Γιατί οι Έλληνες προτιμούν τα μετρητά: Μαύρο χρήμα και φοροδιαφυγή & τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη
Οι Ελληνες προτιμούν τα μετρητά στις συναλλαγές τους κατέχοντας μάλιστα την πρωτιά μεταξύ των πολιτών χωρών της Ευρωζώνης που πραγματοποιούν το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών τους με μετρητά.
Επιπλέον καλύπτουν με μετρητά το μεγαλύτερο ποσοστό των τακτικών μηνιαίων δαπανών. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό παρά την επιβολή των capital controls;
Τα ευρήματα της έκθεσης της ΕΚΤ αποτυπώνουν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή αλλά και το μαύρο χρήμα που κινείται στην αγορά.
Στην Ελλάδα ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό δηλώνει ότι αμείβεται με μετρητά. Πίσω από αυτό κρύβεται ένα μεγάλο ποσοστό μικρών ή οικογενειακών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, που δουλεύει με μετρητά αλλά και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα η οποία επικεντρώνεται σε μια σειρά κατηγοριών, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών.
Οπως αναφέρει η έκθεση με τίτλο «Η χρήση των μετρητών από τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη», το 57% των Ελλήνων απαντά ότι αμείβεται με μετρητά, το μεγαλύτερο, με διαφορά, ποσοστό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς στην επόμενη θέση, με ποσοστά περίπου 28%, ακολουθούν η Σλοβακία και η Κύπρος, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης απαντά σε ποσοστά μόλις από 5% έως και 20% ότι παίρνουν τον μισθό «στο χέρι».
Σε ποσοστό 40% οι Ελληνες πληρώνουν τον φόρο τους με μετρητά έναντι 9% στην Ευρωζώνη, σε ποσοστό 50% τα ασφάλιστρα έναντι 10% στην Ευρωζώνη, σε ποσοστό 70% τα φάρμακα έναντι 31% στην Ευρωζώνη, τους λογαριασμούς ρεύματος και τηλεφώνου σε ποσοστό 60% έναντι 16% στην Ευρωζώνη και το ενοίκιο του σπιτιού τους σε ποσοστό 30% έναντι 6% στην Ευρωζώνη.
Συνολικά, σύμφωνα με την ΕΚΤ το 2016 το 78,8% των συναλλαγών του δείγματος πραγματοποιήθηκε με μετρητά, το 19,1% με κάρτες και το 2,1% με άλλα μέσα πληρωμής. Το 19% των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε μέσω καρτών αντιπροσωπεύει 39% του συνολικού ποσού που δαπανήθηκε από τα νοικοκυριά για αγορές, πράγμα που σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι εμπιστεύονται τις πληρωμές μέσω κάρτας για συναλλαγές μεγάλης αξίας.
Πώς «μετρήθηκαν» οι συνήθειες των ευρωπαίων;
H ΕΚΤ θέλησε να μετρήσει την έκταση της χρήσης των μετρητών στις χώρες της ευρωζώνης. Ζήτησε από πολίτες των χωρών που συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ να καταγράψουν για μία ολόκληρη ημέρα σε ένα ημερολόγιο τον τρόπο με τον οποίο πληρώνουν στα διάφορα σημεία πώλησης, τα επονομαζόμενα POS (Points of Sale).
Τα ευρήματα ήταν αποκαλυπτικά.
Οπως αναφέρει η Καθημερινή, τα στοιχεία των τραπεζών για την εξέλιξη του τζίρου που πραγματοποιείται μέσω «πλαστικού χρήματος» τα τρία τελευταία χρόνια, μετά την επιβολή των capital controls, δείχνουν ανατροπή όλων των προγνωστικών.Η αξία των συναλλαγών με κάρτες στη χώρα μας, ως ποσοστό της συνολικής ιδιωτικής κατανάλωσης, τριπλασιάστηκε τα τρία τελευταία χρόνια και από το 6% που ήταν πριν από την επιβολή των capital controls, εκτιμάται ότι φέτος θα φτάσει περίπου στο 18%.
Οι τράπεζες αισιοδοξούν ότι η χρήση των καρτών θα ενισχυθεί περαιτέρω και ότι ο τζίρος θα φτάσει τα 30 δισ. ευρώ το 2021.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr