Ιδού μερικά χρήσιμα βήματα για να διαχειριστείς το θυμό ενός εφήβου
Αχ! Εφηβεία! Οι έφηβοι πολύ συχνά νιώθουν θυμωμένοι και έχουν ξεσπάσματα.
Κάτι οι ορμόνες που αλλάζουν, κάτι η μετάβαση από την παιδική στην ενήλικη ζωή, όλα αυτά φέρνουν αναστάτωση σε έναν έφηβο και τον οδηγούν πολλές φορές σε ακραίες αντιδράσεις.
Οι κόντρες με τους γονείς είναι σχεδόν καθημερινές και οι δύο πλευρές νιώθουν πως δεν υπάρχει καμία γέφυρα επικοινωνίας.
Πώς μπορείτε ως γονείς, να διαχειριστείτε το θυμό του εφήβου παιδιού σας, σύμφωνα με το tsemperlidou.gr;
1. Μην αντιδράτε με το παραμικρό.
Το παιδί σας μπορεί να είναι συνεχώς θυμωμένο. Αν όμως, αντιδράτε κάθε φορά που δείχνει το θυμό του, τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Εσείς, από τη μεριά σας, δεν χρειάζεται να σχολιάζετε κάθε τι που συμβαίνει. Το παιδί μπορεί να νευριάζει με 200 πράγματα τη μέρα. Σαν γονείς, πρέπει να δώσετε σημασία μόνο σε αυτά που πραγματικά είναι σημαντικά. Αν εσείς σχολιάζετε και κατακρίνετε το παιδί που θυμώνει με κάθε τι ανούσιο, τότε το παιδί θα θυμώσει χειρότερα και έτσι δεν το βοηθάτε.
2. Μην καταπιέζετε το θυμό του.
Το να καταπιέζετε το παιδί σας να εκφράζει τα συναισθήματά του, όσο και αν εσείς δεν τα καταλαβαίνετε τότε θα πολλαπλασιάσει το θυμό μέσα του. Δώστε του την ευκαιρία να εκφράζει τα συναισθήματά του, ακόμα και αν τα θεωρείτε υπερβολικά.
3. Προτείνετε τρόπους για να εκτονώνει την ενέργειά του.
Οι έφηβοι σφύζουν από ενέργεια και ζωή. Πολλές φορές, όταν δεν έχουν πού να εκτονώσουν αυτή την ενέργεια, την εκφράζουν ως θυμό. Μπορείτε λοιπόν, να προτείνεται τρόπους για να εκτονώνεται, όπως ένα άθλημα, τρέξιμο ή μποξ, ακόμα και να ξεκινήσει ένα μουσικό όργανο όπως τα ντραμς, μια και η μουσική εκφράζει τους εφήβους.
4. Δείξτε κατανόηση.
Μπορεί να μην καταλαβαίνετε καν την καινούργια μόδα, το νέο τρόπο που εκφράζονται, διασκεδάζουν και μιλάνε. Όμως, ένας έφηβος χρειάζεται κατανόηση. Όσο και αν νιώθετε ότι δεν έχετε τίποτα κοινό, το παιδί σας θέλει να νιώθει πως το αποδέχεστε όπως είναι. Ένας έφηβος που νιώθει ότι οι γονείς του δεν τον καταλαβαίνουν, τον κατακρίνουν και βρίσκονται απέναντί του, θα έχει πολύ θυμό για εκείνους. Δείξτε του πώς το αγαπάτε και πως είστε δίπλα του στις επιλογές του. Δώστε τη συμβουλή σας, όχι με επικριτικό τρόπο και αφήστε το να κρίνει εκείνο ποιο είναι το σωστό.
5. Σεβαστείτε τον προσωπικό του χώρο.
Ένα παιδί, όταν αρχίζει και μεγαλώνει και περνά στην εφηβεία, θέλει όλο και περισσότερο να κλείνεται στο δωμάτιό του και να έχει το δικό του χώρο. Μην παραβιάζετε την ιδιωτικότητά του. Σεβαστείτε ότι θέλει να περνάει κάποιο χρόνο μόνο του.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr