Τα αγαπημένα μας γεμιστά… αλλιώς: Αντί για ρύζι βάλτε την υγιεινή κινόα μας προτείνει η μοναδική Ντίνα Νικολάου
Εξίσου νόστιμο, αλλά πιο υγιεινό.
Υλικά
- 8 μέτριες ντομάτες
- ¾ φλιτζ. τσαγιού κινόα
- 1½ φλιτζ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 2 κολοκυθάκια, τριμμένα
- 2 καρότα μέτρια, τριμμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- ½ ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένο
- 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
- Πλένω καλά τις ντομάτες, κόβω μια φέτα από την πλευρά του κοτσανιού, αφήνω τα καπάκια κατά μέρος και με ένα κουταλάκι αδειάζω τη σάρκα από το εσωτερικό τους και την ψιλοκόβω.
- Πλένω με αρκετό κρύο νερό την κινόα, τρίβοντάς την με τα χέρια μου για να φύγει η γεύση της φλοίδας. Την στραγγίζω και την βάζω σε μια κατσαρόλα μαζί με τον ζωμό λαχανικών. Βάζω σε μέτρια φωτιά και βράζω για 15 λεπτά. Αποσύρω από την φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω την κινόα να απορροφήσει όλο τον ζωμό.
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, βάζω το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω όλα τα λαχανικά (κρεμμύδια, πιπεριές, κολοκυθάκια,καρότα, σκόρδο) και σοτάρω σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτω τον πελτέ και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας. Κρατάω 2 κουταλιές από τις ψιλοκομμένες ντομάτες και ρίχνω τις υπόλοιπες μέσα στο τηγάνι. Ανακατεύω και αποσύρω από την φωτιά.
- Αλατοπιπερώνω και προσθέτω την κινόα, 100 γρ. από τη φέτα, τα μπαχάρια και τον μαϊντανό. Ανακατεύω καλά.
- Γεμίζω τις ντομάτες με αρκετό μείγμα δημιουργώντας βουναλάκια με τη γέμιση. Ραντίζω με ελάχιστο ελαιόλαδο, σκορπίζω τους κύβους ντομάτας που έχω κρατήσει και πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί.
- Ψήνω το φαγητό στο φούρνο για 20 λεπτά.
- Σερβίρω αμέσως.
WHO IS WHO
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr