Μade in Greece η Proto που εξάγει φρούτα σε αλυσίδες κολοσσούς: Tesco, Coop Aldi , σε Αγγλία Ολλανδία, Χονγκ Κονγκ (ΦΩΤΟ)

Με μακρά ιστορία που ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη και τα Λεμονάδικα της Θεσσαλονίκης

Τι κοινό έχουν ένα ακτινίδιο στην Κίνα, ένα ακτινίδιο στον Καναδά, ένα κεράσι στη Γερμανία, ένα δαμάσκηνο στη Σαουδική Αραβία και μια φράουλα στην Ουκρανία; Ότι όλα έχουν παραχθεί στην Ελλάδα, και την επεξεργασία, συσκευασία και διακίνησή τους έχει πραγματοποιήσει η Proto - Φρούτα Πρωτοφανούση Α.Ε., μια εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Με ρίζες από το 1928 στην Κωνσταντινούπολη και κατόπιν στα Λεμονάδικα της Θεσσαλονίκης, όπου ελλιμενίζονταν τα καράβια με εσπεριδοειδή από την «Παλαιά» Ελλάδα, το τότε μανάβικο της οικογένειας Πρωτοφανούση έχει μεταμορφωθεί σήμερα, στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας, σε μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές μονάδες της χώρας με ετήσιο τζίρο που ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ.

Η Proto συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και συσκευάζει περίπου 25 εκατομμύρια κιλά φρέσκα φρούτα ετησίως, που παράγονται κυρίως στη Μακεδονία, και τα οποία εξάγει σε δεκάδες χώρες σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, τη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Νότια Αφρική. Πλέον στο πελατολόγιό της συγκαταλέγονται οι μεγαλύτερες αλυσίδες τροφίμων όπως οι Tesco, Coop και Aldi στο Ηνωμένο Βασίλειο, Jumbo στην Ολλανδία, τα καταστήματα Maxima στις χώρες της Βαλτικής, η Wellcome στο Χονγκ Κονγκ, τα πρατήρια Tesco στην Κεντρική Ευρώπη κ.ά.

Η τρίτη γενιά

Η εταιρεία για πολλά χρόνια κινήθηκε στα περιορισμένα όρια του εμπορίου φρούτων στην εγχώρια αγορά, αρχικά ως σημείο λιανικής, ουσιαστικά δηλαδή ως ένα μανάβικο, και αργότερα στο χονδρεμπόριο φρούτων. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 τα ηνία ανέλαβε o Νίκος Πρωτοφανούσης, τρίτη γενιά της οικογένειας, ο οποίος σταδιακά έβαλε τις βάσεις για το αναπτυξιακό άλμα.

Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε το 1993, όταν η εταιρεία προχώρησε σε μια ιδιαίτερα σημαντική, για τα μεγέθη της τότε, επένδυση, για τη δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας και συσκευασίας φρούτων. Λίγο οι συνθήκες και λίγο η διαίσθηση του κ. Πρωτοφανούση έφεραν την εξωστρέφεια και την επέκταση στο εξωτερικό, στην πρώτη γραμμή της επιχειρηματικής στρατηγικής της εταιρείας, σε μια εποχή που όλα αυτά δεν πολυαπασχολούσαν καθώς η χώρα μας βρισκόταν σε σταθερά ανοδική πορεία και η υψηλή κερδοφορία μέσω εμπορικών δραστηριοτήτων ήταν μια αρκετά εύκολη υπόθεση.

Οι πρώτες εξαγωγές φρούτων πραγματοποιήθηκαν στις γειτονικές χώρες της Βαλκανίων, μετά τη σταδιακή αποκατάσταση των εμπορικών οδών που έφερε η πτώση του Τείχους στο Βερολίνο και η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Ο κ. Πρωτοφανούσης αναγνώρισε γρήγορα τις νέες δυνατότητες για την εταιρεία θέτοντας από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 ως κύριο στόχο τις αγορές του εξωτερικού. Ωστόσο για να γίνει αυτό, πέραν των καλών προϊόντων που απλόχερα προσέφερε η μακεδονική γη, απαιτούνταν σύγχρονες υποδομές για την παραγωγή τυποποιημένων, απόλυτα ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές νομικές διατάξεις και κυρίως τις εξαιρετικά απαιτητικές προδιαγραφές των αγορών της Κεντρικής Ευρώπης. Όπως σημειώνει στην «Καθημερινή» ο κ. Πρωτοφανούσης, διευθύνων σύμβουλος της Proto, για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, για τη δημιουργία ψυκτικών εγκαταστάσεων, αποθηκευτικών χώρων κ.ά. Όλα αυτά όμως, τονίζει, δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, με στελέχη που αγαπούν τη δουλειά τους και τα οποία αφοσιώθηκαν στην κοινή προσπάθεια.

Ακτινίδιο και κεράσι

Η εξειδίκευση της εταιρείας σε συγκεκριμένα φρούτα ήταν ένα από τα καθοριστικά σημεία στην προσπάθεια επέκτασης στο εξωτερικό. Δίνοντας έμφαση στο ακτινίδιο και στο κεράσι και επενδύοντας σε σύγχρονες τεχνολογίες για την επεξεργασία και συντήρησή τους, κατάφερε να επιτύχει ιδιαίτερα υψηλά στάνταρντς και να ανταποκριθεί στις υψηλότερες ποιοτικές απαιτήσεις των ξένων πελατών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η Proto διακινεί περίπου 16 τόνους ακτινίδια ετησίως όταν η δεύτερη σε μέγεθος στη χώρα διακινεί 7 τόνους. Οι επιδόσεις της την κατατάσσουν στην πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς και στην 5η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Πλέον οι εξαγωγές ξεπερνούν τα 18 εκατ. ευρώ ή το 80,2% του τζίρου έναντι 6,4 εκατ. που ήταν το 2008. Η εταιρεία απασχολεί περισσότερα από 100 άτομα έναντι 60 το 2008.

Διαρκείς επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό

Ο μετασχηματισμός της μικρής οικογενειακής επιχείρησης σε μια υπερσύγχρονη μεταποιητική μονάδα απαίτησε χρόνο και μεγάλες επενδύσεις. Στο διάστημα 2000-2017 η Proto υλοποίησε επενδύσεις 17,5 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, πολύ πρόσφατα ολοκληρώθηκε μια εξαιρετικά σημαντική επένδυσή της στο κεράσι, με τη δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης, που θα επιτρέψει στην εταιρεία να αυξήσει την παραγωγή - συσκευασία στο συγκεκριμένο φρούτο στα 6 εκατομμύρια κιλά από περίπου 2 εκατ. σήμερα.

 

Η μονάδα περιλαμβάνει προηγμένο σύστημα συντήρησης των κερασιών στην Εδεσσα, με τη διατήρηση των κερασιών σε σταθερή θερμοκρασία 3 βαθμών Κελσίου αμέσως μετά τη συγκομιδή τους από το χωράφι. Κατόπιν, ηλεκτρονικά, με κάμερες, γίνεται διαλογή των κερασιών ώστε να επιλεγούν τα άριστης ποιότητας, συσκευάζονται και προωθούνται για τις αγορές του εξωτερικού ή και την εγχώρια. Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοφανούση, η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί ένα αποφασιστικής σημασίας βήμα για την εταιρεία, το οποίο θα δώσει ώθηση στον τζίρο και την κερδοφορία της. Παράλληλα η εταιρεία θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ από τη νέα χρονιά, δίνοντας έμφαση στην επέκταση των παραγωγικών της δυνατοτήτων για το ακτινίδιο. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις ενώ θα ενισχυθεί και θα ανανεωθεί ο υπάρχων εξοπλισμός, με την ενσωμάτωση μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας στον τομέα.

Με την επένδυση η εταιρεία θα μπορέσει να αυξήσει τον όγκο παραγωγής της στα ακτινίδια από 16.000 τόνους σήμερα στους 20.000 τόνους, όπως αναφέρει  στο άρθρο του στην Καθημερινή, ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδογιάννης.  Παράλληλα έχει ξεκινήσει σε πιλοτικό στάδιο την καλλιέργεια καινούργιων ποικιλιών άσπερμου σταφυλιού, που δεν καλλιεργούνταν στην Ελλάδα, και οι οποίες έχουν μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό. Τους επόμενους μήνες η εταιρεία θα εκτιμήσει το αποτέλεσμα από τις πρώτες φυτεύσεις και θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε πλήρη καλλιέργεια.

«Η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις είναι το μυστικό»

Ο κ. Νίκος Πρωτοφανούσης σπούδασε Οικονομικά στη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, το μεγάλο σχολείο ήταν η καθημερινή δουλειά, καθώς από την ηλικία των 13 ετών άρχισε να απασχολείται, βοηθώντας, στην οικογενειακή επιχείρηση. Το να αγαπάς αυτό που κάνεις, τονίζει, είναι το μυστικό της επιτυχίας και κατόπιν έρχονται όλα τα άλλα. Η εταιρεία δεν παράγει η ίδια φρούτα, αλλά τα αποκτά από ανεξάρτητους παραγωγούς και τα επεξεργάζεται, τα τυποποιεί και τα διαθέτει, με υψηλή προστιθέμενη αξία, ολόφρεσκα στους ξένους καταναλωτές. Κάτι που οι μεμονωμένοι παραγωγοί θα ήταν αδύνατο να κάνουν αυτόνομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι τρίτη στον κόσμο σε παραγωγή ελαιολάδου, αλλά μόλις το 4% των πωλήσεων ελαιολάδου στο εξωτερικό πραγματοποιείται από ελληνικές μάρκες.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοφανούση, το σημείο εκκίνησης είναι οι παραγωγοί και τα προϊόντα που παράγουν. Σημειώνει τις μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης που διατηρεί η εταιρεία με τους παραγωγούς και την αδιάκοπη συνεργασία, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας. Για τον σκοπό αυτόν η εταιρεία απασχολεί γεωπόνους και συνεργάζεται με ομάδες γεωπόνων οι οποίοι κατευθύνουν τους καλλιεργητές. Επιπλέον, οι παραγωγοί της Proto μέσω ειδικής ψηφιακής εφαρμογής μπορούν με το κινητό τηλέφωνο ή το tablet τους να ενημερώνονται άμεσα από τους γεωπόνους της εταιρείας για τις διαδικασίες λίπανσης, φυτοπροστασίας, άρδευσης και άλλων τεχνικών.

Σε ό,τι αφορά το επιχειρείν, ο κ. Πρωτοφανούσης σημειώνει στην «Καθημερινή» ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι όχι το να βοηθάει το κράτος την παραγωγή και το επιχειρείν, αλλά απλώς να μη δημιουργεί προσκόμματα και προβλήματα. Σημειώνει ότι για απλά, αυτονόητα, ζητήματα η γραφειοκρατία απαιτεί πολύ χρόνο και πολλές προσπάθειες εμποδίζοντας την πρόοδο των εργασιών. Ακόμη και μια έκδοση οικοδομικής άδειας, σε μια εποχή που η οικοδομή έχει υποχωρήσει κατά 90%, για την επέκταση μιας επιχείρησης που εξάγει και φέρνει συνάλλαγμα στη χώρα αντιμετωπίζεται από την πολιτεία σχεδόν εχθρικά, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε και στο MadeinGreecenews

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr