Πεντανόστιμη μαγειρίτσα κοτόπουλο από τον μοναδικό σεφ Άκη Πετρετζίκη!

Ήρθε η ώρα να μαγειρέψουμε την αγαπημένη μας παραδοσιακή μαγειρίτσα! 

ΥΛΙΚΑ

300 γρ. συκωτάκια κοτόπουλο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές φέτες
1 μάτσο άνηθο, χοντροκομμένο
500 γρ. μπούτι κοτόπουλο, χωρίς κόκκαλο και δέρμα
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ σπόροι γλυκάνισο ή μαραθόσπορο
220 γρ. ρύζι γλασέ
100 ml λευκό κρασί
4 χούφτες σπανάκι
1,5 - 2 λίτρα ζωμό κοτόπουλο ή 1 κύβο κοτόπουλου διαλυμένο σε 1,5- 2 lt νερό)

Για το αυγολέμονο

2 αυγά
ξύσμα από 1 λεμόνι και χυμό από 2
αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα μπούκοβο
1 κ.γ. κορνφλάουερ

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε τα συκωτάκια κοτόπουλο και σιγοβράζουμε για 3 - 4 λεπτά να φύγει η πικρίλα.
  • Όση ώρα βράζουν τα συκωτάκια, φοράμε τα γάντια μας και κόβουμε το κοτόπουλο σε ωραίες μπουκίτσες 1 εκ.
  • Αφαιρούμε τα συκωτάκια από την κατσαρόλα, τα κόβουμε λίγο και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε μία άλλη κατσαρόλα πάνω στη φωτιά, ρίχνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο που έχουμε ψιλοκόψει.
  • Ρίχνουμε και τους σπόρους γλυκάνισου, το κοτόπουλο και τα συκωτάκια και ανακατεύουμε.
  • Με το που πάρει ωραίο χρώμα το κοτόπουλο, ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε. Μόλις σοτάρουμε σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε το νερό και τον κύβο (ή το ζωμό), το 1/2 άνηθο χωρίς τα κοτσάνια, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια και το σπανάκι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
  • Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό.
  • Μετά από 20 λεπτά, το ρύζι έχει βράσει και φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
  • Για το αυγολέμονο
  • Σε ένα μπολ, ρίχνουμε ξύσμα από 1 λεμόνι, χυμό από 2, τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τα υπόλοιπα μυρωδικά μας (1/2 άνηθο και 1 φρέσκο κρεμμυδάκι) και λίγο μπούκοβο.
  • Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μία κουτάλα μεταφέρουμε 4-5 κουταλιές από το ζουμί της κατσαρόλας στο μπολ.
  • Στη συνέχεια, αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα και μεταφέρουμε πίσω στη φωτιά.
  • Περιμένουμε 30'' να πήξει η σούπα και ανακατεύουμε. Αν έχει πήξει πολύ προσθέτουμε καυτό νερό για να τη φέρουμε στην επιθυμητή σύσταση.
  • Μόλις δούμε την πρώτη φουσκάλα, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Αλατοπιπερώνουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε λεμόνι.
  • Σερβίρουμε με φρέσκα μυρωδικά, μπούκοβο και λίγο ελαιόλαδο.

Tip
Ζητήστε από το χασάπη σας, να σας δώσει φρέσκα συκωτάκια κοτόπουλο!

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών…

Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”.

Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr