Η Αθήνα παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου και δεύτερη Σκυταλοδρομία Λόγου με τη Ρέα Γαλανάκη και τον Παντελή Μπουκάλα
Η θεματική ενότητα της Σκυταλοδρομίας Λόγου είναι «Έλληνες Συγγραφείς».
Μετά την πετυχημένη πρώτη Σκυταλοδρομία Λόγου που ξεκίνησε με τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο να δίνει τη σκυτάλη στον συγγραφέα-δοκιμιογράφο Παντελή Μπουκάλα για το έργο του «Το αίμα της αγάπης», η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων προσκαλεί στη δεύτερη Σκυταλοδρομία Λόγου, τη Δευτέρα 11 Ιουνίου στο Δημαρχείο της Αθήνας, αίθουσα Τελετών. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Έλληνες Συγγραφείς» και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με σειρά προτεραιότητας. Μέγας δωρητής της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Αυτή τη φορά από το Δοκίμιο περνάμε στην Πεζογραφία: Ο Παντελής Μπουκάλας παραδίδει τη σκυτάλη στην Ρέα Γαλανάκη συνολικά για το έργο της και με αφετηρία το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Δυο γυναίκες, δυο θεές». Όπως δήλωσε ο Παντελής Μπουκάλας, τους συγγραφείς συνδέει μακροχρόνια αλληλοεκτίμηση και ο ίδιος παρακολουθεί το έργο της επί χρόνια, είτε ως αναγνώστης είτε ακόμη και ως επιμελητής ορισμένων παλαιότερων εκδόσεών της. Συντονιστές της εκδήλωσης είναι ο Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας και η Τίνα Μανδηλαρά, δημοσιογράφος-κριτικός λογοτεχνίας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άγρα και τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Στη Σκυταλοδρομία Λόγου, συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου (Ποίηση, Ιστορία, Βιογραφία / Απομνημονεύματα / Ημερολόγιο, Μυθιστόρημα, Νουβέλα-Διήγημα, Επιστήμη, Θέατρο, Βιβλία για παιδιά και εφήβους, Φιλοσοφία, Κριτική-Δοκίμιο, κ.ά.). Στη συνέχεια καλούν το συγγραφέα του βιβλίου αυτού σε ένα ανοικτό, δημόσιο διάλογο, με τη συμμετοχή του κοινού, παραδίδοντάς του τη Σκυτάλη προκειμένου, στην επόμενη εκδήλωση, να επιλέξει και να παρουσιάσει τον επόμενο δημιουργό. Η δράση διαρκεί όλη τη χρονιά της διοργάνωσης. Συντονιστές-παρουσιαστές της εκάστοτε εκδήλωσης είναι εκπρόσωποι από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών – καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, κ.ά. Παράλληλα στην εκδήλωση γίνονται αναγνώσεις ή και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.
Η τρίτη Σκυταλοδρομία ακολουθεί τη Δευτέρα 2 Ιουλίου με επιλογή – έκπληξη από τη Ρέα Γαλανάκη!
Βιογραφικό Π. Μπουκάλα
Ο Παντελής Μπουκάλας γεννήθηκε το 1957 στο Λεσίνι του Μεσολογγίου. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Αθηνών. Την τριετία 1987-1990 είχε την επιμέλεια βιβλιοκριτικής σελίδας στην Πρώτη. Από τον Δεκέμβριο του 1990 και για τα επόμενα είκοσι χρόνια επιμελούνταν την ανά Τρίτη σελίδα του βιβλίου στην Καθημερινή, στην οποία αρθρογραφεί καθημερινά. Είναι διορθωτής και επιμελητής εκδόσεων. Από το 1980 έχει δημοσιεύσει στις Εκδόσεις Άγρα τα βιβλία ποίησης : Αλγόρυθμος, Η εκδρομή της ευδοκίας, Ο μέσα πάνθηρας, Σήματα λυγρά, Ο μάντης, Οπόταν πλάτανος και Ρήματα (Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2010), έναν τόμο δοκιμίων και βιβλιοκριτικών υπό τον τίτλο Ενδεχομένως – Στάσεις στην ελληνική και ξένη τέχνη του λόγου και δύο τόμους υπό τον τίτλο Υποθέσεις, με τις επιφυλλίδες του στην Καθημερινή της Κυριακής. Μετέφρασε τον Επιτάφιο Αδώνιδος του Βίωνος του Σμυρναίου, τα ποιήματα του τόμου Επιτάφιος λόγος – Αρχαία ελληνικά επιτύμβια επιγράμματα και τα Συμποτικά επιγράμματα της Παλατινής Ανθολογίας. Έχει επίσης μεταφράσει τους Αχαρνείς για το Εθνικό Θέατρο (2005), τον Αγαμέμνονα για το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου (2005), τις Τρωάδες για το Θέατρο του Νέου Κόσμου ( 2010) , τον Κύκλωπα για το Φεστιβάλ Αθηνών (2017) και τις Θεσμοφοριάζουσες για το Εθνικό Θέατρο (2018). Το 2016 εξέδωσε τη μελέτη Όταν το ρήμα γίνεται όνομα: Η «αγαπώ» και το σφρίγος της γλώσσας των δημοτικών τραγουδιών και το 2017 τον τόμο Το αίμα της αγάπης: Ο πόθος και ο φόνος στη δημοτική ποίηση.
Βιογραφικό Ρ. Γαλανάκη
Η Ρέα Γαλανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα και δοκίμια. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων.
Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο (1999 και 2005). Eπίσης, έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πεζογραφίας Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2003), με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Hρακλείου Kρήτης (1987) και με το Βραβείο Αναγνωστών του Eθνικού Kέντρου Bιβλίου (2006). Το μυθιστόρημά της Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά είναι το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα που εντάχθηκε από την Ουνέσκο στην UNESCO Collection of Representative Works (1994), ενώ το Ελένη ή ο Κανένας διεκδίκησε το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Αριστείον» μπαίνοντας στην τελική τριάδα των υποψήφιων έργων (1999). Έργα της έχουν μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά, τσεχικά, βουλγαρικά, σουηδικά, λιθουανικά, τουρκικά, αραβικά, κινεζικά, εβραϊκά και αλβανικά. Η Άκρα Ταπείνωση (Εκδόσεις Galaade) ήταν υποψήφια για το Prix Méditerranée Étranger (2017).
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr