Πως φωτίστηκε ο Φιλέλληνας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστεν χθες στη Στοά Του Αττάλου ενώ ήταν νεφοσκεπής ο ουρανός μέχρι τότε; (φωτό)
Μπορεί κάποιος να πιστεύει στις συμπτώσεις, μπορεί και όχι. Χθες όμως, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον εορτασμό των 15 ετών της συνεργασίας ανάμεσα στην «Καθημερινή» και την International Herald Tribune, στη Στοά του Αττάλου, συνέβη κάτι που ενδεχομένως να πρόσεξαν οι πιο παρατηρητικοί.
Μπορεί κάποιος να πιστεύει στις συμπτώσεις, μπορεί και όχι. Χθες όμως, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον εορτασμό των 15 ετών της συνεργασίας ανάμεσα στην «Καθημερινή» και την International Herald Tribune, στη Στοά του Αττάλου, συνέβη κάτι που ενδεχομένως να πρόσεξαν οι πιο παρατηρητικοί.
Ολο το απόγευμα ο ουρανός ήταν πνιγμένος από μια βαριά συννεφιά που έφτανε ώς το περιστύλιο. Οταν όμως ανέβηκε στο βήμα ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστεν μιλώντας με συγκίνηση για την Αθηναϊκή Δημοκρατία, ξεπρόβαλε μια αχτίδα πίσω από τις ελιές και τους κίονες, φωτίζοντας το πρόσωπο του φιλέλληνα. Αμέσως μετά, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας αναχώρησε για να τιμήσει με την παρουσία του τη μετονομασία της πλατείας Θησείου σε πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί, μια πρωτοβουλία που είναι η ελάχιστη ένδειξη της ευγνωμοσύνης μας για το έργο της μεγάλης ελληνίστριας.
Ο μικρός αλλά ουσιαστικός λόγος του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν λάμπρυνε την εκδήλωση, στην οποία έδωσαν το παρών ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο δήμαρχος Αθηναίων, υπουργοί, βουλευτές, προσωπικότητες της πνευματικής και οικονομικής ζωής, που άρχισαν να καταφθάνουν από τις 4.30 το απόγευμα. Ανάμεσά τους ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Γιάννης Μιχελάκης, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Βασίλης Ράπανος, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ, ο Γιώργος Ζανιάς, η Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, ο Παντελής Καψής, ο Νίκος Βερνίκος κ.ά. Αισθητή ήταν και η παρουσία ξένων πρεσβευτών, όπως η Τζένη Μπλούμφιλντ, η δραστήρια και αγαπητή πρέσβης της Αυστραλίας. Τους υποδέχθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος της «Καθημερινής» Θεμιστοκλής Αλαφούζος, ο διευθυντής Αλέξης Παπαχελάς, ο Νίκος Κωνσταντάρας ως επικεφαλής της αγγλόφωνης έκδοσης, η οποία αναπτύχθηκε χάρις στη συνεργασία με την International Herald Tribune, και άλλα στελέχη της εφημερίδας. Οι προσκεκλημένοι ήρθαν όλοι τους πεζή, περνώντας μέσα από τον φροντισμένο περιβάλλοντα χώρο της Στοάς, στο πρώτο πραγματικά φθινοπωρινό απομεσήμερο του Σεπτεμβρίου, για να παρακολουθήσουν τη συζήτηση με θέμα «Δημοκρατία υπό πίεση». Και όπως είπε ο Αχιλλέας Τσάλτας, ο Ελληνας αντιπρόεδρος της IHT, δεν θα υπήρχε πιο κατάλληλο μέρος για μια τέτοια συνάθροιση από τη Στοά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας.
Οι ομιλητές αλλά και οι συμμετέχοντες στη συζήτηση που ακολούθησε κάλυψαν σφαιρικά ένα δύσκολο και απαιτητικό θέμα, σε μια πολυπρισματική ανταλλαγή απόψεων. Η ανάλυση δεν εστιάστηκε μονάχα στην Ελλάδα του σήμερα, για την οποία μίλησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Καμίνης, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλες γεωγραφικές ζώνες, από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία έως τη Ρωσία του Πούτιν και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια από τις πιο καίριες διαπιστώσεις για την Ευρώπη, πάντως, την έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, που κατάφερνε στις απαντήσεις του να ισορροπεί τον ιδεαλισμό και τον ρεαλισμό. Από τι λοιπόν κινδυνεύει ίσως περισσότερο σήμερα η δημοκρατία; «Από το γεγονός ότι οι πολίτες στις ημέρες μας προσδοκούν περισσότερα από αυτά που μπορεί να τους προσφέρουν οι κυβερνητικές δομές. Ομως οι δημοκρατικές κυβερνήσεις μπορεί να αποδειχθούν περισσότερο ανθεκτικές στις πιέσεις από τα απολυταρχικά καθεστώτα», είπε. Ωσπου να τελειώσει η συζήτηση, ο ήλιος είχε δύσει και ο Παρθενώνας λαμποκοπούσε στον Ιερό Βράχο, σαν την πιο ταιριαστή εικόνα που θα έπαιρναν μαζί τους φεύγοντας οι ξένοι προσκεκλημένοι.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr