Μοσκοβισί: Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Ελληνες δεν θα ζήσουν την ίδια τραγωδία ποτέ ξανά
Τα τέσσερα δύσκολα βήματα, οι τέσσερις προϋποθέσεις, για να φτάσει η Ελλάδα στο τέλος του προγράμματος και οι κανόνες που θα υπάρχουν στη «ζωή μετά το πρόγραμμα».
O Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, περιέγραψε τις τέσσερις προϋποθέσεις, για να φτάσει η Ελλάδα στο τέλος του προγράμματος και τους κανόνες που θα υπάρχουν στη «ζωή μετά το πρόγραμμα», σε συνέντευξή του στο «Βήμα».
Στο τελευταίο αυτό μίλι του τρίτου μνημονίου θα πρέπει να υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα, όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς στην Αθήνα, και να ακολουθήσουν οι αποφάσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, την αναπτυξιακή στρατηγική και το πλαίσιο της επόμενης μέρας που θα διασφαλίζει στους δανειστές ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και οι στόχοι θα επιτευχθούν».
Ο κ. Μοσκοβισί τάσσεται υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ, έστω και την τελευταία στιγμή, στο πρόγραμμα καθώς αυτό θα αποτελέσει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, αλλά ξεκαθαρίζει ότι τις τελικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα τις πάρουν τα μέλη της ευρωζώνης. «Πλησιάζει η ημέρα για αποφάσεις που δεν είναι εύκολες» καθώς όλοι οι παίκτες υπόκεινται σε «πολιτικούς περιορισμούς».
Ο ίδιος αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο «εποπτεία» για την Ελλάδα. Ομως είναι αρκούντως περιγραφικός υπογραμμίζοντας «Το post programme framework δεν πρέπει να μοιάζει ή να δημιουργεί την αίσθηση ενός τέταρτου μνημονίου, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Ελληνες δεν θα ζήσουν την ίδια τραγωδία ποτέ ξανά».
Ο επίτροπος, που έχει ζήσει από το 2010 την ελληνική κρίση, στέλνει μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα λέγοντας «Οι διεθνείς συγκυρίες υπαγορεύουν στην Ελλάδα την ανάγκη να επαγρυπνά και ταυτόχρονα να διατηρεί την εμπιστοσύνη γι' αυτά που έχει πετύχει. Η Ευρώπη βοήθησε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, αλλά η κατάσταση στη χώρα παραμένει δύσκολη σε ό,τι αφορά τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να ανακάμψει πλήρως. Είναι, ως εκ τούτου, σημαντικό να βρούμε τον καλύτερο τρόπο ώστε να αποκαταστήσουμε ένα πλαίσιο που θα μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που θα εφαρμόζονται στην Ελλάδα μετά το πέρας του προγράμματος».
«Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο από το ταραγμένο καλοκαίρι του 2015. Βρισκόμαστε τώρα στο τελευταίο μίλι του προγράμματος. Πλησιάζουμε σε μια κομβική στιγμή για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη. Τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα κριθεί η ικανότητά μας να γυρίσουμε τη σελίδα της κρίσης και της λιτότητας. Αφιερώνω όλον τον χρόνο και την ενέργειά μου για να καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη συμφωνία γύρω από τέσσερις βασικούς όρους» τόνισε ο Μοσκοβισί.
Τα τέσσερα δύσκολα βήματα για να φτάσει η Ελλάδα στο τέλος του προγράμματος
«Πρώτον, πρέπει να ολοκληρώσουμε την τελευταία αξιολόγηση μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών. Αυτό θα είναι το σημείο εκκίνησης για όλα τα μεταγενέστερα στάδια. Δεν μπορώ να σπρώξω τα πράγματα περισσότερο! Οι ομάδες μας εργάζονται σκληρά με τις ελληνικές Αρχές στην Αθήνα για να καταλήξουν σε μια συμφωνία εμπειρογνωμόνων, που θα πρέπει να ακολουθηθεί με μια τελική, αποφασιστική προσπάθεια για να ολοκληρωθούν σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες όλα τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν.
Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια πειστική συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και τους θεσμούς. Μια συμφωνία που θα έχει ουσιαστικό και αποτελεσματικό αντίκτυπο και θα κριθεί αξιόπιστη από τις αγορές. Αν η Ελλάδα δείξει ότι τήρησε από την πλευρά της τα συμπεφωνημένα, όλοι οι άλλοι εταίροι θα πρέπει να πράξουν το ίδιο σε ό,τι τους αφορούν.
Τρίτον, πρέπει να εφαρμόσουμε μια ισχυρή στρατηγική ανάπτυξης. Μια στρατηγική που θα επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ακολουθήσει πολιτικές που θα αυξήσουν τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Και τέταρτον, πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή ένα πλαίσιο για μετά τον τερματισμό του προγράμματος. Ενα πλαίσιο που θα παρέχει διαρκή στήριξη στην Ελλάδα και ταυτόχρονα θα διαβεβαιώνει πειστικά τους πιστωτές ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και οι σταθερές δημοσιονομικές πολιτικές θα συνεχιστούν μετά τον τερματισμό του προγράμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί τονίζει πως η συνολική οικονομική εικόνα της Ελλάδας σήμερα είναι θετική. "Βλέπουμε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν αποκατασταθεί σε προ κρίσεως επίπεδα και, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις μας, θα παραμείνουν υψηλοί και το επόμενο έτος" αναφέρει.
«Η δημιουργία ενός αποθεματικού ρευστότητας είναι ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία της ζωής μετά το πρόγραμμα. Τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιρλανδία είχαν βάλει στην άκρη αρκετά κονδύλια για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες το πρώτο έτος μετά τον τερματισμό των προγραμμάτων τους. Και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για την Ελλάδα να συνεχίσει να βάζει στην άκρη κονδύλια για τον σκοπό αυτόν καθώς ετοιμάζεται να επιστρέψει σε ένα καθεστώς αποκλειστικής χρηματοδότησής της από τις αγορές. Το αποθεματικό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κόστος, αλλά σαν επένδυση στην εμπιστοσύνη!» συμπληρώνει.
Να μην ξαναέρθει ποτέ αντιμέτωπος ο ελληνικός λαός με την ίδια τραγωδία
«Αναγνωρίζουμε ότι έπειτα από οκτώ χρόνια εφαρμογής προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας η Ελλάδα λαχταρά να επιστρέψει στην κανονικότητα. Και ήμουν πάντα σαφής ότι η 20ή Αυγούστου πρέπει να σηματοδοτήσει μια πραγματική αλλαγή ρότας για τη χώρα. Πρέπει να σηματοδοτήσει μια αισθητή αλλαγή του στάτους της χώρας. Το πλαίσιο που θα εφαρμοστεί μετά τον τερματισμό του προγράμματος δεν πρέπει να φαίνεται ή να έχει επιπτώσεις σαν να πρόκειται για ένα τέταρτο πρόγραμμα. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να αντιληφθεί ότι η χώρα του έχει όντως γυρίσει σελίδα. Οτι άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο.
Την ίδια ώρα, όλες οι προσπάθειες - για να μην πω, οι θυσίες - που έγιναν τα περασμένα χρόνια δεν θα πρέπει να διαγραφούν με το τέλος του προγράμματος. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο ελληνικός λαός δεν θα έρθει ποτέ ξανά αντιμέτωπος με την ίδια τραγωδία. Η Ευρώπη βοήθησε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, αλλά η κατάσταση στη χώρα παραμένει δύσκολη σε αρκετούς τομείς, κυρίως σε ό,τι αφορά τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να ανακάμψει πλήρως. Είναι, ως εκ τούτου, σημαντικό να βρούμε τον καλύτερο τρόπο ώστε να αποκαταστήσουμε ένα πλαίσιο που θα μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που θα εφαρμόζονται στην Ελλάδα μετά το πέρας του προγράμματος» τονίζει.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ κατέληξε, λέγοντας «Η Ελλάδα έχει κάνει τρομερές προσπάθειες τα λίγα τελευταία χρόνια, εκπληρώνοντας υποχρεώσεις της προς τους διεθνείς εταίρους, κάτι που για να γίνει προϋπέθετε τη λήψη πολύ δύσκολων αποφάσεων. Κοντολογίς, η Ελλάδα έπραξε το καθήκον της. Τώρα είναι ζωτικής σημασίας όλοι οι άλλοι εταίροι να πράξουν το δικό τους».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr