Αυτή είναι η πιο αγαπημένη καλοκαιρινή τούρτα: Mε φράουλες & σωστή συνταγή του Άκη Πετρετζίκη
Ελαφρύ, ζουμερό, θυμίζει άνοιξη, καλοκαίρι… Ένα κομμάτι από αυτή την τούρτα το απόγευμα και ονειρευτείτε!
ΥΛΙΚΑ
1 συσκευασία έτοιμο παντεσπάνι βανίλιας
1 κιλό φράουλες πλυμένες και καθαρισμένες
2 κ.σ. κονιάκ
660 ml κρέμα γάλακτος
300 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη χωρισμένη σε 125 και 125
3 βανίλιες
μία καλή πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τις φράουλες
Tις μισές φράουλες τις κόβουμε στη μέση και τις κρατάμε στην άκρη για ντεκόρ. Τις άλλες μισές τις κόβουμε στα 4 και τις βάζουμε σε ένα τηγάνι με τα 125 γρ. ζάχαρη και το κονιάκ. Σε δυνατή φωτιά τις μαγειρεύουμε. Στην αρχή θα βγάλουν πολλά υγρά αλλά σιγά σιγά θα εξατμίζονται. Θέλουμε να μείνουμε με κομμάτια φρούτων σε αρκετό σιρόπι αλλά όχι "νερό". Σε δυνατή φωτιά και με πλατύ τηγάνι σε 5 λεπτά περίπου είναι έτοιμες. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε, βάζουμε σε μπολ και στο ψυγείο να παγώσει.
Για την κρέμα
Στο μίξερ με το φτερό χτυπάμε το τυρί με την υπόλοιπη ζάχαρη (125 γρ.) και τις βανίλιες μέχρι να αφρατέψει. Αλλάζουμε με το "σύρμα" χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού παίρνουμε τυχόν υλικό από τα τοιχώματα του μίξερ και το ανακατεύουμε. Ανεβάζουμε ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι να σφίξει το μείγμα…
Αφαιρούμε και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
Συναρμολόγηση
Βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο το πρώτο παντεσπάνι. Περιμετρικά βάζουμε τις μισές από τις φράουλες που κρατήσαμε… το κομμένο τμήμα προς τα κάτω, τη μία δίπλα στην άλλη σαν στεφάνι στα όρια του παντεσπανιού. Πιο μέσα βάζουμε το μισό από το "γλυκό" φράουλας που φτιάξαμε…Από πάνω στρώνουμε το 1/3 από την κρέμα. Πάνω βάζουμε το άλλο παντεσπάνι. Βάζουμε τις άλλες μισές φράουλες γύρω, το άλλο μισό γλυκό και από πάνω το άλλο 1/3 κρέμα. Το τελευταίο παντεσπάνι από πάνω και την υπόλοιπη κρέμα στην κορυφή… Γαρνίρουμε με φράουλες αν θέλουμε!
Tip
Μην ξεχάσετε να βάλετε λίγο αλάτι στις φράουλες γιατί δίνει πάρα πολύ γεύση!
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών…
Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”.
Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr