Eirinika - Εκλογές: Π. Κόκκαλης: Δεν κατεβαίνω στις ευρωεκλογές γιατί είμαι Ολυμπιακός - Ζητούμενο οι 17 παγκόσμιοι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης
To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς.
Με αφορμή λοιπόν τις διπλές κάλπες που στήνονται την Κυριακή 26 Μαΐου, για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δεύτερος γύρος στις 2 Ιουνίου), επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες αλλά και συμβούλους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας.
Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του.
Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τον γνωστό επιχειρηματία και πρώην πρόεδρο του Ολυμπιακού, Πέτρο Κόκκαλη, ο οποίος διεκδικεί την είσοδό του στην Ευρωβουλή μέσα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.
Τα κύρία σημεία:
- Πρέπει να θέσουμε τώρα, για πρώτη φορά στην κεντρική πολιτική ατζέντα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να κυβερνήσει μια χώρα που το προηγούμενο πολιτικό προσωπικό την είχε οδηγήσει σε οικτρή κατάσταση και την κράτησε όρθια.
- Δεν ζούσα σε γυάλα, ήδη γνώριζα καλά για την έκταση της προσφυγικής κρίσης και τα συναισθήματα ήταν πολύ έντονα. Συνέβαλα κι εγώ όπως μπορούσα δίπλα σε πολλούς άλλους ανθρώπους.
- Είναι ίσως οι πιο σημαντικές και πολιτικές Ευρωεκλογές που έχουμε ζήσει στην ιστορία της Ε.Ε.
- Εκτιμώ πολύ τον Μώραλη. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ένας πολύ φιλόδοξος άνθρωπος που διαφωνούμε ριζικά στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις σύγχρονες προκλήσεις και γενικότερα την πολιτική.
- Δεν εξαγοράζομαι, ούτε θα γίνω πιόνι κανενός για να προωθώ τα συμφέροντά του.
- Ναι, είμαι Ολυμπιακός και θα συνεχίσω να αποτελώ ένα από τα χιλιάδες μέλη του μέχρι το τέλος της ζωής μου, όμως δεν κατεβαίνω στις Ευρωεκλογές επειδή είμαι Ολυμπιακός.
- Θα είμαι πάντα δίπλα σε όποιον έχει ως στόχο να μεγαλώσει τον Ολυμπιακό, αλλά δεν μπορώ να υπηρετήσω διοικήσεις που κατηγορούν τους άλλους για τα δικά τους λάθη.
Χάρης Αποστολόπουλος: Ποιοι είναι οι 5 κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους πιστεύετε πως πρέπει να σας ψηφίσει κάποιος;
Πέτρος Κόκκαλης: Θα μπορούσα να σας αναφέρω 17 λόγους, όσοι είναι και οι Παγκόσμιοι Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030. Η επόμενη Ευρωβουλή που θα προκύψει θα είναι εξόχως κομβική για το μέλλον της Ένωσης διότι θα κληθεί να σχεδιάσει την Ευρώπη του αύριο και εμείς ως κίνηση πολιτών ΚΟΣΜΟΣ θεωρούμε αναγκαίο να θέσουμε τώρα, για πρώτη φορά στην κεντρική πολιτική ατζέντα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Εν ολίγοις, τη μεταστροφή της οικονομίας σε οικονομία χωρίς άνθρακα, την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη, την κυκλική οικονομία και φυσικά την απεμπλοκή από τον νεοφιλελεύθερο δογματισμό που εξουθενώνει κοινωνίες και οδηγεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στην ακροδεξιά, την ξενοφοβία και το μίσος.
Χ.Α.: Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, τι θεωρείτε πως χάσαμε κατά τα χρόνια της κρίσης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο; Υπήρξε κάτι θετικό;
Π.Κ.: Προσωπικά δεν βλέπω κάτι θετικό -τα τρία μνημόνια ανέδειξαν σοβαρές αντιφάσεις στο ευρωπαϊκό μοντέλο. Ο μονόδρομος της σκληρής λιτότητας διέλυσε την κοινωνική συνοχή, η οικονομία συρρικνώθηκε, υπήρξε μαζική απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ η διευθέτηση ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης κατέστη όνειρο. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε έντονο έλλειμμα δημοκρατίας, τη στιγμή που η μεγάλη προσφυγική κρίση και οι πολύ έντονες μεταναστευτικές πιέσεις που συνεχίζονται προς την Ε.Ε ενεργοποίησαν ξενοφοβικά και αντιδραστικά αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα εντός της χώρας να ζήσουμε αυτό που κάποτε φάνταζε αδιανόητο, δηλαδή την ανάδυση ενός ναζιστικού μορφώματος. Και φυσικά το δημόσιο χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν με αυταρχικό τρόπο λόγω της στρεβλής αρχιτεκτονικής του ευρώ - αλλά και λόγω των δομικών παθογενειών της ελληνικής οικονομίας, μην το ξεχνάμε - έχουν δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα της Ε.Ε στα μάτια των πολιτών. Κοινό νόμισμα δίχως κοινή οικονομική πολιτική δεν φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Απαιτείται πολιτική και οικονομική ενοποίηση επί ίσοις όροις για να αρχίσουμε να μιλάμε για θετικά πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να κυβερνήσει μια χώρα που το προηγούμενο πολιτικό προσωπικό την είχε οδηγήσει σε οικτρή κατάσταση και την κράτησε όρθια. Τα χρόνια αυτά, υπήρξε αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ αποφεύχθηκε περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφτηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, μια ιστορική συμφωνία, λύνοντας ένα ζήτημα που ταλάνιζε τις διμερείς σχέσεις με τη γειτονική μας χώρας επί δεκαετίες, δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες ανάπτυξης. Διαχειρίστηκε την άφιξη χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας, προτάσσοντας την αρχή της αλληλεγγύης. Την ίδια στιγμή, προχώρησε σε σημαντικές τομές, στο πεδίο των δικαιωμάτων. Σας θυμίζω το νόμο για την ιθαγένεια, την ταυτότητα φύλου και το σύμφωνο συμβίωσης. Συνέβαλε ουσιαστικά στην καταπολέμηση των διακρίσεων. Έγιναν σημαντικά βήματα την τελευταία τετραετία.
Χ.Α.: Πότε και γιατί νιώσατε την πιο έντονη συναισθηματική σας φόρτιση από την έως τώρα πορεία σας ως επιχειρηματίας και πρόεδρος του Ολυμπιακού;
Π.Κ.: Τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στην υπόλοιπη δράση μου τα προηγούμενα χρόνια έχω ζήσει πολλές συναισθηματικές στιγμές -όμως, υπάρχουν κάποια γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου που τον υπερβαίνουν. Συνεπώς δεν θα σας απαντήσω για τις στιγμές που έζησα με την ιδιότητα του επιχειρηματία ή του προέδρου του Ολυμπιακού, αλλά με εκείνη του πολίτη και αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η οποία είναι ένα από τα μείζονα θέματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενόψει μάλιστα και των Eυρωεκλογών. Όλα όσα βίωσα, δια ζώσης, στο λιμάνι του Πειραιά, όπου συνέβαλα και εγώ, δίπλα σε πολλούς άλλους ανθρώπους, στην κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών -όπως νερό και φαγητό- των προσφύγων μου αποκάλυψαν την πλήρη διάσταση του προσφυγικού ζητήματος. Δεν ζούσα σε γυάλα, ήδη γνώριζα καλά για την κατάσταση, αλλά εκεί τα συναισθήματα ήταν πολύ έντονα. Και κατάλαβα πως αν θέλουμε να δούμε την ευρύτερη εικόνα, τότε θα πρέπει η Ευρώπη να κινητοποιηθεί συνολικά και να αναπτύξει στρατηγικές για την αντιμετώπιση της δημογραφικής έκρηξης στην Αφρική, τις οικονομικές συνθήκες εξαθλίωσης και την κλιματική αλλαγή, παράγοντες που αναγκάζουν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος σε πιο αναπτυγμένες χώρες.
Χ.Α.: Η Ευρώπη για πολλούς βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού με πλήθος ακροδεξιών φωνών, εκκωφαντικές αποχωρήσεις (Brexit) και σοβαρά οικονομικά ζητήματα (Ιταλία). Τι πιστεύετε πως θα γίνει και ποιο το μέλλον της Ε.Ε;
Π.Κ.: Η Ευρώπη καλείται τα επόμενα χρόνια να αντιστρέψει το αλγεινό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί από μια δογματική προσήλωση σε νεοφιλελεύθερες οικονομικές δοξασίες και τις κοινωνικές και οικονομικές τους συνέπειες, τις οποίες αξιοποιούν οι κάθε λογής λαϊκιστές και Ευρωσκεπτικιστές. Για να γίνει, βέβαια, αυτό απαιτείται άμεσα ένα Νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Συμβόλαιο, το οποίο θα βασίζεται σε περισσότερο κοινωνικό κράτος, ενιαία θεσμική οργάνωση και κοινή οικονομική διαχείριση στην ευρωζώνη, αλλαγή του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και ασφαλώς ένα καλά μελετημένο και θαρραλέο μοντέλο μεταναστευτικής πολιτικής που θα ενσωματώνει επιτυχώς τους πρόσφυγες, είτε πρόκειται για κλιματικούς, οικονομικούς ή πρόσφυγες πολέμου που παλεύουν για την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Χ.Α.: Τι συγκινήσεις έχει να προσφέρει η πολιτική σε έναν πετυχημένο επιχειρηματία σαν εσάς;
Π.Κ.: Κοιτάξτε, συνδράμω αρκετά χρόνια στα κοινά -είτε μέσω του Ολυμπιακού, είτε μέσω της κοινωνίας των πολιτών, είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν είναι κάτι καινούριο για μένα. Η επιλογή μου, βέβαια, να κατέβω υποψήφιος στις Ευρωεκλογές σχετίζεται με τη βαθιά πεποίθησή μου πως είναι ίσως οι πιο σημαντικές και πολιτικές Ευρωεκλογές που έχουμε ζήσει στην ιστορία της ΕΕ. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική αρνείται πεισματικά να δει τον κοινωνικό αντίκτυπο της δράσης της και θεωρούμε, ως κίνηση πολιτών ΚΟΣΜΟΣ, πως είναι αναγκαίο να συνταχθούμε με τα κινήματα που καλούνται να την αντιπαλέψουν. Απαιτείται συσπείρωση των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων για να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο.
Χ.Α.: Ποια η γνώμη σας και ποια η σχέση σας με τον Γιάννη Μώραλη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη; Γιατί αποχωρήσατε από τον συνδυασμό «Νικητής Πειραιάς»;
Π.Κ.: Ο Γιάννης, το έχω ξαναπεί και πρόσφατα, είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ, πορευτήκαμε πολλά χρόνια μαζί -αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρέθηκε και δεν θα μπω σε διαμάχη και χαρτοπόλεμο. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ένας πολύ φιλόδοξος άνθρωπος που διαφωνούμε ριζικά στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις σύγχρονες προκλήσεις και γενικότερα την πολιτική. Έχω τις απόψεις μου και δεν εξαγοράζομαι, ούτε θα γίνω πιόνι κανενός για να προωθώ τα συμφέροντά του. Οι λόγοι που αποχώρησα από τον συνδυασμό «Νικητής Πειραιάς» είναι ήδη γνωστοί από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσα, δεν χρειάζεται να επανερχόμαστε. Υπάρχουν σημαντικότερα ζητήματα από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες του καθενός.
Χ.Α.: Πολλοί κάνουν λόγο ακόμα και για κομματικό παιχνίδι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στις πλάτες του Ολυμπιακού. Τι πιστεύετε;
Π.Κ.: Έχω κουραστεί να το λέω, αλλά θα συνεχίσω να το κάνω: ο Ολυμπιακός είναι υπεράνω προσώπων. Υπεράνω κυβερνήσεων. Υπεράνω κομμάτων. Η κομματικοποίηση της ομάδας έρχεται σε αντίθεση με την ίδια τη φύσης της, αλλοιώνει και αλλοτριώνει την ίδια την πεμπτουσία του Ολυμπιακού. Είναι τεράστιο λάθος να συγχέεται ο Ολυμπιακός με την πολιτική. Ναι, είμαι Ολυμπιακός και θα συνεχίσω να αποτελώ ένα από τα χιλιάδες μέλη του μέχρι το τέλος της ζωής μου, όμως δεν κατεβαίνω στις Ευρωεκλογές επειδή είμαι Ολυμπιακός. Κάθε φίλαθλος έχει τη δική του πολιτική βούληση, τη δική του οπτική στην πραγματικότητα που βιώνει. Οι πολιτικες αντιπαλότητες έρχονται και παρέρχονται -ο Ολυμπιακός, όμως, θα παραμένει εκεί. Εγώ ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου στη βάση ενός βιώσιμου, κοινού οράματος για την Ευρώπη, για την αναχαίτιση του ακραίου συντηρητισμού, για την ανάδειξη των 17 Παγκόσμιων Στόχων του ΟΗΕ, ως κεντρική προτεραιότητα στη λήψη των αποφάσεων σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Χ.Α.: Υπάρχει περίπτωση νέας εισόδου σας, από κάποιο διοικητικό πόστο, στον Ολυμπιακό; Γιατί ναι ή γιατί όχι.
Π.Κ.: Θα είμαι πάντα δίπλα σε όποιον έχει ως στόχο να μεγαλώσει τον Ολυμπιακό, αλλά δεν μπορώ να υπηρετήσω διοικήσεις που κατηγορούν τους άλλους για τα δικά τους λάθη, που ρίχνουν ευθύνες για την κακή εικόνα της ομάδας στην κυβέρνηση, στον προκάτοχο της ομάδας, σε εχθρικά ΜΜΕ ή οπουδήποτε αλλού. Αυτό δεν συνιστά γενναία στάση, αλλά στοχευμένη υπεκφυγή. Συνιστά παραφωνία στην ίδια τη φύση του Ολυμπιακού.
Who is who
O Πέτρος Κόκκαλης συμμετέχει ενεργά στα κοινά τα τελευταία 25 χρόνια, αναπτύσσοντας πολύπλευρη δράση με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία στο πανεπιστήμιο Hampshire, με μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση στο Harvard Kennedy School of Government.
Ως αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, αναμόρφωσε τον σύλλογο σε μία εκ των κορυφαίων επαγγελματικών ομάδων στην Ευρώπη (1996-2008) μέσω του εκσυγχρονισμού των υλικών και άυλων υποδομών του. Υπήρξε επίσης ιδρυτικός πρόεδρος της Super League Ελλάδας.
Είναι συνιδρυτής και γραμματέας της βραβευμένης από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος (IUCN) μη κυβερνητικής περιβαλλοντικής Οργάνωσης Γη (2009 - σήμερα), με πλούσιο έργο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση.
Διακεκριμένο στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης στον Πειραιά (2014 - σήμερα), τον οποίο ανέδειξε σε πρωτοπόρο δήμο προώθησης της επιχειρηματικότητας και στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη θαλάσσια οικονομία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε το έργο του, βραβεύοντας την πρωτοβουλία του Blue Growth Piraeus στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2018.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του συμμετείχε δυναμικά και καθοριστικά στην ανθρωπιστική υποστήριξη υποδοχής του μεγάλου προσφυγικού κύματος κατά τη χρονική περίοδο 2015-2016.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr