Έχετε αναρωτηθεί γιατί κλείνουμε μύτη & στόμα όταν φτερνιζόμαστε; Ιδού γιατί ΔΕΝ πρέπει να το κάνουμε!

Σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να προσπαθείτε να ανακόψετε ή να περιορίσετε το φτέρνισμα κλείνοντας τη μύτη και το στόμα σας.

Αφορμή για την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ Case Reports στάθηκε η περίπτωση ενός 34χρονου άνδρα που προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών νοσοκομείου του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μ. Βρετανίας με ρήξη στο πίσω μέρος του λάρυγγα του, αδυνατώντας να μιλήσει ή να καταπιεί και φυσικά με οξύ πόνο.

Η αυθόρμητη ρήξη του πίσω τμήματος του λάρυγγα είναι σπάνια και συνήθως προκαλείται από κάποιον τραυματισμό ή μερικές φορές από εμετό, πολύ έντονο βήχα ή ρέψιμο.

Φυσικό ήταν οι γιατροί των ΤΕΠ να εντυπωσιαστούν από την σπανιότητα του περιστατικού του 34χρονου και να ζητήσουν να μάθουν πως είχε συμβεί. Ο 34χρονος εξήγησε ότι είχε αναπτύξει μια αίσθηση κνησμού στο λαιμό του και αμέσως πρήστηκε αφού προσπάθησε να συγκρατήσει ένα δυνατό φτέρνισμα, πιέζοντας τη μύτη του και κρατώντας ταυτόχρονα το στόμα του κλειστό.  Λίγο αργότερα διαπίστωσε ότι του ήταν εξαιρετικά επώδυνο να καταπιεί ενώ δεν μπορούσε και να μιλήσει.

Όπως αναφέρει η Μαίρη Μπιμπή στο in.gr, όταν τον εξέτασαν οι γιατροί κατέγραψαν χτύπους και κροταλικούς ήχου που προέρχονταν από τον λαιμό του και εκτείνονταν μέχρι τον θώρακα, ένδειξη ότι μικροφυσαλίδες αέρα είχαν καταφέρει να φτάσουν μέχρι τους μυς και τον ιστό του στέρνου. Πράγματι η αξονική τομογραφία επιβεβαίωσε την ύπαρξη των φυσαλίδων αέρα.

Λόγω του κινδύνου σοβαρότερων επιπλοκών, ο άνδρας εισήχθη για νοσηλεία όπου χρειάστηκε να πάρει ενδοφλέβια αντιβιοτική θεραπεία μέχρι να υποχωρήσει το οίδημα και οπόνος.  Έπειτα από επτά ημέρες έλαβε εξιτήριο με την οδηγία να μην επιχείρησει να ξανακλείσει τη μύτη του όταν θέλει να φτερνιστεί από τούδε και στο εξής. 

«Ο περιορισμός ή η καταστολή του φτερνίσματος με το κλείσιμο της μύτης και του στόμα είναι επικίνδυνη πρακτική και θα πρέπει να αποφεύγεται. Μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως η παγίδευση του αέρα στην περιοχή ανάμεσα στους πνεύμονες, διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης, ακόμα και ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος», προειδοποιούν οι γιατροί. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr