Ντίνα Νικολάου: Μια μαγική μηλόπιτα! Αέρινη υφή χωρίς αλεύρι, αυγά & γάλα από την μετρ του είδους
Αξίζει να το δοκιμάσεις, θα ξετρελαθούν όλοι!
Υλικά
- 12 πράσινα μήλα, μεγάλα
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
- 1 λοβό βανίλιας
- 150 γρ. ζάχαρη καστανή
- 150 γρ. χυμό μήλου
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 100 γρ. βούτυρο + 30 γρ. επιπλέον για τη φόρμα
- 2 κουτ. σούπας μέλι
Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
- Με ένα μαχαιράκι, χαράζω την βανίλια και «ξύνω» τα σποράκια της. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω την κανέλα, τη ζάχαρη, τη χυμό μήλου, το χυμό λεμονιού, τα σποράκια της βανίλιας και το βούτυρο. Τα βράζω για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω το μέλι και αφήνω το μείγμα να κρυώσει εντελώς.
- Καθαρίζω τα μήλα από τις φλούδες και με το ειδικό εργαλείο (ή ένα κοφτερό μαχαιράκι) αφαιρώ τους πυρήνες αφήνοντάς τα ολόκληρα. Με το μαντολίνο τα κόβω σε λεπτές ροδέλες πάχους 3 χιλ.
- Ρίχνω τις ροδέλες των μήλων σε ένα μεγάλο, φαρδύ μπολ και ραντίζω με σιρόπι μελιού.
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω πολύ καλά, με τα 30 γρ. βουτύρου μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 20 εκ.
- Βγάζω μία μία τις φέτες των μήλων και τις στρώνω μέσα στη φόρμα, σε σειρές. Μόλις τελειώσω με όλα τα μήλα, πιέζω με τα χέρια μου για να βγάλουν το σιρόπι και με προσοχή, γέρνω λίγο το σκεύος, στραγγίζοντας το επιπλέον υγρό, μέσα στο κατσαρολάκι και το κρατάω στην άκρη.
- Σκεπάζω το σκεύος με αντικολλητικό χαρτί φροντίζοντας να εφάπτεται επάνω στα μήλα και από πάνω καλύπτω με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνω τη μηλόπιτα για 1 ώρα.
- Βγάζω το σκεύος από το φούρνο και χαμηλώνω την θερμοκρασία στους 140°C.
- Aφαιρώ το αλουμινόχαρτο και το αντικολλητικό χαρτί και ραντίζω τα μήλα με 4-5 κουταλιές σιρόπι μελιού. Επαναφέρω τη μηλόπιτα στο φούρνο (αυτή φορά δεν την καλύπτω) και συνεχίζω το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμα στους 140°C.
- Αποσύρω από το φούρνο και αφήνω το γλυκό να κρυώσει εντελώς. Το αναποδογυρίζω σε πιατέλα και κόβω σε κομμάτια.
- Σερβίρω τη μηλόπιτα μεcrème anglaise.
WHO IS WHO
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr