Φούσκωμα στην κοιλιά, αέρια, διάρροια; Ίσως έχεις δυσανεξία στη λακτόζη
Δυσανεξία στη λακτόζη. Ποια είναι τα συμπτώματα, τι να καταναλώσεις και τι όχι, πώς να αναπληρώσεις το ασβέστιο.
Δυσανεξία στη λακτόζη, αποτελεί η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει την λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος. Αυτή η αδυναμία οφείλεται στην έλλειψη του ενζύμου λακτάση, που κανονικά παράγεται από κύτταρα του λεπτού εντέρου.
Στο λεπτό έντερο η λακτάση, αποικοδομεί τη λακτόζη στους μονοσακχαρίτες γαλακτόζη και γλυκόζη, οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό σαν πηγή ενέργειας.
Αν δεν υπάρχει αρκετή λακτάση, τότε η λακτόζη συνεχίζει αναλλοίωτη την πορεία της στο παχύ έντερο. Εκεί τα εντερικά βακτηρίδια την μετατρέπουν σε λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, με ταυτόχρονη παραγωγή αερίων (διοξειδίου του άνθρακα, υδρογόνου και μεθανίου).
Αυτή η δημιουργία αερίων από τα βακτηρίδια του παχέος εντέρου προκαλεί μια σειρά δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως ναυτία, δυσπεψία, φούσκωμα του στομαχιού, κοιλιακό πόνο ή κολικούς, γουργούρισμα των εντέρων και έκλυση αερίων, ακόμη και διάρροια
Εκτιμάται ότι περίπου 70% των ενηλίκων παγκοσμίως εμφανίζουν μειωμένη παραγωγή λακτάσης. Τα ποσοστά δυσανεξίας στη λακτόζη ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή του κόσμου, και μπορεί να κυμαίνονται από μόνο 5% στη Βόρεια Ευρώπη έως 70% στη Σικελία και πάνω από 90% σε κάποιες χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 30% των παιδιών κάτω των 5 ετών εμφανίζουν κάποια ανεπάρκεια λακτάσης και συνακόλουθα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, ενώ το ποσοστό αυξάνεται πριν την εφηβεία.
Συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη
-Φούσκωμα
-Πόνος στην κοιλιά
-Αέρια
-Διάρροια
Η έκταση και η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτώνται τόσο από τον βαθμό της έλλειψης της λακτάσης όσο και από την ποσότητα ή και το είδος των γαλακτοκομικών που καταναλώσατε.
Μία γενική εκτίμηση είναι πως σχεδόν όλοι όσοι έχουν ακόμα και ελαφριά δυσανεξία στη λακτόζη θα εμφανίσουν συμπτώματα, αφού πιουν ένα λίτρο γάλα και αρκετοί ακόμα και μετά την κατανάλωση ενός μόνο ποτηριού ή ακόμα και λιγότερου.
Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται 30 λεπτά έως και 2 ώρες μετά την κατανάλωση των προϊόντων που περιέχουν λακτόζη.
Το 60 με 80% μπορεί να καταναλώσει ένα ποτήρι γάλα χωρίς να εκδηλώσει δυσάρεστα συμπτώματα και περίπου οι μισοί μπορούν να καταναλώσουν ακόμα και δύο ποτήρια γάλα.
Πώς θα καταλάβω αν έχω δυσανεξία;
Υπάρχουν ιατρικές εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν έναν γιατρό να διαγνώσει τη δυσανεξία ενός ασθενούς του στη λακτόζη.
• Η δοκιμασία ανοχής της λακτόζης
Είναι μία αιματολογική εξέταση που ανιχνεύει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά τη λήψη λακτόζης.
• Δοκιμασία αναπνοής υδρογόνου
Είναι ένα τεστ που μετρά τα επίπεδα υδρογόνου στην αναπνοή αφού προηγουμένως πιείτε ένα υγρό που να περιέχει λακτόζη. Αν τα επίπεδα του εκπνεόμενου υδρογόνου είναι υψηλά, σημαίνει ότι έχουμε χαμηλά επίπεδα λακτάσης, άρα και κάποιου βαθμού δυσανεξία στη λακτόζη.
• Πρακτικός τρόπος
Για να καταλάβετε αν έχετε πράγματι δυσανεξία στη λακτόζη, κάντε το εξής: Ξυπνώντας το πρωί, πιείτε δύο ποτήρια χλιαρό γάλα (όχι κρύο) και παρατηρήστε τα συμπτώματα που τυχόν θα προκύψουν. Εάν εμφανίσετε διάρροια, θα έχετε προφανώς σημαντικού βαθμού δυσανεξία στη λακτόζη.
Γαλακτοκομικά που δημιουργούν προβλήματα:
-Γάλα
-Βούτυρο γάλακτος
-Κρέμα γάλακτος
-Τυρί
-Βούτυρο
-Γιαούρτι που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία
-Τυρόγαλα
-Ολα τα γαλακτοκομικά που χρησιμοποιούνται στα τυποποιημένα τρόφιμα (γάλα σε σκόνη, γαλακτοματοποιητές).
Γαλακτοκομικά που δεν δημιουργούν πρόβλημα:
-Γιαούρτι
-Σοκολατούχο γάλα.
Λακτόζη πιθανόν να περιέχουν και τα εξής τρόφιμα:
-Ψωμί και αρτοσκευάσματα
-Κέικ και βουτήματα
-Ζαχαρώδη προϊόντα (πχ καραμέλες)
-Έτοιμο μείγμα για πουρέ
-Μαργαρίνη
-Πολλά συνταγογραφημένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και των αντισυλληπτικών χαπιών, καθώς και φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή όπως δισκία
-Δημητριακά για πρωινό, τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία
-Σάλτσες για σαλάτες
-Σούπες.
Εχετε δυσανεξία ; Καταναλώστε γιαούρτι
Το γιαούρτι θεωρείται ασφαλές, διότι ο οργανισμός το επεξεργάζεται, έτσι ώστε να γίνει εύπεπτο.
Τα βακτήρια που περιέχονται στο γιαούρτι αναλαμβάνουν το ρόλο του ενζύμου που απουσιάζει και χωνεύουν για λογαρισμό μας αρκετή ποσότητα από το σάκχαρο του γάλακτος.
Βεβαιωθείτε ότι το γιαούρτι που καταναλώνετε περιέχει ζωντανές καλλιέργειες, κάτι που συμβαίνει με τα περισσότερα γιαούρτια που διατίθενται στην αγορά.
Τα νεκρά βακτήρια δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Τα απλά γιαούρτια εξουδετερώνουν καλύτερα τη λακτόζη από ότι εκείνα που περιέχουν πρόσθετα βελτιωτικά γεύσης.
Προσοχή στο γιαούρτι που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία. Όταν το γιαούρτι καταψύχεται, μερικές φορές παστεριώνεται εκ νέου, γεγονός που σκοτώνει τα βακτήρια.
Tι πρέπει να καταναλώνετε εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη
-Φυτικά ροφήματα όπως η σόγια, το γάλα αμυγδάλου και το γάλα ρυζιού, τα οποία συχνά ενισχύονται με τα θρεπτικά συστατικά αναδόμησης των οστών όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D.
-Mπορείτε να προσθέσετε στο γάλα σας δισκία, τα οποία παρέχουν το ένζυμο που απουσιάζει από τον οργανισμό.
-Μπορείτε να καταναλώνετε ειδικά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία περιέχουν μειωμένη ποσότητα λακτόζης. Αυτό σας επιτρέπει να πίνετε γάλα και να προσλαμβάνετε έτσι το ασβέστιο που χρειάζεται ο οργανισμός σας.
-Επίσης υπάρχουν σταγόνες του ενζύμου λακτάσης. Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη μπορείτε να βάζετε σταγόνες λακτάσης στο γάλα σας πριν το πιείτε.
-Καταναλώνετε μικρότερες ποσότητες γάλακτος πιο συχνά.
-Καταναλώνετε το γάλα σε συνδυασμό με τα γεύματα, γιατί είναι πιο εύκολο να χωνευτεί η λακτόζη όταν καταναλώνεται με άλλα τρόφιμα.
-Προτιμάτε το πλήρες γάλα έναντι του αποβουτυρωμένου.
Πηγές ασβεστίου από άλλα τρόφιμα:
Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των οστών μας. Η κατανάλωση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών τροφίμων που γίνονται από το γάλα είναι ο κυριότερος τρόπος για την προμήθεια του σώματος μας με το ασβέστιο.
Εάν κάποιος έχει πρόβλημα στο να πίνει ή να καταναλώνει τα παραπάνω προϊόντα μπορεί να έχει πρόβλημα πρόσληψης ασβεστίου.
Για το λόγο αυτό, τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να γνωρίζουν και τα άλλα τρόφιμα που είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου όπως:
-Ψάρια που τρώγονται με κόκαλα
-Σαρδέλες
-Μπρόκολο
-Πράσο, ραδίκια και σπανάκι
-Οσπρια
-Τυρί από σόγια
-Λάχανο
-Αμύγδαλα
-Ψωμί ολικής άλεσης με σπόρια
-Κρόκος αυγού
ΝΑΙ στα βιολογικά !!!
Προτιμήστε τα βιολογικά τρόφιμα τα οποία είναι απαλλαγμένα από χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
Στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από βιολογικά τρόφιμα χωρίς λακτόζη και βιολογικά φυτικά ροφήματα.
ΠΗΓΗ: organiclife.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr