Αθανάσιος Έλλις: Αλέξης, Κυριάκος και Σκοπιανό - αντί για εθνική συνεννόηση λυσσαλέα αντιπαράθεση - Κρίμα
Εάν δεν βάζαμε προσωπικούς και κομματικούς υπολογισμούς πάνω από το εθνικό συμφέρον, θα είχαμε χειρισθεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «λίγο» διαφορετικά.
Εάν δεν βάζαμε προσωπικούς και κομματικούς υπολογισμούς πάνω από το εθνικό συμφέρον, θα είχαμε χειρισθεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «λίγο» διαφορετικά.
Γράφει ο Αθανάσιος Έλλις στο kathimerini.gr
Η αρχή θα γινόταν με μια μυστική συνάντηση των πιο έμπιστων συνεργατών του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά την πρώτη αυτή διερευνητική-ενημερωτική επαφή, θα έκλεινε το ραντεβού των δύο ηγετών. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποτιμούσαν το νέο σκηνικό που δημιουργεί η διαφορετική στάση του μετριοπαθούς Ζόραν Ζάεφ. Εάν έκριναν ότι η συγκυρία προσφέρει μια ευκαιρία για την Ελλάδα, θα χάρασσαν την «εθνική γραμμή» και κατ’ επέκταση τακτική. «Τι αντέχεις εσύ, μέχρι πού μπορώ να το πάω εγώ», «εσύ στους Κεντροδεξιούς, εγώ στους σοσιαλιστές».
Το «κλειδί» για να υπάρξει εθνική ομοψυχία, που θα ισχυροποιούσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, θα ήταν η συμφωνία των δύο ηγετών ότι κανείς τους δεν θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει εις βάρος του αντιπάλου το τελικό αποτέλεσμα για να αποκομίσει πολιτικά κέρδη. Και πως στο τέλος, και εάν η χώρα είχε πετύχει το καλύτερο δυνατό, ή για να το πω αντίστροφα, είχε περιορίσει όσο περισσότερο γινόταν τη ζημία που είχε προκληθεί στο παρελθόν, ο πρωθυπουργός θα δήλωνε δημόσια ότι αυτή η νίκη είναι κοινή, και θα αναγνώριζε τη συμβολή του αντιπάλου του και το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου των διαπραγματεύσεων, αυτός φορούσε τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας.
Από την αρχή, ο κ. Τσίπρας στόχευσε στη διαίρεση της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των φιλελευθέρων και της Λαϊκής δεξιάς. Αλλά τα εθνικά θέματα δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με μικροκομματικούς υπολογισμούς. Αφορούν τη θέση και τον ρόλο της χώρας διεθνώς, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο μέλλον.
Υπάρχουν άλλα, επίσης σημαντικά ζητήματα στα οποία κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μπορούν να διαφωνούν. Από την οικονομία και τον ρόλο του κράτους, μέχρι τα θέματα ασφαλείας.
Τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες, η ελληνική κοινωνία θα διχασθεί. Θα ακουσθούν ύβρεις και αλληλοκατηγορίες και θα αμφισβητηθεί ο πατριωτισμός κάποιων. Δυστυχώς, ένα ευαίσθητο ζήτημα που ταλανίζει τη χώρα για ένα τέταρτο του αιώνα και θα έπρεπε να έχει αντιμετωπισθεί με συνεννόηση, θα αποτελέσει αντικείμενο λυσσώδους κομματικής αντιπαράθεσης.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr