Κωνσταντίνος Δασκαλάκης στη Βίκυ Φλέσσα : Πως η ήττα του Σάκη Ρουβά στη Eurovision τον έκανε διάσημο στην Ελλάδα
"Σάκης ή Δασκαλάκης";
Μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης στη Βίκυ Φλέσσα. Ο διεθνής Έλληνας επιστήμονας μίλησε στην εκπομπή "Στα άκρα" για το έργο του, την ζωή του, τα μαθηματικά, τα φοιτητικά του χρόνια και φυσικά για τον γρίφο του Nash, τον άλυτο επί 60 χρόνια γρίφο του νομπελίστα οικονομολόγου Τζον Φορμπς Νας, τον οποίο και κατάφερε να λύσει ως φοιτητής.
Ο πολυβραβευμένος Έλληνας επιστήμονας, μίλησε για τους σημαντικότερους σταθμούς στη ζωή του.
Ξεκινώντας από την περίοδο που ως παιδί έκανε διακοπές στην Κρήτη και στην συνέχεια μιλώντας για τα μαθητικά του χρόνια στο πρότυπο σχολείο «Βαρβάκειο» καθώς και για τα φοιτητικά του χρόνια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης συστήθηκε ξανά στους τηλεθεατές μιλώντας για την πορεία και το έργο του.
Ο καθηγητής του MIT αποκάλυψε μερικά πράγματα που δεν γνωρίζαμε για εκείνον.
Το πρώτο από αυτά ότι τελείωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με βαθμό σχεδόν άριστα, δηλαδή 9,98, καθώς στα 5 χρόνια φοίτησής του είχε πάρει σε όλα τα μαθήματα 10, εκτός από ένα, που πήρε 9.
«Τελείωσα με 9,98. Σε αυτό που πήρα 9 ήταν στο μάθημα της μακροοικονομίας. Οι βαθμοί για μένα δεν ήταν ποτέ στόχος, ωστόσο ήμουν τελειομανής, πράγμα το οποίο είναι και φρένο γιατί μερικές φορές μπορεί να σε ακινητοποιήσει. Το τέλειο ποτέ δεν θα το πετύχεις, πρέπει να βάλεις μία ιεράρχηση», ανέφερε στην συνέντευξή του ο Ελληνας βραβευμένος επιστημόνας
Ετσι αποφάσισα να λύσω τον γρίφο του Nash
Μιλώντας για την διπλωματική του εργασία με την οποία και έλυσε τον γρίφο του Nash, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ανέφερε πως η απόφαση να ασχοληθεί με αυτό το πολύπλοκο «πρόβλημα» ελήφθη μετά από ένα ταξίδι του στην Αμερική όπου είχε πάει για να διαλέξει πανεπιστήμιο για το διδακτορικό του.
«Αποφάσισα πως το θέμα της διπλωματικής μου εργασίας θα είναι η θεωρία παιγνίων μόλις γύρισα από Αμερική. Ετσι πήρα ένα από τα πιο πρόσφατα papers που είχε δημοσιεύσει ο μέντοράς μου, Χρήστος Παπαδημητρίου μαζί με έναν μεταπτυχιακό φοιτητή και συνειδητοποίησα πως μέσα στο paper υπήρχε ένα ανοιχτό πρόβλημα. Ετσι αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό».
Μετά την επιτυχία του ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης συναντήθηκε με τον ίδιο Τζον Φορμπς Νας με τον οποίο και όπως ανέφερε έκανε μία από τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις της ζωής του.
«Περίμενα, ήθελα να γίνει αυτή η συζήτηση. Ο Νας είναι ενας θρύλος. Με ενδιέφερε πολύ η συζήτηση μαζί του. Ηταν ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος και εκτός από το μυαλό του , ήταν μία ασκητική φιγούρα, μπορούσες να ανταλλάξεις πολλές πληροφορίες, αλλά δεν έβλεπες κάποια έκφραση στο πρόσωπο του, όπως θα έβλεπες σε κάποιον άλλον» ανέφερε ο καθηγητής του MIT, λέγοντας πως το ανέκφραστο πρόσωπό του ήταν και αυτό που του έκανε τόσο εντύπωση.
Η ήττα του Ρουβά στην Eurovision με έκανε γνωστό στους Ελληνες
Τέλος ο Ελληνας επιστήμονας αποκάλυψε πως έγινε γνωστός στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι ευθύνεται γι' αυτό ο Σάκης Ρουβάς
«Το 2009 που αποφασίζει ο διεθνής οργανισμός επιστήμης των υπολογιστών ACM να μου δώσει το καλύτερο βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής στην επιστήμη των υπολογιστών.
Η ανακοίνωση έγινε συγχρόνως με την Eurovision, όπου εκείνη την χρονιά ο Σάκης Ρουβάς είχε αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα και όλος ο κόσμος περίμενε με αγωνία ο Σάκης να πάρει το πρώτο βραβείο.
Δυστυχώς ο Σάκης δεν πήρε το πρώτο βραβείο και υπήρχε μία γενική κατήφεια στους Ελληνες. Κάποιος στο Τwitter τον οποίο δεν γνωρίζω, έστειλε ένα tweet στους φίλους του νομίζω το οποίο έλεγε «Σάκης ή Δασκαλάκης» και γράφει ένα μικρό μήνυμα τύπου «ρε παιδιά τι χώρα είμαστε εμείς που κλαίμε που δεν πήραμε το βραβείο στην Eurovision αλλά δεν χαιρόμαστε που πήραμε το καλύτερο βραβείο στην επιστήμη των υπολογιστών».
Μετά από αυτό το tweet λοιπόν ένας blogger, μάλλον φοιτητής του πολυτεχνείου, έγραψε ένα ίδιο post με τα ίδια παράπονά με αποτέλεσμα αυτό να διαδοθεί και εγώ να γίνω γνωστός στους Ελληνες», αποκάλυψε ο «Ελληνας Αϊνστάιν»...
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr