Να γιατί νιώθεις φουσκωμένη: 5+2 τροφές που πρέπει να αποφύγεις φέτος το καλοκαίρι πριν βγεις στην παραλία

Πόσες φορές, ενώ δεν έχεις φάει βαριά δεν μπορείς να κοιμηθείς από το φούσκωμα στην κοιλιά.

Ή άλλες φορές πας να φορέσεις το αγαπημένο σου εφαρμοστό φόρεμα και νιώθεις δυσφορία βλέποντας την κοιλιά σου να τεζώνει.

Μην ανησυχείς γιατί πλέον μπορείς να προσέχεις και να αποφύγεις συγκεκριμένες τροφές που προκαλούν αυτό το φούσκωμα.

Σύμφωνα με έρευνα του International Journal of Clinical Practice, αποδεικνύεται ότι οι μεγαλύτεροι ένοχοι είναι τα FODMAPs, δηλαδή οι ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες. 

Αυτοί οι υδατάνθρακες δεν απορροφώνται επαρκώς από το λεπτό έντερο, οπότε υπάρχει ζύμωση από βακτήρια στον γαστρεντερικό σωλήνα, εξηγεί η Julia Greer, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh. 

Αυτή η διαδικασία δημιουργεί αέρια, τα οποία οδηγούν σε συμπτώματα όπως το φούσκωμα. 

Για γρήγορη ανακούφιση, η καθηγήτρια Greer συνιστά να κάθεστε μπρούμυτα, να γυμνάζεστε και να πίνετε νερό για να βοηθήσετε τις φυσαλίδες των αερίων να μετακινηθούν. 

Οι παρακάτω 5+2 τροφές είναι υπεύθυνες για αυτή την κατάσταση, οπότε μπορείτε να τις περιορίσετε και θα δείτε αποτέλεσμα.

 

1. Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι εξαιρετική τροφή, αλλά κάποια είδη, μπορεί να σας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ποικίλα επίπεδα λακτόζης, η οποία ζυμώνεται στο σώμα σας και δημιουργεί φυσαλίδες αερίων και φούσκωμα, λέει η Δρ.Greer.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα γιαούρτια είναι εκτός ορίων. Το απλό ελληνικό γιαούρτι, το οποίο συνήθως έχει περίπου 12 γραμμάρια ζάχαρης και άφθονες πρωτεΐνες, είναι μια εξαιρετική επιλογή.

 

2. Ορισμένα λαχανικά

Τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το κουνουπίδι περιέχουν όλα έναν τύπο υδατανθράκων που ονομάζεται ραφινόζη.

Επειδή δεν παράγουμε το ένζυμο που χρειάζεται για να διασπάσει την ραφινόζη, αυτή περνάει μέσα από το λεπτό έντερο χωρίς να έχει διασπαστεί.

Και όταν τα τρόφιμα εισέρχονται στο παχύ έντερο, χωρίς πρώτα να διασπαστούν, ζυμώνονται από βακτηρίδια. Το αποτέλεσμα; Συσσώρευση αερίων στο παχύ έντερο, που προκαλεί φούσκωμα και ιδιαίτερα δύσοσμα αέρια και μετεωρισμό, εξηγεί η Gerer.

Για να μην τα βγάλετε από τη διατροφή σας, δοκιμάστε να τα ψήσετε.

 

3. Φασόλια

Το ανθεκτικό άμυλο που βρίσκεται στο εξωτερικό κέλυφος των φασολιών είναι ένας τύπος μη αφομοιώσιμων ινών.

Για να μειώσουμε το φούσκωμα που προκαλείται από τα φασόλια, η Δρ. Greer συνιστά να τα αφήνετε σε νερό όλη τη νύχτα.

 

4. Κρεμμύδια

Ενας υδατάνθρακας που βρίσκεται στα κρεμμύδια, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα.

«Τα τρόφιμα όπως τα πράσα, τα ασκαλώνια και τα κρεμμύδια απορροφώνται ελάχιστα και αυξάνουν την περιεκτικότητα νερού στο έντερο», λέει ο Δρ Chang. Το αποτέλεσμα; Παραγωγή αερίων και φούσκωμα.

 

5. Καρπούζι

Αυτό το φυσικό γλυκό φρούτο έχει πολύ υψηλό επίπεδο φρουκτόζης. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Greer, περίπου το 30 έως 40% των ανθρώπων δεν μπορούν να απορροφήσουν πλήρως τη φρουκτόζη, γεγονός που οδηγεί σε φούσκωμα, αέρια και μερικές φορές διάρροια.

 

6. Τεχνητά γλυκαντικά

Η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη και γλυκαντικά που απαντώνται συχνά σε τσίχλες, απορροφώνται πολύ αργά στο λεπτό έντερο.

Ως αποτέλεσμα, προκαλούν αέρια, φούσκωμα, κράμπες και μερικές φορές διάρροια.

 

7. Σπόροι

Το σιτάρι και η σίκαλη βρίσκονται σε αυτόν τον κατάλογο λόγω της μη αφομοιώσιμης φρουκτάνης τους.

Για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, η κατανάλωση αυτών των κόκκων (και άλλων) προκαλεί ανοσολογική αντίδραση, καταστρέφοντας το στρώμα του λεπτού εντέρου, καταλήγει η Δρ. Greer.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr