Βίντεο: Ραβιόλια με λιαστή ντομάτα και τυρί από τον εξαιρετικό Άκη Πετρετζίκη!

Μια φοβερή συνταγή ότι πρέπει για σήμερα!

Συστατικά
Για τα ραβιόλια

200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
4 κρόκοι
40 γρ. ελαιόλαδο
70 γρ. νερό
αλάτι
1 κρόκο αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό
αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση

300 γρ. κατσικίσιο τυρί
50 γρ. λιαστές ντομάτες
1κ.σ. θυμάρι
1 κ.σ. ρίγανη
πιπέρι
Για τη σάλτσα

250 γρ. κρέμα γάλακτος
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ.σ. ρίγανη
πιπέρι
Για το σερβίρισμα

100 γρ. ρόκα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
πιπέρι
1 κ.γ. ρίγανη

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα ραβιόλια

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τους κρόκους, το ελαιόλαδο, το νερό, το αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε αυτό το σημείο η ζύμη θα τρίβεται και δεν θα είναι συμπαγής. Αφαιρούμε τον κάδο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να δέσει και σφίξει η ζύμη.
Τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Αφαιρούμε από το ψυγείο, βγάζουμε τη μεμβράνη και κόβουμε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια.
Πλάθουμε το ένα κομμάτι και το κάνουμε λωρίδα. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας, βάζουμε τη λωρίδα πάνω και την πιέζουμε λίγο με τα δάχτυλά μας.
Προσθέτουμε αλεύρι και ανοίγουμε με έναν πλάστη μέχρι να έχουμε ένα πολύ λεπτό και πλατύ φύλλο.
Το κόβουμε περιμετρικά με ένα μαχαιράκι ώστε να γίνει ίσιο. Το διπλώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Καλύπτουμε με μία πετσέτα για να μην ξεραθεί.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια.
Για τη γέμιση

Σπάμε σε ένα μπολ το κατσικίσιο τυρί με τα χέρια μας.
Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και τις βάζουμε στο μπολ με το τυρί. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά.
Προσθέτουμε πιπέρι, θυμάρι, ρίγανη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σύνθεση

Απλώνουμε το ένα ζυμάρι στον πάγκο εργασίας μας.
Βάζουμε γέμιση κατά μήκος της ζύμης αφήνοντας ένα κενό 2 εκ. μεταξύ τους.
Αλείφουμε με ένα πινέλο τη ζύμη, περιμετρικά από τη γέμιση, με τον αραιωμένο κρόκο.
Διπλώνουμε τη ζύμη από τη μεγάλη πλευρά έτσι ώστε να καλύψουμε τη γέμιση.
Πατάμε απαλά τη γέμιση ώστε να φύγει ο αέρας και στη συνέχεια πιέζουμε τη ζύμη ώστε να κολλήσει καλά.
Με μία ροδέλα ή ένα μαχαίρι χωρίζουμε τα ραβιόλι.
Σε αυτό το σημείο, αν δεν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε άμεσα, τα βάζουμε σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει λαδόκολλα, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη. Διατηρούνται έως 1μήνα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο grill.
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με νερό σε μέτρια φωτιά.
Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, προσθέτουμε αλάτι και βάζουμε τα ραβιόλι.
Όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια τότε είνσι έτοιμα και αφαιρούμε.
Βάζουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο, την παρμεζάνα, τη ρίγανη, το θυμάρι, πιπέρι και ανακτεύουμε με ένα κουτάλι.
Απλώνουμε με ένα πινέλο 1 κ.γ. ελαιόλαδο σε ένα ταψί και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τα ραβιόλι.
Απλώνουμε από πάνω το μείγμα με την κρέμα γάλακτος και βάζουμε στον φούρνο για 5-10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Σερβίρουμε με ρόκα, ελαιόλαδο, πιπέρι και ρίγανη.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr