Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Γιατί το τρέξιμο κάνει καλό στα γόνατα;
Ο David Felson, ένας ερευνητής και επιδημιολόγος στην Ιατρική σχολή του Παν/μιου της Βοστώνης, λέει ότι στο παρελθόν το ενδιαφέρον για το τρέξιμο και τα γόνατα επικεντρώνονταν στις συνεχείς επιπτώσεις των ποδιών στο έδαφος και ότι προκαλούσε εκφυλισμό στην άρθρωση του γονάτου και εκδήλωση οστεοαρθρίτιδα.
Αλλά όταν οι ερευνητές “πραγματικά” μελέτησαν τις επιπτώσεις του τρεξίματος στα γόνατα, ο David Felson λέει, δεν ήταν ακριβώς αυτά που βρήκαν.
“Ξέρουμε από μακροχρόνιες έρευνες ότι το τρέξιμο δεν μοιάζει να προκαλεί ζημιές στα γόνατα”, λέει ο Felson. “Όταν μελετάμε ανθρώπους με αρθρίτιδα στα γόνατα, δεν βρίσκουμε πλούσιο παρελθόν όσον αφορά το τρέξιμο, και όταν μελετάμε δρομείς καθ' όλη την πορεία τους μέσα στον χρόνο, δεν βρίσκουμε ότι με το τρέξιμο αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα περισσότερο από το αναμενόμενο”. Και οι δύο έρευνες συμφωνούν, λέει ο Felson, ότι το τρέξιμο, όσο μένει στα ερασιτεχνικά πλαίσια, δεν αυξάνει τον κίνδυνο αρθρίτιδας, σύμφωνα με το runningmagazine.gr.
Το τρέξιμο είναι καλό για τους συνδέσμους
Σε μια έρευνα, Σουηδοί ερευνητές αποκάλυψαν πως η άσκηση, μαζί και το τρέξιμο, μπορεί να είναι ωφέλιμη. Ο Felson περιγράφει πως οι ερευνητές πήραν μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι είχαν αυξημένο τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας, και τους υπέβαλαν σε ασκήσεις, μαζί και τρέξιμο, για μια μεγάλη χρονική περίοδο.
Η άλλη ομάδα ανθρώπων δεν ασκήθηκε ούτε έτρεξε. Μετά την απεικόνιση των συνδέσμων των ανθρώπων των 2 ομάδων που συμμετείχαν στην έρευνα, βρήκαν ότι η βιοχημεία του χόνδρου φάνηκε στην πραγματικότητα να βελτιώνεται στους συμμετέχοντες που έτρεξαν. Ο Felson λέει ότι “το τρέξιμο τελικά είναι καλό για τις αρθρώσεις”.
Ο Jonathan Chang, ένας ορθοπεδικός χειρούργος στην Alhambra της California, λέει ότι η άσκηση και το τρέξιμο φαίνεται να διεγείρουν τον αρθρικό χόνδρο ώστε να επιδιορθώσει μικρές βλάβες στην άρθρωση. Μπορεί να είναι η επίπτωση του σωματικού βάρους όταν το πόδι χτυπάει στο έδαφος, κατά την διάρκεια του τρεξίματος, που αυξάνει την παραγωγή ορισμένων πρωτεϊνών στον αρθρικό χόνδρο που τον κάνουν δυνατότερο. Είναι παρόμοια διαδικασία με αυτή που κατά την άσκηση με βάρη αυξάνεται η μυική και οστική μάζα, λέει ο Jonathan Chang.
Σύμφωνα με την Διευθύντρια του UC Davis Center για υγιή γήρανση, Nancy Lane, που ειδικεύεται στην ρευματολογία και στις ασθένειες που σχετίζονται με την γήρανση, οι επιστήμονες τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι υπάρχει απώλεια αρθρικού χόνδρου κάθε χρόνο, μετά από μια συγκεκριμένη ηλικία. Κάποιοι γιατροί πιστεύουν ότι αυτή η απώλεια ξεκινά μετά τα 40.
Αλλά, σύμφωνα με την Lane, αν έχεις ένα σχετικά κανονικό, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, γόνατο και τρέχεις 4-5 φορές την εβδομάδα σε μέτριους ρυθμούς, οι αρθρώσεις σου θα παραμείνουν υγιείς.
Η Lane έκανε μερικές από τις έρευνες της σε δρομείς και στα γόνατα τους όταν ήταν στο Παν/μιο του Stanford. Ήθελε να βρει απάντηση στο ερώτημα αν συνεχίζεις να τρέχεις στα 50, στα 60 ή ακόμα και στα 70 σου χρόνια, αυξάνεις τον κίνδυνο να δημιουργήσεις μεγαλύτερη βλάβη στα γόνατα σου.
Η απάντηση είναι: “Σίγουρα ΟΧΙ”. Και παρόλο που ο ενθουσιασμός για τρέξιμο μειώνονταν καθώς οι άνθρωποι μεγάλωναν, μετά τα 60, ήταν πιο εύκολο γι αυτούς να βγουν έξω να τρέξουν, σε σχέση με αυτούς που δεν έτρεχαν. “Έμεναν δραστήριοι με άλλες δραστηριότητες όπως περπάτημα, yoga ή κολύμβηση”, λέει η Lane. “Ανακαλύψαμε ότι αυτοί οι άνθρωποι, όχι μόνο ένιωθαν καλύτερα με τον εαυτό τους, αλλά και η ποιότητα ζωής τους ήταν καλύτερη και έτειναν να ζουν περισσότερο από αυτούς που δεν έτρεχαν”.
Μερικές Προειδοποιήσεις
Η Lane εφιστά την προσοχή αν υποφέρεις από έναν τραυματισμό στο γόνατο, ειδικά από έναν τραυματισμό που απαιτεί χειρουργείο. Το τρέξιμο σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αρθρίτιδας, όπως επίσης και το γρήγορο τρέξιμο, 3-4 λεπτά το χιλιόμετρο, ή ένας μαραθώνιος. Η Lane συμβουλεύει να τρέχεις σε ένα μέτριο ρυθμό, 5-7 λεπτά το χιλιόμετρο, για περίπου 30 με 40 λεπτά, σχεδόν κάθε μέρα.
Αν είσαι περισσότερο από 10 κιλά υπέρβαρος, η Lane λέει ότι δεν πρέπει να ξεκινήσεις με έντονο τρέξιμο. “Πρέπει να περπατήσεις ξανά και ξανά μέχρι το σημείο που το σωματικό σου βάρος να έχει μειωθεί αρκετά ώστε να μην τραυματίσεις τις αρθρώσεις σου”, λέει. “Αλλιώς αν είσαι υπέρβαρος δρομέας διατρέχεις κίνδυνο το πρόσθετο σωματικό σου βάρος να προκαλέσει φλεγμονές στο γόνατό σου, οστεόφυτα και να επιταχύνεις την απώλεια αρθρικού χόνδρου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr