O Άκης Πετρετζίκης έγραψε στο ημερολόγιό του για το παγωτό του καλοκαιριού! Να το γευτείτε...
Ώρα να δούμε το παγωτό... αλλιώς!
Ο Άκης Πετρετζίκης μας προτείνει το παγωτό και τις γεύσεις που κυριαρχούν ιδίως το φετινό καλοκαίρι.
Όπως έγραψε στο akispetretzikis.com, έναν διαφορετικό τρόπο για να φτιάξετε παγωτό, σας προτείνω σε αυτό εδώ το ημερολόγιο. Είναι, ίσως, ο πιο απλός τρόπος και είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή στη ζωή σας όλοι το έχετε κάνει – ιδίως όταν ήσασταν… παιδιά! Τότε που η μαμά σας, σας γέμιζε το μπολ με διάφορες γεύσεις κι εσείς το ανακατεύατε και ανυπομονούσατε να λιώσει λίγο, μια και η γεύση που προέκυπτε από την ανάμειξη όλων εκείνων που υπήρχαν στο μπολ ήταν πραγματικά… ακαταμάχητη! Τι λέτε, λοιπόν, πάμε να θυμηθούμε αυτό το ανεπανάληπτο... αυτοσχέδιο παγωτό των παιδικών μας χρόνων;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Κάθε καλοκαίρι, το site μου γεμίζει με καινούριες συνταγές παγωτών. Τι συνέβη ξαφνικά και θέλω να σας δείξω κάτι τόοοσο απλό; Στέρεψαν οι ιδέες; Όχι… Κάθε άλλο! Βλέπετε, αυτό που θα πάμε να φτιάξουμε τώρα, αποτελεί μία από τις πιο hot (και… cool!!!) τάσεις στο εξωτερικό. Τι κάνουν εκεί; Απλά αναμειγνύουν διαφορετικά παγωτά και δημιουργούν νέες γεύσεις τις οποίες στη συνέχεια σερβίρουν σε μπολ, χωνάκια, μπράουνις, pancakes, cookies, βάφλες ή… φουτοσαλάτες -γενικά, όπου μπορούν να φανταστούν!- γαρνίροντας τα νέα παγωτά που προκύπτουν με διάφορα toppings όπως, σιρόπια, μπισκότα, ξηρούς καρπούς, κας κας, λιωμένες σοκολάτες, μέλι, γκοφρέτες και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας!
Η ιδέα έχει ως εξής…
Έχουμε στην κατάψυξή μας παραπάνω από μία γεύσεις παγωτού; Τότε, μπορούμε -αναμειγνύοντάς τες- να φτιάξουμε μία καινούρια! Μάλιστα, αν έχουμε περισσότερες από δύο, ακόμα καλύτερα! Μπορούμε να πειραματιστούμε και να φτιάξουμε τα δικά μας mix & match παγωτά. Αυτό, φυσικά μπορεί να γίνει με παγωτά έτοιμα του εμπορίου ή με τα δικά μας χειροποίητα σπιτικά παγωτά. Αφιερώνουμε, λοιπόν, μία μέρα για να φτιάξουμε διάφορες γεύσεις, τις φυλάμε στην κατάψυξη και -όποτε έχουμε όρεξη- πειραματιζόμαστε με αυτές και δημιουργούμε καινούριες. Πως; Παίρνουμε π.χ. μία μπάλα φράουλα και την ανακατεύουμε με μία μπάλα σοκολάτα… Μία μπάλα πραλίνα και την ανακατεύουμε με μία μπάλα φιστίκι και ακόμα μία μπάλα βανίλια… Γενικά, μπορούμε να ανακατέψουμε όσες γεύσεις επιθυμούμε και να καταλήξουμε στους συνδυασμούς που μας αρέσουν περισσότερο. Μια και τα παγωτά μας θα είναι ακόμα παγωμένα, θα χρειαστεί να βάλουμε λιιιίγη δύναμη παραπάνω ή να χρησιμοποιήσουμε το μούλτι και μετά να σερβίρουμε το παγωτό μας χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή το ειδικό εργαλείο με το οποίο σερβίρουμε το παγωτό. Παρακάτω, σας έχω συγκεντρώσει συνταγές από κάποια πεντανόστιμα σπιτικά παγωτά για να τα έχετε πρόχειρα (αν αποφασίσετε να φτιάξετε τα δικά σας)…
Και πού το σερβίρουμε;
Όπως ήδη είπαμε σε ένα χωνάκι, μαζί με μία φρουτοσαλάτα, πάνω από ένα μπράουνι… Στις γραμμές που ακολουθούν, σας δίνω συνταγές και γι' αυτά, αν θελήσετε να φτιάξετε εξ ολοκλήρου το δικό σας σπιτικό ice cream bar! Ναι, θέλουν όλα λίγο παραπάνω χρόνο για να γίνουν, θα είναι όμως πεντανόστιμα και φτιαγμένα από τα χεράκια σας :-) Επιπλέον, μπορείτε πάντα να φτιάξετε αρκετά, και να τα έχετε πρόχειρα όποτε τα χρειαστείτε.
- Brownies με 3 υλικά
- Brownies με διπλή σοκολάτα
- Φρουτοσαλάτα σε χωνάκια
- Μαλακά μπισκότα τριπλής σοκολάτας
- Ζύμη για μπισκότα στην κατάψυξη (για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία…)
- Pancakes
- Pancake στον φούρνο (απλά γεμίστε το με διάφορες μπάλες παγωτό…)
Με τα toppings, τι κάνουμε;
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω (σιρόπια, μέλι, μπισκότα, ξηρούς καρπούς, κας κας, λιωμένες σοκολάτες, γκοφρέτες) ή να ετοιμάσετε εσείς ακόμα και τα toppings! Παρακάτω, θα βρείτε κάποιες συνταγές οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να λειτουργήσουν ως toppings για τα παγωτά σας!
- Πραλίνα σοκολάτας
- Κρέμα σοκολάτας με crumble και σαντιγί (σας δίνω τη συνταγή για όλο το γλυκό, αλλά μπορείτε να φτιάξετε μόνο to crumble)
- Γκρανόλα με ξηρούς καρπούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης
- Γλυκό του κουταλιού καρπούζι
- Μπισκότα κανέλας (μπορούμε να τα θρυμματίσουμε πάνω από το παγωτό μας)
- Πουράκια με λουκούμια και σοκολάτα
- Πως φτιάχνουμε σαντιγί
Πλέον, είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε το δικό σας παγωτό… υπερπαραγωγή! Αυτό, θα σας χαρίσει ένα ακόμα πιο… γλυκό και δροσερό καλοκαίρι! Περιμένω φωτογραφίες με ανυπομονησία!!!
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr