Στραγγίζουμε το ζουμί από τα μυρωδικά και το κρατάμε στην άκρη.
Τα μυρωδικά τα πετάμε
Κόβουμε τα πλοκάμια από το χταπόδι.
Την κουκούλα την κόβουμε σε κομμάτια, τη βάζουμε στην κατάψυξη και με αυτή κάνουμε μια συνταγή όπως αυτή.
Απλώνουμε μια μεμβράνη πάνω σε μια επιφάνεια κοπής και βάζουμε στην άκρη που είναι προς τα εμάς τα πλοκάμια του χταποδιού εναλλάξ το ένα με το άλλο σαν να φτιάχνουμε έναν κορμό.
Στη συνέχεια διπλώνουμε και ρολάρουμε χρησιμοποιώντας όση μεμβράνη χρειάζεται, σαν να τυλίγουμε ένα λουκάνικο.
Πρέπει να κάνουμε ένα αρκετά σφιχτό δέσιμο για να ενωθούν καλά μεταξύ τους τα πλοκάμια
Κρατάμε τις άκρες από τη μεμβράνη και ξανά τυλίγουμε έτσι ώστε να σφίξουν οι άκρες και να δημιουργηθεί ένα λουκάνικο.
Το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι και το το βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
Για το dressing
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα δυνατό μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
Για το στήσιμο
Αφαιρούμε τη μεμβράνη από τα πλοκάμια και κόβουμε με ένα πολύ καλό μαχαίρι σε πολύ λεπτές φέτες και τις απλώνουμε σε ένα πιάτο.
Γαρνίρουμε με το dressing μας και σερβίρουμε από πάνω με την κάππαρη, την μαύρη ρόκα και το φρέσκο πιπέρι.
Το υπόλοιπο “λουκάνικο” το διατηρούμε στο ψυγείο ή το βάζουμε στην κατάψυξη ώστε να το φτιάξουμε ξανά μια άλλη φορά.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr