Smile: Παγκόσμια ημέρα του τσιζ-μπεργκερ σήμερα: Ας φάμε ένα λαχταριστό σπιτικό χάμπουργκερ!

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και ζυμώνουμε δυνατά για περίπου 10 λεπτά. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα για 10 λεπτά ώστε να ενωθούν τα αρώματα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Πλάθουμε 4 μεγάλα μπιφτέκια, τα απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 10 λεπτά την κάθε πλευρά.

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και ζυμώνουμε δυνατά για περίπου 10 λεπτά. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα για 10 λεπτά ώστε να ενωθούν τα αρώματα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Πλάθουμε 4 μεγάλα μπιφτέκια, τα απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 10 λεπτά την κάθε πλευρά.



Εν τω μεταξύ, σε άλλο ταψάκι, απλώνουμε τις ντομάτες και τις ροδέλες κρεμμυδιού, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και τα ψήνουμε με τα μπιφτέκια στο τελευταίο 10λεπτο. Περίπου 2 λεπτά προτού βγάλουμε τα μπιφτέκια από τον φούρνο βάζουμε σε καθένα από μία φέτα τυρί ώστε να λιώσει. Σερβίρισμα: Ανοίγουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα αλείφουμε από τη μέσα μεριά με λίγο γιαούρτι. Απλώνουμε στο κάτω ψωμάκι το φύλλο σαλάτας, ένα μπιφτέκι, ένα κομμάτι ντομάτας, μία ροδέλα κρεμμυδιού, σκεπάζουμε με το άλλο ψωμάκι και σερβίρουμε.  Vima.gr

Τip
Η γέμιση είναι θέμα προτιμήσεων: μπορούμε να προσθέσουμε από μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας ή για πιο πικάντικη γεύση μια καυτερή πιπεριά σε τουρσί.

Yλικά για 4 άτομα

Για τα μπιφτέκια
600 γρ. κιμάς, μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
2 κ.σ. ξίδι
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
1 αβγό

Για το σερβίρισμα
2 ντομάτες, κομμένες στη μέση
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, σε χοντρές ροδέλες
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
χοντρό αλάτι
4 φέτες τυρί κασέρι
4 ψωμάκια για χάμπουργκερ
4 κ.σ. γιαούρτι
4 φύλλα κατσαρής σαλάτας

Τσίζμπεργκερ από το gastronomos.gr


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε απαλά τον κιμά με το κρεμμύδι, την κέτσαπ και τον κόλιανδρο, ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά. Σχηματίζουμε μπιφτέκια περίπου 6 - 8 εκ. με πάχος περίπου 1,5 εκ. Αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές (δεν βάζουμε αλατοπίπερο μέσα στο μείγμα).

Βάζουμε τα μπιφτέκια στη λαδωμένη σχάρα του φούρνου, ενώ από κάτω τοποθετούμε ένα ταψί για να πέφτουν εκεί τα υγρά. Ψήνουμε σε δυνατό γκριλ, στην πιο ψηλή σκάλα, για 6  - 7 λεπτά ανά πλευρά, ή μέχρι να γίνουν στο εσωτερικό τους.

 Εναλλακτικά, τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 180° C για 12 - 14 λεπτά, γυρίζοντάς τα στο ενδιάμεσο. Μόλις βγουν από το φούρνο, βάζουμε πάνω σε κάθε μπιφτέκι 1 φέτα τυρί, να λιώσει. Αλατοπιπερώνουμε ντομάτα+κρεμμύδι. Αλείφουμε τα ψωμάκια με μουστάρδα και κέτσαπ και από πάνω βάζουμε το μπιφτέκι, το κρεμμύδι, την ντομάτα, τα αγγουράκια. Κλείνουμε και σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές.

Υλικά

  • 500 γρ. κιμάς, ανάμεικτος από μοσχαρίσια ελιά και χοιρινό λαιμό (ή μόνο από χοιρινό λαιμό)
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού κέτσαπ (του εμπορίου ή σπιτική - βλ. συνταγή στο τεύχος)
  • 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
  • 6 λεπτές φέτες τυρί  τσένταρ ή κασέρι
  • 6 μεγάλες ροδέλες κρεμμύδι
  • 2 μέτριες ντομάτες, σε λεπτές φέτες
  • 2 μεγάλα αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 6 ψωμάκια της αρεσκείας μας
  • κέτσαπ + μουστάρδα της αρεσκείας μας, για τα ψωμάκια

Cheeseburger Day September 18, 2013 in the USA


National Cheeseburger Day is celebrated on September 18, 2013. A cheeseburger is a hamburger topped with cheese. Traditionally, the slice of cheese is placed on top of the meat patty, but the burger can include many variations in structure, ingredients, and composition. The term itself is a portmanteau of the words "cheese" and "hamburger." The cheese is usually added to the cooking hamburger patty shortly before the patty is completely cooked which allows the cheese to melt. Cheeseburgers are often served with lettuce, tomato, onion, pickles, mustard, mayonnaise, or ketchup.

In fast food restaurants, the cheese used is typically processed cheese, but there are variations, such as cheddar, Swiss cheese, mozzarella, blue cheese and pepper jack. When cheese is added to a burger the nutritional value of the burger can be changed substantially. For example, a slice of Cheddar cheese can add 113 calories and 4.5 grams of saturated fat to a burger. Other types and amounts of cheese would have varying effects, depending on their nutritional content. (With material from: Wikipedia)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr