Τα οφέλη του νερού στον οργανισμό μας - Δείτε σε ποιες παθήσεις βοηθάει
Όπως είπε και ο Θαλής, ο Μιλήσιος «Αρχή πάντων Ύδωρ».
Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.
Χρησιμότητα Του Νερού
Όπως είπε και ο Θαλής, ο Μιλήσιος «Αρχή πάντων Ύδωρ».
Ξεκινώντας από την αρχή λοιπόν, δεν είναι τυχαίο πως το νερό αποτελεί το κύριο συστατικό των οργανισμών του πλανήτη. Έχει πληθώρα λειτουργιών στον ανθρώπινο οργανισμό μεταξύ των οποίων είναι και η μεταφορά θρεπτικών ουσιών στα όργανα και τους ιστούς του σώματός, όπως αναφέρει το logodiatrofis.gr
Το νερό συμβάλει σε πρόληψη πολλών παθολογικών καταστάσεων και δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως δυσκοιλιότητας, παχυσαρκίας, χοληστερίνης, πρόωρου γήρατος, πεπτικών ενοχλήσεων, καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Φυσικά η λίστα περιλαμβάνει πολλές ακόμα παθήσεις, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο καρκίνος, βασική αιτία θανάτου στις μέρες μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες, η πρόσληψη κάποιας ποσότητας νερού καθημερινά επιδρά θετικά προστατεύοντας από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.
Πέρα από το κομμάτι των παθήσεων, βέβαια, το νερό έχει ισχυρή επίδραση και στην ψυχική ισορροπία. Όντας ένας οργανισμός αφυδατωμένος, ή αν μη τι άλλο, όχι σωστά ενυδατωμένος η ενέργειά του είναι μειωμένη, με αποτέλεσμα την ύπαρξη ενός αισθήματος κόπωσης το οποίο εμποδίζει από το να φέρουμε εις πέρας τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Η απραξία και το αίσθημα αδυναμίας διεκπεραίωσης των καθημερινών μας υποχρεώσεων μας κάνει να νιώθουμε ανεπαρκείς, μειώνοντας έτσι την αυτοπεποίθηση και τελικά την συνολική ψυχολογία μας.
Φυσικό μεταλλικό νερό
Προέρχεται (όπως προδίδει και η ονομασία του) από μια πηγή, η οποία ουσιαστικά περιέχει διάφορα μέταλλα, όπως ασβέστιο και μαγνήσιο. Σήμερα το μεταλλικό νερό εμφιαλώνεται στην πηγή συλλογής του. Μάλιστα, προκειμένου κάποιο εμφιαλωμένο νερό να θεωρηθεί «μεταλλικό» πρέπει να τηρεί κάποιες προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται καμία προσθήκη σε αυτό πέρα από διοξείδιο του άνθρακα και παράλληλα επιτρέπεται η απομάκρυνση σιδήρου, μαγγανίου, θείου και αρσενικού εφόσον δεν μεταβάλλεται η σύνθεση του νερού ως προς τις ιδιότητές του.
Περιεκτικότητα φυσικού μεταλλικού νερού σε ασβέστιο
Το ασβέστιο που περιέχεται στο νερό έχει καλή βιοδιαθεσιμότητα (αξιοποιείται πλήρως από τον οργανισμό μας). Η συνολική ημερήσια ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεται ένας μέσος άνθρωπος είναι ~800mg/ημέρα (RDA).
Προσεγγιστικά το 1L φυσικού μεταλλικού νερού περιέχει 100mg ασβεστίου (τιμή η οποία έχει μικρές αυξομειώσεις ανάλογα και με την προέλευσή του νερού). Επομένως, η κατανάλωση μεταλλικού νερού μπορεί να συμβάλλει στη συνολική ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου.
Κατηγοριοποίηση φυσικού μεταλλικού νερού
Με βάση τη συνολική περιεκτικότητα σε άλατα, μετά την εξάτμιση 1 λίτρου μεταλλικού νερού που ξηραίνεται στους 180 ° C (ξηρά υπολείμματα), τα φυσικά μεταλλικά νερά μπορούν να ταξινομηθούν ως:
- Νερό με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε ορυκτά,
- Νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε ορυκτά,
- Νερό με μέτρια περιεκτικότητα σε ορυκτά και
- Τα «έντονα» (μεγάλα σε περιεκτικότητα ορυκτών) μεταλλικά νερά.
Η παραπάνω κατηγοριοποίηση έγκειται στον χαρακτηρισμό του νερού ως «σκληρό» ή «μαλακό».
Η μεγάλη σκληρότητα του νερού, όχι μόνο δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία αλλά αντιθέτως έχει βρεθεί συσχέτιση μεταξύ αυτής και της μείωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Εύρος τιμών σκληρότητας νερού
- Νερό με σκληρότητα μέχρι και 500mg/l CaCO μπορεί να θεωρηθεί πόσιμο.
- Οι περισσότερο επιθυμητές τιμές είναι μεταξύ 80 και 150mg/l CaCO
- Και τέλος, ανώτατο επιτρεπτό όριο για την σκληρότητα του νερού θεωρούνται τα 1500 mg/l CaCO.
Στο πλαίσιο αυτό κατανοούμε ότι η διαπίστωση πως το νερό είναι ένα αγαθό ανυπολόγιστης αξίας δεν αποτελεί λεκτική υπερβολή. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει και να απολαύσουμε τα επακόλουθα οφέλη.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr