Δείτε πως να επιλέξετε το κατάλληλο καρπούζι και τους τρελούς συνδιασμούς του στο φαγητό - Από την Ντίνα Νικολάου

Καλοκαίρι χωρίς καρπούζι δεν γίνεται!

Καρπούζι. Το ζουμερό, υπεραγαπημένο φρούτο δροσίζει, ενυδατώνει τον οργανισμό, είναι ένα κορυφαίο διουρητικό και βέβαια η γεύση του είναι ταυτισμένη με καλοκαιρινό απόγευμα ή βραδάκι, στον κήπο ή τη βεράντα, μετά το τέλος μιας ζεστής μέρας. 

Για να μην αναφέρω τις απίθανες συνταγές που μπορείτε να ετοιμάσετε με καρπούζι και θα σας κάνουν να τα χάσετε!

Αγορά και συντήρηση
Δυστυχώς θα σας απογοητεύσω… Δεν υπάρχει κάποια αλάνθαστη μέθοδος για να αγοράσετε γλυκό, ώριμο καρπούζι. Οι παλιοί βέβαια είχαν να λένε ένα σωρό «μυστικά», όπως να το χτυπάς και να κάνει κούφιο ήχο, να είναι έντονες οι πράσινες ρίγες του, να είναι υγρό κι ζωηρόχρωμο το μέρος γύρω από το κοτσάνι του. Όλα μπορεί να είναι σωστά και όλα λάθος. Είναι καθαρά θέμα τύχης και προϊόντος.
Όταν αγοράσετε το καρπούζι, το κόβετε στη μέση και καλύπτετε εφαρμοστά τις κομμένες επιφάνειες με διάφανη μεμβράνη.

Τρελοί συνδυασμοί 
Είναι αλήθεια ότι το καρπούζι δεν τρώγεται μόνο σκέτο ή σε μια φρουτοσαλάτα. Συνδυάζεται με άλλα υλικά σε τόσο απίθανους συνδυασμούς που σε αφήνουν πραγματικά με το στόμα ανοιχτό, όχι μόνο από την πρωτοτυπία τους αλλά κυρίως με τη νοστιμιά τους!

Καρπούζι με φέτα
Αξεπέραστο ελληνικό πατροπαράδοτο μεζεδάκι. Η οξύτητα της φέτας κοντράρει με την ανάλαφρη γλύκα του καρπουζιού. Η καλύτερη πρόταση για βραδινό. Πρωτοτυπήστε και δοκιμάστε το με μπλε τυρί όπως ροκφόρ ή στίλτον. Θαύμα!

Ορεκτικό με καρπούζι και προσούτο
Βάζω σε ένα πιάτο μέτριες φέτες καρπουζιού τυλιγμένες καθεμία με προσούτο, λίγο τυρί Μπρι και στάζω από πάνω χυμό λεμονιού.

9862

Γκασπάτσο καρπουζιού 
Χτυπάω στο μπλέντερ 1 μεγάλη ντομάτα μέχρι να γίνει πουρές, και προσθέτω 1/2 πιπερίτσα τσίλι και 2 μεγάλες κούπες κυβάκια από καρπούζι, χωρίς τα κουκούτσια. Προσθέτω 1 κουταλάκι ξίδι από κόκκινο κρασί και 1/4 φλιτζανιού λάδι και χτυπάω καλά. Προσθέτω 1/4 από ένα ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη και 1/2 αγγούρι, τριμμένο στον τρίφτη. Χτυπάω ξανά, αλατοπιπερώνω μοιράζω το γκασπάτσο σε μπολάκια που τα έχω βάλει στο ψυγείο για να παγώσουν. Όταν θα σερβίρω, πασπαλίζω κάθε γκασπάτσο με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέριψιλοκομμένο άνηθο και 1 χούφτα θρυμματισμένη φέτα.

Σαλάτα με καρπούζι και ρόκα
Βάζω σε μια σαλατιέρα 2 ματσάκια ρόκα, κομμένη σε μέτρια κομμάτια και προσθέτω 1 κιλό (καθαρό βάρος) ψίχα από καρπούζι, χωρίς κουκούτσια, σε μέτριους κύβους. Χτυπάω σε ένα μπολάκι ελαιόλαδομπόλικο χυμό λεμονιούκαι αλατοπίπερο, αδειάζω το μισό στο μπολ με τη σαλάτα και ανακατεύω. Μοιράζω σε 4 – 6 ατομικά μπολ και προσθέτω στο καθένα «φλούδες» από παλαιωμένη γραβιέρα ή πεκορίνοαλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

2137

Γρανίτα καρπούζι
Ρίχνω στον κάδο του μπλέντερ 4 μεγάλες κούπες κυβάκια από ψίχα καρπουζιού, χωρίς κουκούτσια, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και χυμό από 1 λεμόνι. Τα πολτοποιώ καλά και αδειάζω τον πολτό σε ένα ρηχό τάπερ. Το σκεπάζω και το βάζω στην κατάψυξη για 1 ώρα. Τότε το βγάζω, το κομματιάζω με ένα πιρούνι και το παγώνω για άλλη 1 ώρα. Επαναλαμβάνω άλλη μία φορά και παγώνω για άλλη 1 ώρα. Ξανακομματιάζω τη γρανίτα με το πιρούνι και τη σερβίρω σε μπολάκια ή ποτήρια παγωτού.

Καρπουζοσαλάτα με μέντα
Κόβω 1 μέτριο καρπούζι σε μέτρια κυβάκια(χωρίς τη φλούδα εννοείται) και αφαιρώ όσα περισσότερα κουκούτσια μπορώ. Τα βάζω σε μια μεγάλη σαλατιέρα και προσθέτω 1 κοκκινόφλουδο ξερό κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες και 250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη ή κομμένη σε μικρά κυβάκια σαν ζάρια. Σε ένα μπολ ανακατεύω 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο1/4 φλιτζανιού κόκκινο κρασίτα φυλλαράκια από 3 – 4 κλαδάκια φρέσκια μέντα (ή δυόσμο), πολύ ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι. Αδειάζω το ντρέσινγκ στη σαλάτα και ανακατεύω απαλά. Ρίχνω φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω.

Καρπούζι με φέτα και βαλσαμικό ξίδι
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω για 4 λεπτά 1/4 φλιτζανιού βαλσαμικό ξίδι και 1 κουταλιά ζάχαρη, μέχρι να μειωθεί το μείγμα στο μισό και να γίνει σαν σιρόπι. Μοιράζω φέτες καρπουζιού σε πιάτα και τις περιχύνω με το σιρόπι. Από πάνω θρυμματίζω φέτα, πασπαλίζω με ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο και πιπέρι και σερβίρω.

Σουβλάκια με καρπούζι, ντοματίνια και βασιλικό
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω για 4 λεπτά 1/4 φλιτζανιού βαλσαμικό ξίδι και 1 κουταλιά ζάχαρη, μέχρι να μειωθεί το μείγμα στο μισό και να γίνει σαν σιρόπι. Κόβω ψίχα καρπουζιού σε 36 κυβάκια. Κόβω στη μέση 16 ντοματίνια. Σε καλαμάκια για σουβλάκι περνάω εναλλάξ κυβάκια καρπουζιού και κομμένα ντοματίνια, καρφώνοντας ανάμεσά τους από 1 μεγαλούτσικο φύλλο βασιλικού. Αραδιάζω τα σουβλάκια σε πιατέλα και τα περιχύνω με το κρύο σιρόπι. Περιχύνω με ελαιόλαδο, πασπαλίζω με χοντρό θαλασσινό αλάτι και σερβίρω.

Καρπούζι πανέ!
Κόβω ψίχα καρπουζιού σε φέτες με πάχος 1½ εκ. χωρίς τη φλούδα και αφαιρώ όσα κουκούτσια μπορώ, χωρίς να τι κομματιάσω. Σε ένα μπολ χτυπάω με το σύρμα 1/2 φλιτζάνι κορν φλάουρ και 2 ελαφρά χτυπημένα ασπράδια αυγών, μέχρι να φτιάξω ένα μέτριο κουρκούτι. Σε άλλο μπολ βάζω μπόλικο αλεύρι. Βάζω να κάψει μπόλικο λάδι για τηγάνισμασε ένα βαθύ σκεύος. Βουτάω τις φέτες καρπουζιού πρώτα στο αλεύρι, να καλυφθούν καλά, τις τινάζω ελαφρά, και τις βουτάω στο κουρκούτι. Μετά τις τηγανίζω ανά 2 – 3 στο καυτό λάδι, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τις στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις σερβίρω, πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη!

1953

Σάλτσα καρπουζιού
Παίρνω τη φλούδα από ένα μέτριο καρπούζι και με το εργαλείο που ξεφλουδίζω τα λαχανικά ξύνω και αφαιρώ το σκουροπράσινο εξωτερικό μέρος. Αφαιρώ επίσης όση ροζ ή κόκκινη σάρκα έχει μείνει και τρίβω τη φλούδα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Θα χρειαστώ 6 φλιτζάνια τρίμμα (αν βγει λιγότερος τρίβω λίγη ακόμη φλούδα. Ρίχνω το τρίμμα σε μια μέτρα κατσαρόλα μαζί με 1 φλιτζάνι νερό, τα αφήνω να πάρουν μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για 30 λεπτά, μέχρι το καρπούζι να γίνει μαλακό και τρυφερό. Δένω σε ένα κομμάτι τουλπάνι 1/2 κουταλάκι καρφάκια γαρίφαλου και 2 ξυλάκια κανέλας. Ρίχνω στη κατσαρόλα 1 κουταλάκι σκόνη τζίντζερ, ανακατεύω, βάζω το τουλπάνι με τα μπαχαρικά, 6 φλιτζάνια ζάχαρη3 φέτες λεμόνι και ελάχιστο αλάτι. Τα σιγοβράζω για 1 ώρα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα σαν μαρμελάδα. Πετάω το σακουλάκι με τα μπαχαρικά. Μοιράζω το μείγμα σε καυτά, αποστειρωμένα βαζάκια, γεμίζοντάς τα μέχρι επάνω και τα κλείνω καλά, τα αναποδογυρίζω και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως. Χρησιμοποιώ το μείγμα σαν μαρμελάδα ή για να αλείψω φέτες κέικ ή για να γεμίζω μπισκότα, σαν σάντουιτς.

Μεζές με κουκούτσια καρπουζιού!
Ξεπλένετε και αφήνετε να στεγνώσουν τελείως μπόλικα κουκούτσια καρπουζιού. Τα καβουρδίζω σε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι για 5 λεπτά και τα πασπαλίζω με αλάτι. Τα τρώω έτσι, σκέτα, σαν πασατέμπο (είναι απολαυστικά) ή σαν τέλειο συνοδευτικό για τον ελληνικό καφέ.

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση των συμβουλών της

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρ' όλο που ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 («Πρωινός καφές») τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque», η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr