Ο Πάμπλο Χαβιέρ, το 106ο χαμένο μωρό της Αργεντινής, ξανά στους γονείς του μετά από 34 χρόνια

Ένας Αργεντινός, που όταν ήταν βρέφος μόλις ενός μηνός είχε απαχθεί από τη δικτατορία του Βιντέλα, επανενώθηκε με τους πραγματικούς του συγγενείς μετά από 34 χρόνια. 

Ένας Αργεντινός, που όταν ήταν βρέφος μόλις ενός μηνός είχε απαχθεί από τη δικτατορία του Βιντέλα, επανενώθηκε με τους πραγματικούς του συγγενείς μετά από 34 χρόνια.

Πρόκειται για το 106ο από τα εκατοντάδες παιδιά (niños recuperados, αποκαλούνται στην Αργεντινή) που αποσπάστηκαν από τις οικογένειες τους και δόθηκαν για υιοθεσία και τώρα βρίσκει τους αληθινούς συγγενείς του.

Την προσπάθεια έχουν αναλάβει εδώ και χρόνια οι «Γιαγιάδες της Πλατείας ντε Μάγιο» (Αbuelas de la Plaza de Mayo) που επανασυνδέουν παιδιά των εξαφανισμένων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας της περιόδου 1976-1983.

Ο Πάμπλο Χαβιέρ είχε προσεγγίσει την οργάνωση πριν από ένα μήνα, ζητώντας να μάθει τις ρίζες του. Πάντοτε γνώριζε ότι ήταν υιοθετημένος, αλλά είχε αμφιβολίες για την ταυτότητα των γονέων του, αναφέρει η οργάνωση.

Όπως έγινε γνωστό, οι πραγματικοί του γονείς απήχθησαν από το καθεστώς τον Μάιο του 1978 και τα ίχνη τους χάθηκαν για πάντα. 

Ο Πάμπλο, μόλις ενός μηνός, δόθηκε για υιοθεσία σε οικογένεια συνταγματάρχη.

Περίπου 30.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν στο «βρώμικο πόλεμο» κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Βιντέλα.

Η απαγωγή εκατοντάδων παιδιών είναι από τα πιο σκοτεινά σημεία εκείνης της περιόδου.

Πολλά δεν γνωρίζουν μέχρι και σήμερα ότι μεγάλωσαν με θετούς γονείς, άλλα δεν θέλουν να μάθουν για το παρελθόν τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα δύο από τους πρωτεργάτες της δικτατορίας, ο Χόρχε Βιντέλα και ο Ρεϊνάλντο Μπινιόνε, κρίθηκαν ένοχοι για την συστηματική αρπαγή βρεφών.

Ήδη εκτίνουν πολυετείς ποινές κάθειρξης για τα εγκλήματα που διέπραξαν στη διάρκεια της δικτατορίας.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ