Με εξέταση αίματος θα εντοπίζεται ο καρκίνος των ωοθηκών

Ελπίδες για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών δίνουν τα ευρήματα μιας νέας, αμερικανικής μελέτης, η οποία έδειξε πως μία μακροπρόθεσμη στρατηγική μπορεί να τον ανιχνεύσει με μεγάλη ακρίβεια.

Ελπίδες για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών δίνουν τα ευρήματα μιας νέας, αμερικανικής μελέτης, η οποία έδειξε πως μία μακροπρόθεσμη στρατηγική μπορεί να τον ανιχνεύσει με μεγάλη ακρίβεια, σύμφωνα με ygeia.tanea.gr.



Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι παγκοσμίως ο όγδοος συχνότερος, προσβάλλοντας ετησίως 225.000 γυναίκες - μεταξύ αυτών, περίπου 800 Ελληνίδες.

Ωστόσο, οι επτά στις δέκα ασθενείς φτάνουν στον γιατρό με προχωρημένη νόσο, επειδή ο συγκεκριμένος καρκίνος δεν προκαλεί χαρακτηριστικά συμπτώματα (συμπεριλαμβάνονται πόνος και πρήξιμο στην κοιλιά), ούτε υπάρχει κάποια προληπτική εξέταση γι’ αυτόν.

Η νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 4.051 εθελόντριες ηλικίας άνω των 50 ετών, διήρκησε 11 χρόνια και διεξήχθη στο φημισμένο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν τις γυναίκες σε μέτρηση του καρκινικού δείκτη CA125 στο αίμα και, αναλόγως με τα ευρήματα, τις χώρισαν σε τρεις ομάδες: στις χαμηλού κινδύνου οι οποίες επανεξετάστηκαν έπειτα από έναν χρόνο, στις μέσου κινδύνου οι οποίες ελέγχθηκαν πάλι έπειτα από 3 μήνες, και στις υψηλού κινδύνου οι οποίες έκαναν αμέσως υπερηχογράφημα για να αναζητηθεί τυχόν όγκος.

Ο δείκτης CA125 επελέγη επειδή συχνά αυξάνεται στον καρκίνο των ωοθηκών. Ωστόσο, είναι αναξιόπιστος για να ελέγχεται μόνος του, διότι μπορεί να αυξηθεί και από άλλους παράγοντες.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η διαδικασία που δοκίμασαν είχε πολύ μεγάλη ακρίβεια στην ανίχνευση των καρκινικών όγκων των ωοθηκών. Η μεγάλη ακρίβεια σημαίνει χαμηλό ποσοστό λανθασμένων ευρημάτων - και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι το επόμενο βήμα όταν υπάρχουν ύποπτα ευρήματα είναι να γίνει χειρουργική επέμβαση, η οποία δεν είναι άμοιρη κινδύνων.

Η νέα μελέτη είναι πολύ μικρή. Επειδή ο καρκίνος των ωοθηκών δεν είναι πολύ συχνός, μόλις 10 από τις εθελόντριες είχαν τελικά ύποπτες σκιές στο υπερηχογράφημα και χειρουργήθηκαν - με τις τέσσερις από αυτές να διαπιστώνεται ότι είχαν διηθητικό καρκίνο και οι υπόλοιπες καρκίνο πιο αρχικού σταδίου.

Ωστόσο τα ευρήματά της δίνουν ελπίδες, διότι η συγκεκριμένη διαγνωστική τεχνική είναι παρόμοια με αυτήν που δοκιμάζεται σε μία πολύ μεγαλύτερη, βρετανική μελέτη (λέγεται μελέτη UKCTOCS), στην οποία συμμετέχουν 300.000 εθελόντριες. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης αναμένονται το 2015.

Η μελέτη του Χιούστον δημοσιεύεται στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεωρήσεως «Cancer».

«Προς το παρόν, τα ευρήματά μας δεν αλλάζουν κάτι στη διάγνωση της νόσου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάρεν X. Λου, καθηγήτρια στο Τμήμα Γυναικολογικής Ογκολογίας του πανεπιστημίου. «Ωστόσο υποδηλώνουν ότι η μακροπρόθεσμη διαγνωστική στρατηγική που δοκιμάσαμε μπορεί να είναι ωφέλιμη για τις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες δίχως οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών».

Υπολογίζεται ότι κάθε γυναίκα έχει 1 στις 72 πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο των ωοθηκών, αλλά ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος για όσες έχουν ισχυρό οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr