Άψινθος: Το θαυματουργό βότανο που καταπολεμά τα παράσιτα και τον καρκίνο!
Εκτός από την απαράμιλλη ευφυΐα τους, ο Edgar Degas, ο Vincent van Gogh και ο Pablo Picasso είχαν άλλον ένα κοινό, την αγάπη τους για το αψέντι, την άψινθο, ένα βότανο από γλυκάνισο και μάραθο.
Η άψινθος είναι προς το παρόν παράνομη στις Η.Π.Α. και σε πολλές άλλες χώρες, αλλά εξακολουθεί να διατίθεται στην Ευρώπη. Ίσως το γνωρίζουμε ως προσθήκη σε περίφημο ευρωπαϊκό ποτό, αλλά μάλλον δεν γνωρίζετε τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας!
Η άψινθος χρησιμοποιείται για την εξάλειψη των εντερικών διαταραχών. Η ιδιότητά της οφείλεται στην ουσία αρτεμισινίνη, ισχυρό ανθελονοσιακό. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες ενδεχομένως να καταπολεμά και τα καρκινικά κύτταρα. Επίσης συμβάλλει στη θεραπεία της ανορεξίας, της αϋπνίας, της αναιμίας, του μετεωρισμού, των πόνων στο στομάχι, του ίκτερου και της δυσπεψίας.
Το αρωματικό αυτό βότανο χρησιμοποιείται σε αλκοολούχα ποτά ενώ αναφέρεται και στη Βίβλο. Ωστόσο, μπορεί αυτό το βότανο να σκοτώσει τα παράσιτα και να καταπολεμήσει καρκίνο; Σύμφωνα με τις μελέτες, τα αποτελέσματα είναι θετικά.
Σε κάθε περίπτωση, εντούτοις, θα δούμε και τι είναι αυτό που πρέπει να προσέχουμε στην χορήγηση αψίνθου, σύμφωνα με το naturalsoul.gr.
Καταπολεμά την ελονοσία.
Η ελονοσία είναι μια σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από ένα παράσιτο, το οποίο μεταδίδεται από δάγκωμα μολυσμένων κουνουπιών και εισβάλλει στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η αρτεμισινίνη είναι ένα εκχύλισμα απομονωμένο από το φυτό Artemisia annua και είναι φυτικό φάρμακο, το πιο ισχυρό ανθελονοσιακό φάρμακο στην αγορά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει συνδυαστικές θεραπείες που βασίζονται σε αρτεμισινίνη ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ελονοσία απλής μορφής, τύπου P. falciparum malaria.
Καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η αρτεμισινίνη μπορεί να καταπολεμήσει καρκινικά κύτταρα του μαστού με τον ίδιο τρόπο που εξαλείφει τα παράσιτα που προκαλούν ελονοσία. Έτσι, η άψινθος καθίσταται πιθανή φυσική επιλογή θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού.
Σύμφωνα με μελέτες σε δείγματα κυττάρων καρκίνου του μαστού και φυσιολογικών κυττάρων μαστού που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία εμπλουτισμένου σιδήρου, τα φυσιολογικά κύτταρα παρουσίασαν μικρή αλλαγή, αλλά μέσα σε 16 ώρες, σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα ήταν νεκρά, ενώ καταπολεμήθηκαν μόνο μερικά φυσιολογικά κύτταρα. Ο Henry Lai, ειδικός στη βιοιατρική, πιστεύει ότι επειδή ένα καρκινικό κύτταρο περιέχει 5-15 περισσότερους υποδοχείς από το κανονικό, απορροφά τον σίδηρο πιο εύκολα και ως εκ τούτου είναι πιο ευαίσθητο στην επίθεση της αρτεμισινίνης.
Απομακρύνει τα Παράσιτα
Το βότανο αυτό χρησιμοποιείται για την εξάλειψη των εντερικών σκωλήκων. Η νόσος αυτή είναι η συνηθέστερη λοίμωξη από σκουλήκια στις Η.Π.Α. με τα ωάρια των σκουληκιών να εξαπλώνονται απευθείας από άτομο σε άτομο. Οι κυκλικοί σκώληκες ή οι νηματώδεις είναι παράσιτα που προσβάλλουν επίσης τα ανθρώπινα έντερα. Οι σκώληκες μπορεί να προκαλέσουν έντονη φαγούρα στην πρωκτική περιοχή ενώ τα σκουλήκια μπορούν να προκαλέσουν βήχα, δύσπνοια, κοιλιακό άλγος, ναυτία και διάρροια, αίμα στα κόπρανα, απώλεια βάρους και παρουσία σκουληκιού στο έμετο ή στα κόπρανα.
Τα παράσιτα θεραπεύονται με φυσικές θεραπείες. Η άψινθος (Artemisia absinthium), το μαύρο καρύδι (Juglans nigra) και το γαρύφαλλο (Syzygium aromaticum) χρησιμοποιούνται συνήθως για να καταπολεμήσουν τυχόν παρασιτική μόλυνση. Λέγεται ότι όταν αυτά τα τρία στοιχεία λαμβάνονται ταυτόχρονα, μπορούν να διακόψουν τον κύκλο ζωής του παρασίτου.
Καταπολεμά τη νόσο του Crohn.
Σύμφωνα με μια διπλή τυφλή μελέτη στην Γερμανία, που εξέτασε την αποτελεσματικότητα ενός φυτικού μίγματος με άψινθο έναντι ενός εικονικού φαρμάκου σε ασθενείς που πάσχουν από νόσο του Crohn οι οποίοι ήταν ήδη σε σταθερή ημερήσια δόση στεροειδών, υπήρξε σταθερή βελτίωση στα συμπτώματα της νόσου του Crohn σε 18 ασθενείς (90%) οι οποίοι έλαβαν άψινθο παρά τη μείωση των στεροειδών. Μετά από οκτώ εβδομάδες θεραπείας με άψινθο, υπήρξε σχεδόν πλήρης ύφεση των συμπτωμάτων σε 13 (65%) ασθενείς αυτής της ομάδας σε αντίθεση με την άλλη ομάδα.
Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά και υποδηλώνουν ότι η αψιθιά μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει την ανάγκη για στεροειδή σε ασθενείς με νόσο του Crohn. Επιπλέον, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η άψινθος επιδρά θετικά στη διάθεση και την ποιότητα ζωής, η οποία δεν επιτυγχάνεται με άλλα πρότυπα φάρμακα για τη νόσο του Crohn.
Διαθέτει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ικανότητες
Σύμφωνα με μελέτες in vitro το αιθέριο έλαιο αψίνθου έχει αντιμικροβιακή δράση, καταπολεμώντας ακόμη και στελέχη όπως το Ε. Coli και η σαλμονέλα. Κάθε χρόνο, η σαλμονέλα προκαλεί τουλάχιστον 1 εκατομμύριο τροφικές δηλητηριάσεις στις ΗΠΑ, 19.000 νοσηλείες και 380 θανάτους. Το E. coli είναι επίσης ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σωρεία διαταραχών, όπως διάρροια, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πνευμονία και άλλες ασθένειες.
Η άψινθος σκοτώνει επίσης και μύκητες. Το αιθέριο έλαιο που προέρχεται από τα εναέρια μέρη του Artemisia absinthium έδειξε ότι ανέστειλε την ανάπτυξη ενός πολύ ευρέος φάσματος μυκήτων (11 για να είμαστε ακριβείς). Το αιθέριο έλαιο αψίνθου διαθέτει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Παράλληλα, σύμφωνα με άλλες μελέτες το αιθέριο έλαιο A. absinthium ανέστειλε την ανάπτυξη του Candida albicans. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος λοίμωξης και εντοπίζεται στη στοματική κοιλότητα, τον εντερικό σωλήνα και τον κόλπο, ενώ μπορεί να επηρεάσει το δέρμα και άλλες βλεννογόνους. Το Candida albicans μπορεί να προκαλέσει όλα τα είδη των κοινών αλλά εξαιρετικά ανεπιθύμητων συμπτωμάτων candida.
Θεραπεύει το SIBO (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου)
Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από SIBO στρέφονται σε φυσικές και εναλλακτικές θεραπείες. Σύμφωνα με μελέτες τα φυτικά φάρμακα όπως η αψιθιά είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της οξείας υπερανάπτυξης των εντέρων ή των συμπτωμάτων SIBO.
Η τυπική θεραπεία για το SIBO περιορίζεται στα αντιβιοτικά με διαφορετικό εύρος αποτελεσματικότητας. Σύμφωνα με μελέτες σε ασθενείς με διάγνωση SIBO που έλαβαν είτε υψηλή δόση ριφαξιμίνης είτε φυτική θεραπεία για τέσσερις εβδομάδες, τα φυτικά προϊόντα περιείχαν αντιμικροβιακά βότανα όπως αψιθιά, ρίγανη, εκχύλισμα θυμαριού και βερβερίνης, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι παρέχουν ευρεία κάλυψη έναντι των βακτηρίων που προκαλούν SIBO.
Οι ασθενείς που ακολούθησαν φυτική θεραπεία, ποσοστό 46%, είχαν μείωση των συμπτωμάτων σε σύγκριση με το 34% εκείνων που έλαβαν ριφαξιμίνη. Οι παρενέργειες της ριφαξιμίνης περιελάμβαναν αναφυλαξία, κνίδωση, διάρροια και κολίτιδα C. difficile, σε αντίθεση με μειωμένες παρενέργειες της φυτικής θεραπείας.
Σύμφωνα με μελέτες, οι θεραπείες με βότανα είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικές με τη ριφαξιμίνη για την καταπολέμηση του SIBO. Επιπλέον, η θεραπεία με αψιθιά φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματική με την τριπλή αντιβιοτική θεραπεία για άτομα που δεν ανταποκρίνονται στη ριφαξιμίνη.
Καταγωγή και χημικά συστατικά της αψίνθου!
Τι είναι ακριβώς η αψιθιά; Η Artemisia absinthium είναι πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια Asteraceae ή Compositae. Αυτό το φυτό απελευθερώνει μια μυρωδιά και έχει μια πικάντικη, πικρή γεύση. Πολλά είδη της οικογένειας artemisia τείνουν να έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες.
Το φυτό ττης αψιθιάς είναι εγγενές στην Ευρώπη και σε μέρη της Αφρικής και της Ασίας. Σήμερα, αναπτύσσεται επίσης στις ΗΠΑ. Είναι θάμνος που συνήθως φτάνει το ένα μέτρο. Έχει γκριζοπράσινα, ή λευκά στελέχη που καλύπτονται από λεπτά τριχίδια και κιτρινοπράδινα φύλλα που είναι τριχωτά με μεταξένια υφή. Τα φύλλα του φυτού έχουν αδένες που περιέχουν ρητινώδη σωματίδια όπου αποθηκεύεται το φυσικό εντομοκτόνο.
Η γλυκιά αψιθιά (Artemisia annua), γνωστή και ως γλυκό φασκόμηλο, είναι ένας κοινός τύπος αψιθιάς που είναι ιθαγενής στην Ασία αλλά και σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής.
Η αψιθιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε φρέσκια, είτε αποξηραμένη. Όλα τα εναέρια τμήματα (στέλεχος, φύλλα και λουλούδια) του φυτού έχουν φαρμακευτικές χρήσεις. Το αιθέριο έλαιο εξάγεται από τα φύλλα και τις ανθοφόρες κορυφές μέσω απόσταξης με ατμό και περιέχει τουλάχιστον 28 συστατικά που αντιπροσωπεύουν το 93,3% του αιθέριου ελαίου. Τα κύρια συστατικά είναι β-πινένιο (23,8%) και β-θουνόνη (18,6%).
Η θουιόνη είναι δυνητικά δηλητηριώδες χημικό που βρίσκεται στην αψιθιά. Η απόσταξη του βοτάνου σε αλκοόλ αυξάνει τη συγκέντρωση θουιόνης, γεγονός που καθιστά την αψιθιά ένα ρόφημα με αμφιλεγόμενη ταυτότητα.
Οι βιολογικώς δραστικές ενώσεις της αψίνθου περιλαμβάνουν:
- ακετυλένια (εστέρας trans-dehydromatricaria, C13 και C14 αιθέρες trans-spiroketalenol και άλλοι)
- ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C)
- αζουλένια (χαμαζουλένιο, διϋδροχαμαζουλένια, δισαβολένιο, καμφένιο, καδινένιο, σαβινένιο, οξικό trans-σαβινύλιο, φελλανδρένιο, πινένιο και άλλα)
- καροτενοειδή
- φλαβονοειδή (3-γλυκοζίτη κουερσετίνη, 3-ραμνογλυκοσίδη κουερσετίνη, 3-γλυκοσίδης spanacetin, 3-ραμνογλυκοσίδης spanacetin και άλλα)
- λιγνίνες
- φαινολικά οξέα (ρ-υδροξυφαινυλοξικό, ρ-κουμαρικό, χλωρογενές, πρωτοτεακουχικό, βανιλικό, συριγγικό και άλλα)
- τανίνες
- θουιόνη και ισοθειόνη
- σεσκιτερπενικές λακτόνες (αψινθίνη, αρταμπσίνη, ανυψιντίνη, αρτεμετίνη, αρτεμισινίνη, αραβσίνη, αρταβίνη, αρταβισινολίδες, αρτεμνολίνη, μήτρακνη, ισοαβαστίνη και άλλες)
- Ιστορία της αψιθιάς και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Η ονομασία αψιθιά προέρχεται από την αρχαία χρήση του φυτού και των εκχυλισμάτων του ως εντερικό ανθελμινθικό, αντιπαρασιτικό φάρμακο που απομακρύνει παρασιτικούς σκώληκες και άλλα εσωτερικά παράσιτα από το σώμα.
Στην αρχαία Αίγυπτο, ήταν ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φαρμακευτικό φυτό, ειδικά για εντερικές διαταραχές και ως πρόσθετο στο κρασί. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε στην ευρωπαϊκή λαϊκή ιατρική. Το φυτό, ως προσθήκη σε δυνατό τσάι, χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά στην Ευρώπη, καθώς και ως πικρό σταθεροποιητικό του στομάχου για να καταπολεμήσει τη δυσπεψία.
Ένα αγαπημένο αλκοολούχο ποτό στη Γαλλία του 19ου αιώνα, το αψέντι θεωρείται εθιστικό και συνδέεται με σοβαρές παρενέργειες, γνωστές ως αφιονισμός ή μη αναστρέψιμη βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Το αψέντι έγινε δημοφιλές από μερικούς πολύ γνωστούς συγγραφείς και καλλιτέχνες, όπως ο Ernest Hemingway, ο Henri de Toulouse-Lautrec, ο Edouard Manet, ο Edgar Degas, ο Vincent van Gogh, ο Pablo Picasso και ο Oscar Wilde. Ο μανιακός καταθλιπτικός ζωγράφος Vincent van Gogh ήταν εθισμένος στο αψέντι και κάποιοι λένε ότι η συνεχής κατανάλωσή του οδήγησε σε πολλές από τις ζωγραφιές του να έχουν πράσινη ή κιτρινωπή απόχρωση (λόγω των παραισθησιογόνων επιδράσεων της θουιόνης) και ότι το αψέντι βελτίωσε την επιληψία του.
Το αψέντι είναι ένα αλκοολούχο ποτό με άρωμα γλυκάνισου που προέρχεται από πολλά βοτανικά. Είναι παράνομο στις Η.Π.Α. καθώς και σε πολλές άλλες χώρες. Ωστόσο, δεν απαγορεύεται σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον η περιεκτικότητα σε θουιόνη είναι μικρότερη από 35 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο.
Η θουιόνη είναι δυνητικά δηλητηριώδες χημικό που βρίσκεται στην αψιθιά. Η απόσταξη αψιθιάς στο αλκοόλ αυξάνει τη συγκέντρωση θουιόνης. Το εκχύλισμα αψιθιάς χωρίς θουιόνη χρησιμοποιείται επί του παρόντος ως αρωματική ουσία σε αλκοολούχα ποτά όπως το βερμούτ.
Υπάρχουν επίσης διάφορες βιβλιογραφικές αναφορές για την αψιθιά. Η λέξη «αψιθιά» εμφανίζεται αρκετές φορές στην Παλαιά Διαθήκη, μεταφρασμένη από τον εβραϊκό όρο la’anah (που σημαίνει «κατάρα» στα αραβικά και τα εβραϊκά). Αναφέρεται επίσης στην Καινή Διαθήκη στο Βιβλίο της Αποκάλυψης – (Αποκ. 8: 10-11)
Χρήση της αψίνθου – παρενέργειες.
Πώς να χρησιμοποιήσετε την αψιθιά – Συνταγές
- Η αψιθιά κυκλοφορεί σε καταστήματα υγιεινής διατροφής, ως αιθέριο έλαιο, καθώς και σε μορφή κάψουλας, δισκίου, βάμματος και υγρού εκχυλίσματος. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί φρέσκια ή αποξηραμένη ως ρόφημα.
- Χρησιμοποιείται καλύτερα αποξηραμένη, διότι περιέχει λίγη, αν υπάρχει, θουιόνη. Μπορείτε να μουλιάσετε μισό έως ένα κ.γ. αποξηραμένη ή φρέσκια αψιθιά σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό για πέντε έως 15 λεπτά. Καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα κουταλάκι του γλυκού από τα φύλλα, καθώς είναι πολύ ισχυρά και πικρά. Όσο περισσότερο μουλιάζει στο βραστό νερό, το ρόφημα γίνεται πιο ισχυρό αλλά και πιο πικρό – καλύτερα δε να μην προσθέτουμε ζάχαρη για καλύτερο αποτέλεσμα. Ωστόσο μπορούμε να προσθέσουμε μέντα ή γλυκάνισο.
- Το ρόφημα με αψιθιά κάνει καλό στη δυσπεψία, ειδικά πριν από βαριά γεύματα που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Μπορεί επίσης να ληφθεί ως ένας τρόπος να τονώσουμε την ενέργειά μας.
- Για εντερικές διαταραχές όπως τα σκουλήκια ή τα παράσιτα, είναι καλύτερο να παίρνετε σκόνη αψιθιάς σε μορφή χαπιού.
- Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αψιθιά και άλλα βότανα σε μια συνταγή με πικρά βότανα. Τα πικρά ροφήματα είναι εξαιρετικά στην καταπολέμηση της δυσπεψίας.
- Η αψιθιά πρέπει να λαμβάνεται μετά από συνεννόηση με τον γιατρό σας, σε μικρές δόσεις σύμφωνα με τις οδηγίες και όχι περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες τη φορά.
Δυνητικές παρενέργειες, αλλεργίες και αλληλεπιδράσεις
Η αψιθιά δεν πρέπει να λαμβάνεται για μακροχρόνια χρήση. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβαίνετε τις συνιστώμενες δόσεις, επειδή η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξική. Καλύτερα να λαμβάνεται σε ξηρή μορφή, η οποία περιέχει λίγη, αν υπάρχει, θουιόνη.
Ο FDA θεωρεί την άψινθο μη ασφαλή για εσωτερική χρήση εξαιτίας της τοξικότητας του θουιόνης. Ωστόσο, θεωρείται ασφαλές όταν λαμβάνεται από το στόμα στις ποσότητες που συνήθως συναντώνται στα τρόφιμα και τα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των πικρών και του βερμούτ, εφόσον αυτά τα προϊόντα δεν περιέχουν θουιόνη. Η χρήση αψιθιάς για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες ή σε υψηλότερες από τις συνιστώμενες δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, έμετο, ανησυχία, αϋπνία, ίλιγγο, τρόμο και επιληπτικές κρίσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr