Έξι τέλειες ιδέες με τόνο κονσέρβας από την Ντίνα Νικολάου
Όλοι έχουμε έστω μια κονσέρβα τόνο στο ντουλάπι μας. Κι αν όχι, καλό είναι να υπάρχει, αφού όπως θα σας δείξω στη συνέχεια, με μια κονσέρβα τόνου μπορείτε να φτιάξετε αμέτρητες απίθανες συνταγές!
Τόνος κονσέρβας υπάρχει τόσο σε λάδι όσο και σε νερό. Ανάλογα με το τι θα φτιάξετε θα χρησιμοποιήσετε και τον ανάλογο τύπο. Σε κάθε περίπτωση θα στραγγίστε καλά το ψαχνό από το λάδι ή το νερό, τα οποία πετάτε.
Σε μερικά μεγάλα σούπερ μάρκετ θα βρείτε πολύ μεγάλες κονσέρβες τόνου σε νερό, με βάρος περίπου 1.800 γρ. Ο συσκευασίες αυτές συμφέρουν οικονομικά, αν είστε λάτρεις του τόνου. Θα αδειάσετε τον τόνο σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο τροφίμων, θα προσθέσετε το νερό της κονσέρβας, πιέζοντας καλά τον τόνο ώστε να βρίσκεται κάτω από τη στάθμη του νερού, και τον φυλάτε για αρκετές ημέρες στο ψυγείο.
Τέλος, η πιο γκουρμέ εκδοχή είναι ο τόνος σε βαζάκι, συνήθως τονάκι Αλοννήσου. Εξαιρετικής νοστιμιάς και ποιότητας, κυκλοφορεί σε μικρά ή μεγάλα γυάλινα βαζάκια, σε λάδι ή σε νερό. Προσοχή όμως, αποφύγετε τον κοκκινόπτερο τόνο γιατί πρόκειται για είδος υπό εξαφάνιση.
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση των συνταγών
Κρέμα τόνου
Ρίχνω στο μπλέντερ 100 γρ. τόνο σε νερό, καλά στραγγισμένο, 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (πρόβειο ή αγελαδινό), 130 γρ. πάστα ελιάς (μαύρης ή πράσινης) και χυμό από ½ λεμόνι. Χτυπάω καλά όλα τα υλικά, μέχρι να φτιάξω μια κρέμα λεία και πυκνή. Προσθέτω 3 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτικαι πιπέρι και ανακατεύω καλά.
Πώς να τη σερβίρετε
Βάλτε 2 – 3 κουταλιές στα βραστά λαχανικά (πατάτες, καρότα, κολοκυθάκια), σε σαλάτες (πατατοσαλάτες, πράσινες σαλάτες, σαλάτες με όσπρια κ.ά.) σε ζυμαρικά.
Με την κρέμα μπορείτε ακόμα να γεμίσετε μικρές και γερές ώριμες ντοματούλες (καλύτερα πομοντόρια) ή καρδιές αγκινάρας, βρασμένες ή ψημένες.
Σάλτσα τόνου
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σοτάρω 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνω 300 γρ. μανιτάρια σε φέτες, καθώς και 1 φρέσκια καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη και σοτάρω για λίγα λεπτά ακόμα, σε δυνατή φωτιά. Ρίχνω 1/2 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια με το χυμό τους (τα οποία ψιλοκόβω), 1 μέτρια κονσέρβα τόνου σε νερό, καλά στραγγισμένο και κομματιασμένο με το πιρούνι, ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένες ελιές Καλαμών, αλάτι, πιπέρικαι 1 κουταλάκι ζάχαρη. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύω για 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει.
Πώς να τη σερβίρετε
Ιδανική σάλτσα για ζυμαρικά, πιλάφι και πατατοσαλάτες.
Αλμυρό κέικ με τόνο
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρω 1 μέτρια κονσέρβα τόνο σε λάδι, πολύ καλά στραγγισμένο και κομματιασμένο, μαζί με 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο. Μόλις ο τόνος ροδίσει ελαφρώς, ρίχνω αλάτι, πιπέρι καιλίγη ρίγανη, ανακατεύω, αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω το μείγμα σε μια πιατέλα, στην οποία έχω στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει καλά.
Σε ένα μπολ χτυπάω καλά με το μίξερ 4 αυγά, μέχρι να αφρατέψουν, και ρίχνω σε δόσεις 160 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο και 1½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύω πολύ καλά για να μην σβολιάσει το μείγμα και ρίχνω ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1¼ φλιτζανιού γάλα. Χτυπάω καλά, ρίχνω 100 γρ. τριμμένο κασέρι, το μείγμα του σοταρισμένου τόνου, τα ψιλοκομμένα φύλλα από ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω πολύ καλά και αδειάζω το μείγμα σε μια μέτρια μακρόστενη φόρμα για κέικ, λαδωμένη καλά.
Ψήνω το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 45 λεπτά.
Πώς να το σερβίρετε
Κομμένο σε φέτες, μαζί με μια πράσινη σαλάτα εποχής ή με ντοματοσαλάτα.
Αν κόψετε τις φέτες σε μέτριους κύβους έχετε έναν έξοχο μεζέ για το ουζάκι ή το απεριτίφ σας. Σαν πρώτο πιάτο είναι εξαιρετικό σε έναν μπουφέ ή σε ένα γεύμα με κύριο πιάτο με ψάρι.
Ρολάκια φύλλου με τόνο και πράσα
Κόβω 6 φύλλα κρούστας σε 3 ίσες λωρίδες το καθένα (συνολικά δηλαδή 18 λωρίδες).
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρω 4 πράσα κομμένα σε ροδέλες, σε 3 κουταλιές ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνω 1 κονσέρβα τόνο σε λάδι, καλά στραγγισμένο και κομματιασμένο, αλατοπιπερώνω, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά. Ρίχνω 1 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο, ανακατεύω και αφήνω το μείγμα να κρυώσει καλά. Προσθέτω 150 γρ. τυρί κρέμα τύπου φιλαδέλφεια (πλήρη ή ελαφριά) και 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα. Ανακατεύω πολύ καλά.
Λαδώνω λιγάκι τις λωρίδες φύλλου και βάζω στην άκρη της καθεμίας από 1 γεμάτη κουταλιά από το μείγμα τόνου. Τυλίγω τις λωρίδες σε ρολά, φέρνοντας προς το κέντρο τις πλαϊνές άκρες του φύλλου για να σφραγίσω τη γέμιση. Πασπαλίζω τα ρολάκια με λίγο σουσάμι, τα αραδιάζω σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνω για 20 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C.
Πώς να τα σερβίρετε:
Ιδανικά για κάθε μπουφέ. Τέλεια σαν ορεκτικό, με το ουζάκι ή τη μπίρα σας. Σαν κύριο πιάτο θα τα σερβίρετε με πράσινη σαλάτα εποχής ή με ντοματοσαλάτα.
Πατάτες γεμιστές με τόνο και γιαούρτι
Πλένω και βουρτσίζω πολύ καλά 4 μεγάλες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, και τις βράζω με τη φλούδα τους σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν.
Κόβω από ένα «καπάκι» σε κάθε πατάτα και με ένα κουταλάκι αφαιρώ προσεκτικά τη μαλακή ψίχα κάθε πατάτας, αφήνοντας 1 εκ. πλάτος γύρω στη φλούδα.
Λιώνω τη ζεστή ψίχα πατάτας σε ένα μπολ με ένα πιρούνι, και προσθέτω 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι(πρόβειο ή αγελαδινό),1 κονσέρβα τόνο σε νερό, καλά στραγγισμένο και κομματιασμένο, 1 πράσινο μήλο, με τη φλούδα αλλά χωρίς τα κουκούτσια, πολύ ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά βούτυρο και ½ ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμο ή άνηθο. Ανακατεύω πολύ καλά και νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι.
Γεμίζω τις πατάτες με το μείγμα και σερβίρω αμέσως.
Αντί πατάτας, μπορώ να χρησιμοποιήσω αβοκάντο. Θα τα αφήσω ωμά φυσικά, θα αφαιρέσω το μεγάλο κουκούτσι τους και θα λιώσω το μεγαλύτερο μέρος της σάρκας τους, όπως έκανα με τις πατάτες. Προσθέτω τα ίδια υλικά με την αρχική συνταγή.
Άλλες νοστιμιές με τόνο
• Φασολάκια με τόνο: Βράζω φρέσκα φασολάκια, τα ανακατεύω με 1 κονσέρβα κομματιασμένο τόνο, ρίχνω λίγο λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο δυόσμο και σερβίρω.
• Πατατοσαλάτα με τόνο: Βράζω πατάτες, τις κόβω και τις ανακατεύω με 1 κονσέρβα τόνο σε λάδι ή νερό, στραγγισμένο και κομματιασμένο, λίγη σπιτική μαγιονέζα, ελάχιστο αγγουράκι τουρσί, λίγη κάπαρη και μπόλικο ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. Ανακατεύω καλά.
• Πράσινα μήλα με τόνο: Ψιλοκόβω πράσινα μήλα με τη φλούδα τους, προσθέτω 1 κονσέρβα τόνο σε νερό ή λάδι, λίγο χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω.
• Αυγοσαλάτα με τόνο: Ανακατεύω κομμένα σφικτοβρασμένα αυγά με 1 κονσέρβα τόνο σε λάδι, στραγγισμένο, λίγη κάππαρη στραγγισμένη και 2 πιπεριές κέρατο ψιλοκομμένες. Ανακατεύω λίγη μαγιονέζα, μουστάρδα, ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα λεμονιού και περιχύνω τη σαλάτα.
Who is who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρ' όλο που ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 («Πρωινός καφές») τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque», η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr