Samosas λέγονται αυτά τα ινδικά πιτάκια με αρακά της εποχής: Θαυμάσια συνταγή του Άκη Πετρετζίκη

Εξαιρετικά πιτάκια που δεν θα χορταίνεται να τρώτε!

Συστατικά
2 χοντρά φύλλα για πίτες
1 πατάτα
½ κιμά χοιρινό
½ φλ. τσ. αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 καρότο τριμμένο
1 καυτερή πιπεριά τσίλι, τριμμένη
1 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, σπασμένοι
1 κ.γ. σπόροι κύμινο, σπασμένοι
½ κ.γ. κουρκουμά
1/3 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. ζάχαρη
40 ml κρασί
100 ml νερό
1 αυγό αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
φρέσκια ρίγανη και δυόσμο
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για τις σως γιαουρτιού

300 γρ. γιαούρτι
1 κ.γ. κάρυ
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Ινδικά, πικάντικα πιτάκια samosas (σαμόσα) με λαχανικά, μπαχαρικά, κιμά χοιρινό και αρακά. Συνοδεύστε τα με 3 υπέροχες σως γιαουρτιού.

Ξεφλουδίζουμε την πατάτα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια 1x1 εκ. και τη βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό σε μέτρια φωτιά.
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες φέτες κρεμμυδιού. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε.
Μόλις πάρει χρώμα το κρεμμύδι ρίχνουμε τα μπαχαρικά (κουρκουμά, τζίντζερ, κύμινο, κόλιανδρο και πάπρικα). Ανακατεύουμε και προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με μία κουτάλα. Προσθέτουμε λάδι και σοτάρουμε.
Τρίβουμε με τον τρίφτη το καρότο μέσα στον κιμά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε ελαφρώς να πάει παντού.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε 1 κ.γ. ζάχαρη και 100 ml νερό. Σιγοβράζουμε και με την τρυπητή κουτάλα ρίχνουμε μέσα τις βρασμένες πατάτες. Ανακατεύουμε ελαφρώς και περιμένουμε να δέσει η σάλτσα.
Ρίχνουμε μέσα και τον αρακά και ανακατεύουμε καθώς και το ψιλοκομμένο τσίλι. Προσθέτουμε φρέσκια ρίγανη και δυόσμο και αφήνουμε το μείγμα εκτός φωτιάς να κρυώσει για 20 περίπου λεπτά.
Βάζουμε σπορέλαιο σε χαμηλή φωτιά σε ένα τηγάνι για να τηγανίσουμε τα πιτάκια samosas.
Ανοίγουμε 2 χοντρά φύλλα για πίτες.
Χωρίζουμε το κάθε φύλλο σε 8-10 κομμάτια και μοιράζουμε τη γέμιση στα πιτάκια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλάτι.
Σε ένα μπολάκι, σπάμε ένα αυγό και το αεραιώνουμε με 1 κ.σ. νερό. Με το πινέλο μας αλείφουμε γύρω γύρω από τη γέμιση το φύλλο μας – ίσα ίσα να το νοτίσουμε.
Στη συνέχεια, κλείνουμε τις γωνίες στα πιτάκια, δημιουργώντας ένα τρίγωνο.
Με ένα πηρουνάκι, πατάμε τις γωνίες στα πιτάκια μας και στη συνέχεια ρίχνουμε τα samosas σε δόσεις στο τηγάνι. Τηγανίζουμε και από τις 2 πλευρές για 1 λεπτό την κάθε πλευρά και αφαιρούμε σ’ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Για τις σως γιαουρτιού

Ετοιμάζουμε τις σως σε 3 διαφορετικά μπολάκια.
Ρίχνουμε το κάρυ στο ένα μπολ και ανακατεύουμε με 100 γρ. γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, την πάπρικα στο άλλο μπολ ανακατεύοντας με 100 γρ. γιαούρτι, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Για το τελευταίο μείγμα, χτυπάμε στο μπλέντερ τον ψιλοκομμένο μαϊντανό με 100 γρ. γιαούρτι, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. 

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr