Αυξημένος ο κίνδυνος εγκεφαλικού για αυτούς που εργάζονται πάνω από δέκα ώρες
Τι δείχνει η έρευνα...
Πάνω από 10 ώρες εργασίας τη μέρα και μάλιστα για περισσότερα από δέκα χρόνια, αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Σε έρευνα που έγινε στη Γαλλία οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία σχετικά με την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και το ωράριο εργασίας από ερωτηματολόγια 143.592 συμμετεχόντων ηλικίας 18-69 ετών.
Έγιναν ξεχωριστές συνεντεύξεις για άτομα με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και προηγούμενα εγκεφαλικά επεισόδια. Ως πολλές ώρες εργασίας ορίστηκαν οι δέκα ώρες ημερησίως για τουλάχιστον 50 ημέρες το χρόνο.
Από το σύνολο των συμμετεχόντων οι 1.224 υπέστησαν εγκεφαλικά επεισόδια. Ένα ποσοστό 29% (42.542 συμμετέχοντες), ανέφεραν πολλές ώρες εργασίας, ενώ το 10% (14.481 συμμετέχοντες), ανέφεραν πολλές ώρες εργασίας για δέκα ή περισσότερα χρόνια.
Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Stroke» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς, δείχνουν πως οι συμμετέχοντες που εργάζονταν πολλές ώρες, είχαν 29% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ ο κίνδυνος για εκείνους που εργάζονταν πολλές ώρες για δέκα ή περισσότερα χρόνια, ήταν αυξημένος κατά 45%.
«Η συσχέτιση των παρατεταμένων ωρών εργασίας με το εγκεφαλικό επεισόδιο φάνηκε ισχυρότερη στα άτομα κάτω των 50 ετών, ένα εύρημα που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης δρ Αλεξίς Ντεσκαθά, ερευνητής στο Νοσοκομείο του Παρισιού, στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών και της Ανζέ και στο γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm).
Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει διαφορές στην επίδραση πού έχουν οι αυξημένες εργατοώρες στην εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου.
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι αγρότες, οι διευθυντές, οι επαγγελματίες και οι μάνατζερ διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτό το εύρημα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ομάδες αυτές έχουν γενικά μεγαλύτερα περιθώρια λήψης αποφάσεων σε σχέση με άλλους εργαζόμενους.
Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ακανόνιστες αλλαγές δουλειάς, η νυχτερινή εργασία και η πίεση είναι υπεύθυνες για ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.
Ο δρ. Ντεσκαθά τόνισε πως και ανάμεσα στο προσωπικό ιατρικής φροντίδας και υγειονομικής περίθαλψης οι εργατοώρες είναι συχνά ιδιαίτερα υψηλές, αυξάνοντας τον κίνδυνο
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr