Οι 27 της ΕΕ δίνουν παράταση έως τις 22 Μαΐου για το Brexit – Μήπως όμως αποφασίσουν να μην φύγουν;
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το Brexit...
Στην παράταση του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου 2019 συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής.
Ως προϋπόθεση τέθηκε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα.
Σε διαφορετική περίπτωση, δίνεται παράταση μέχρι τις 12 Απριλίου, αναμένοντας το Ηνωμένο Βασίλειο να καθορίσει τα επόμενα βήματα.
Παρόλα αυτά, η Βρετανία ενδέχεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία τη 12η Απριλίου, εάν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων δεν εγκρίνουν την επόμενη εβδομάδα το κείμενο στο οποίο είχαν συμφωνήσει οι Βρυξέλλες με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, κατέστησαν σαφές οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αποδέχθηκε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το Brexit, δήλωσε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι επιλογές θα είναι ανοικτές για τη Βρετανία ως τη 12η Απριλίου. «Ως εκείνη την ημέρα, όλες οι επιλογές θα παραμείνουν ανοικτές (...). Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει την επιλογή μεταξύ αποχώρησης με συμφωνία, αποχώρησης χωρίς συμφωνία, μιας μακράς παράτασης ή ανάκλησης (της διαδικασίας βάσει) του Άρθρου 50», ανέφερε.
«Η 12η Απριλίου είναι η ημερομηνία-κλειδί, αφού ως τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα πάρει μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εάν έχει αποφασίσει να μην συμμετάσχει ως τότε, τότε η επιλογή της μακράς παράτασης θα καταστεί αυτομάτως αδύνατη», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπονοώντας μια αποχώρηση άνευ συμφωνίας.
Στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής, οι 27 ηγέτες επαναλαμβάνουν ότι δεν θα υπάρξει ουδεμία επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το διαζύγιο των δύο πλευρών και προειδοποιούν τη Μέι πως η όποια δέσμευση κάνει για να κερδίσει ψήφους στη Βουλή των Κοινοτήτων «πρέπει να συμμορφώνεται προς το γράμμα και προς το πνεύμα της Συμφωνίας Αποχώρησης».
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως στη Σύνοδο έγινε «μια πολύ τίμια και σημαντική συζήτηση». «Θέλαμε να υποστηρίξουμε την Τερέζα Μέι» για να ξεπεράσει τα «προβλήματα» που αντιμετωπίζει και «πιστεύω πως το εκφράσαμε αυτό» είπε.
«Προσφέραμε επιλογές και δώσαμε μια απάντηση στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, αλλά με όρια, τα δικά μας όρια, και με όρους», είπε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η Ε.Ε., πρόσθεσε, δεν πρέπει να καθυστερεί στον δρόμο που θέλει να πάρει λόγω της «πολιτικής και δημοκρατικής κρίσης» στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με την naftemporiki.gr.
Μέι: Έφτασε η ώρα της απόφασης
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εγκρίνει την αναβολή του Brexit και τόνισε πως τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων έχουν πλέον μπροστά τους ξεκάθαρες επιλογές για τα επόμενα βήματα. «Ελπίζω ότι μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε πως τώρα έχουμε φθάσει στη στιγμή της απόφασης» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η Μέι χαιρέτισε επιπλέον την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των εγγυήσεων σε ό,τι αφορά το λεγόμενο backstop, τον μηχανισμό ασφαλείας για να αποτραπεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων με την Ιρλανδία.
Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε πως πιστεύει ότι θα ήταν λάθος το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές και πρόσθεσε πως επιστρέφει σήμερα στο Λονδίνο για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει όσο ευρύτερη υποστήριξη στη Συμφωνία Αποχώρησης.
Η ίδια δήλωσε πως αντιλαμβάνεται την κόπωση των μελών του βρετανικού κοινοβουλίου, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της σε όσα εξ αυτών τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας. Ωστόσο, όπως είπε, η Βρετανία έχει φθάσει πλέον στην ώρα που θα πρέπει να λάβει αποφάσεις. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε το ΗΒ να αποχωρήσει βάσει της συμφωνίας που κλείστηκε.
Η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος επανέλαβε πως δεν πιστεύει πως θα πρέπει να ανακληθεί η διαδικασία βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρωθεί το Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. και το κοινοβούλιο έχει το καθήκον να φροντίσει να εφαρμοστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη, επανέλαβε.
Τόνισε ακόμη πως εμμένει στη δέσμευσή της να αλλάξει τη νομοθεσία για την ημερομηνία του Brexit.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας συμπλήρωσε ότι θα χρειαστεί να εξεταστεί από την κυβέρνησή της και το κοινοβούλιο ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, εάν η συμφωνία απορριφθεί εκ νέου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr