Ένα πιάτο που αγαπούν όλοι: Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες από τον Άκη Πετρετζίκη!
Πεντανόστιμο και κλασικό!
ΥΛΙΚΑ
Για τις πατάτες
- 6 μεσαίες πατάτες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- πιπέρι
- αλάτι
- θυμάρι φρέσκο
Για τη μαρινάδα
- 3-4 σκ. σκόρδο
- 1 κύβο κοτόπουλο
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- ξύσμα+χυμό από 2 λεμόνια
- 50 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 200 γρ. νερό
- φρέσκο θυμάρι
- 40 γρ. μέλι
- 60 γρ. μουστάρδα απαλή
Για το κοτόπουλο
- 1 κοτόπουλο κομμένο σε 8 μερίδες
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. γιαούρτι
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200°C στον αέρα.
Για τις πατάτες
- Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες.
- Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε ελαιόλαδο.
- Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και τις σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Βάζουμε πιπέρι, αλάτι και θυμάρι φρέσκο.
- Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
- Όταν είναι έτοιμες τις μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Για τη μαρινάδα
- Σε ένα μίξερ βάζουμε το σκόρδο, τον κύβο κοτόπουλο, τη ξερή ρίγανη, το ξύσμα και τον χυμό από 2 λεμόνια, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το νερό, μπόλικο θυμάρι, μέλι, μουστάρδα απαλή και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο και να ενωθούν τα υλικά.
Για το κοτόπουλο
- Φοράμε γάντια και βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ.
- Ρίχνουμε τη μαρινάδα μας από πάνω.
- Κάνουμε μασάζ στο κοτόπουλο έτσι ώστε να πάει παντού η μαρινάδα μας. Μπορούμε να το μαγειρέψουμε αμέσως ή να το κρατήσουμε μέχρι και 1 ½ μέρα στο ψυγείο. Όσο περισσότερο το αφήνουμε στη μαρινάδα τόσο πιο νόστιμο θα γίνει.
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω από τις πατάτες μας.
- Ρίχνουμε από πάνω όση μαρινάδα μας περίσσεψε και φροντίζουμε να πάει παντού.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 45 λεπτά με το αλουμινόχαρτο και για ακόμα 30-45 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο. Φροντίζουμε να ρίχνουμε μαρινάδα πάνω από το κοτόπουλο όσο το ψήνουμε.
- Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε και σερβίρουμε με πατάτες και στραγγιστό γιαούρτι.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr