Η επανάσταση στον κλιματισμό: Ολλανδική startup μετατρέπει την ζέστη σε κρύο – Χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον!
Μέχρι το 2015 6 δις air condition θα καθαρίζουν τον αέρα!
Η εξάπλωση της χρήσης των συσκευών κλιματισμού (air condition) θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική απειλή για το περιβάλλον. Ωστόσο, μία startup φιλοδοξεί να την αντιμετωπίσει, μέσω μιας επαναστατικής συσκευής που μετατρέπει τη θερμότητα σε κρύο χωρίς να απαιτεί η ίδια ενέργεια ή αέρια που επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Όπως αναφέρει το Forbes, η SoundEnergy αποκάλυψε πρόσφατα τη συγκεκριμένη τεχνολογία στη CES, στο Λας Βέγκας, και η όλη διαδικασία παραπέμπει στον κινητήρα Stirling. Σύμφωνα με την εταιρεία, βασίζεται στις αρχές της θερμοακουστικής και η κεντρική ιδέα είχε αναπτυχθεί στο πλαίσιο ερευνών του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
Το πρώτο βήμα σύμφωνα με την Ναυτεμπορική είναι η μετατροπή θερμότητας σε ήχο. «Παίρνουμε θερμική ενέργεια και τη μετατρέπουμε σε ακουστικό κύμα» είπε στο Forbes ο CFO της εταιρείας, Ρόι Χάμανς, στο πλαίσιο της CES. «Αυτό το κύμα ταξιδεύει σε έναν αέναο κύκλο υπό πίεση, όπου συνεχίζει να ενισχύεται. Η διαδικασία feedback κάνει το ηχητικό κύμα ιχυρότερο και ισχυρότερο» εξήγησε.
«Η τεράστια αυτή μηχανική δύναμη μετατρέπεται σε delta T (χαμηλότερη θερμοκρασία) κάτω, στα τελευταία δύο δοχεία, συνδέοντάς τα αντίστροφα» συμπλήρωσε σχετικά σε περαιτέρω επικοινωνία με το Forbes. «Τα ηχητικά κύματα παράγουν κρύο αποσπώντας τη θερμότητα από τα σωματίδια, όπως σε έναν κλασικό κύκλο Stirling» δήλωσε.
Όπως σημειώνει το Forbes, η όλη εξήγηση είναι μάλλον δυσνόητη. Ωστόσο, ο Χάμανς σημείωσε πως μόνο μερικές δεκάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (όλοι ειδικοί στη θερμοακουστική) κατανοούν πραγματικά αυτή τη διαδικασία, η οποία μπορεί να φαντάζει σχεδόν «μαγική», όμως είναι πραγματική - και η εταιρεία έχει αρχίσει ήδη τη διάθεση των προϊόντων της, από τον Σεπτέμβριο ακόμα. Μια μονάδα έχει αγοραστεί από το Ντουμπάι, για χρήση σε μια εγκατάσταση που βγάζει πόσιμο νερό από τον αέρα, ενώ άλλη μια κυβέρνηση έχει αγοράσει μια μονάδα για ψύξη σε μια απομακρυσμένη περιοχή, καθώς σημαντικό πλεονέκτημα της συσκευής είναι ότι δεν απαιτεί ενέργεια.
«Το ίδιο το σύστημα δεν καταναλώνει ηλεκτρισμό-ενέργεια. Παίρνει το 100% της ενέργειας που αποβάλλεται ή ηλιακή θερμική και τη μετατρέπει με αποδοτικότητα 40%-50%» πρόσθεσε ο Χάμανς. Όσον αφορά στη θερμότητα που περισσεύει, εκλύεται είτε σε ειδικό χώρο ψύξης, είτε στην ατμόσφαιρα, είτε τη διαχειρίζεται μια κανονική μονάδα κλιματισμού. Τα μόνα τμήματα της συσκευής που απαιτούν «εξωτερική» ενέργεια είναι μια μικρή μονάδα ελέγχου και οι αντλίες για την κίνηση του υγρού (θερμό υγρό μέσα- ψυχρό υγρό έξω).
Το κόστος αυτών των συσκευών - που προορίζονται κυρίως για βιομηχανική χρήση - είναι ακόμα υψηλό, αλλά αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, ενώ το όφελος για το περιβάλλον αναμένεται να είναι μεγάλο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr