Δείτε το «πριν» και το «μετά» την ανάπλαση του Εθνικού κήπου σε μοναδικές εικόνες!
Δείτε το «πριν» και το «μετά» την ανάπλαση του Εθνικού κήπου σε μοναδικές εικόνες!
«Θέλω έναν κήπο που θα αγαπιέται» - αυτή η αποστροφή του φημισμένου Γάλλου κηποτέχνη Louis Benech που σχεδίασε τα 8 σημεία παρέμβασης στον Εθνικό Κήπο σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Θωμά Δοξιάδη του doxiadis+ συμπυκνώνει όλες τις αλλαγές και τον στόχο της παρέμβασης που θα γίνουν τους προσεχείς μήνες στον Κήπο. Αλλαγές που θα αναδείξουν διαδρομές του, θα ενισχύσουν τη βλάστησή, θα αποδώσουν και πάλι στον κήπο την απρόσκοπτη θέα προς την Ακρόπολη και ταυτόχρονα θα φέρουν ένα κύμα έργων σύγχρονης τέχνης υπό την επιμέλεια της διευθύντριας της περίφημης Whitechappel Gallery του Λονδίνου Iowa Blazwick, όπως γράφει το iefimerida.
H ανάπλαση και η αναπάντεχη συνάντηση με τη σύγχρονη τέχνη, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον Οργανισμό Neon του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, με ποσό που θα κινηθεί μεταξύ 1,2 και 1,6 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας τη μελέτη, την εφαρμογή το πρόγραμμα των εκθέσεων, τη συντήρηση αλλά και το κόστος φύλαξης. Το πρόγραμμα θα τρέξει – αρχικά για μία τριετία – με τη διενέργεια εκθέσεων κάθε δύο χρόνια, διάρκειας 2 μηνών, όπου η σιδηρά κυρία της σύγχρονης Τέχνης Ιowa Blazwick θα κάνει αναθέσεις για τη δημιουργία νέων έργων σε καλλιτέχνες αλλά και θα φέρει έργα δάνεια από γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι από τι περίπου 20 έργα τέχνης που θα δημιουργήσουν τη δική τους αφήγηση διάσπαρτα μέσα στον κήπο, το 1/3 αυτών θα είναι αναθέσεις σε Ελληνες καλλιτέχνες. Για την Blazwick, η όλη παρέμβαση είναι «ένα δώρο στην πόλη, ένα δώρο στους Αθηναίους».
ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ
Το φιλόδοξο σχέδιο παρέμβασης στο κέντρο της πόλης εξυπηρετεί το όραμα του νεοσύστατου οργανισμού Neon. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ελεύθερες και αναπάντεχες εμπειρίες μέσα στην πόλη. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος έχει ένα όραμα για την πόλη και την τέχνη. Ένα όραμα που δεν είναι ουτοπικό» διευκρινίζει η Ελίνα Κουντούρη, διευθύντρια του Neon.
ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ
Για τον ίδιο τον ιδρυτή του Neon, η διαδρομή για τη υλοποίηση του οράματος είναι ξεκάθαρη: «Θέλουμε να φέρουμε την τέχνη στην καθημερινότητα της πόλης. Kαι μέσω της τέχνης να επανασυνδέσουμε τον πολίτη με την πόλη του... Ξεκινάμε από τον Εθνικό Κήπο όπου σχεδιάσαμε μια φιλόδοξη παρέμβαση ανακαίνισής του, με απόλυτο σεβασμό στην ταυτότητα και την ιστορία του, μια σύγχρονη παρέμβαση αντίστοιχη με αυτές που έχουν γίνει στις πιο γνωστές και ελκυστικές πόλεις του κόσμου.»
ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ
Τα υλικά της νέας εποχής του Κήπου
To πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Κήπο» περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκθέσεων σύγχρονης τέχνης αλλά και εξωραϊστικές παρεμβάσεις σε 8 συγκεκριμένα σημεία. Οι παρεμβάσεις θα είναι ήπιες, περιλαμβάνοντας βασικά κλαδέματα κυρίως σε σημεία που ο κηποτέχνης θέλει να επαναφέρει την ελεύθερη θέαση από τον Κήπο προς την Ακρόπολη, δημιουργία ενός πράσινου φράγματος που θα περιορίσει την ορατότητα προς την πολύβουη οδό Αμαλίας, φύτευση 24 νέων δέντρων και 7.068 φυτών. «Το όραμά εδώ δεν είναι να δημιουργήσουμε μια νέα εικόνα για τον κήπο αλλά να αναδείξουμε την ιστορικότητά του» επισημαίνουν ο Louis Benech και ο Θωμάς Δοξιάδης.
ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ
« Ο Κήπος έχει χάσει την ιστορική του σύνδεση με την πόλη και με την Ακρόπολη. Θέλω να δημιουργήσουμε μια δυναμική αναγέννησης του κήπου» λέει ο Louis Benech. Αειθαλή δέντρα, δέντρα με μπλε και λευκό χρώμα θα αναδειχθούν μέσα στον κήπο συνδέοντάς τον με το ένδοξο ευρωπαϊκό παρελθόν του στο τέλος του 18ου αιώνα οπότε και δημιουργήθηκε. Και όπως συνεχώς επαναλάμβανε ο Benech «να ενεργοποιήσουμε ξανά τις οπτικές φυγές προς την Ακρόπολη».
ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ
Oσον αφορά τα έργα σύγχρονης τέχνης, το ζητούμενο είναι να μπορεί ο πολίτης να τα προσεγγίσει, να τα περιεργαστεί, ακόμη και να παίξουν τα παιδιά μαζί τους, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Το κόστος ασφάλισης των έργων τέχνης έχει αναλάβει το Νeon.
ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ
Το έργο ανάπλασης, με στοιχεία, φωτογραφίες, ερωτήσεις απέκτησε ήδη ζωή μέσα από το neonpaths.gr
ΠΡΙΝΜΕΤΑ
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr