Throw back στα τηλεπαιχνίδια του Mega: Έξοχοι παρουσιαστές σαν τον αείμνηστο Βλάσση Μπονάτσο- Το ξεκίνημα της Μενεγάκη - Ο Ανδρέας Μικρούτσικος (βίντεο)
"Είναι τρομερό! Είναι φοβερό! Είναι πάρα πολύ ωραίο!"
Είναι τρομερό! Είναι φοβερό! Είναι πάρα πολύ ωραίο!» που θα έλεγε και ο αγαπημένος Βλάσης. Το χρήμα ουδείς εμίσησε, ακόμα καλύτερα όταν κερδίζεται εύκολα και με πολλή πλάκα. Γι’αυτό και τη χρυσή εποχή της ιδιωτικής τηλεόρασης τα τηλεπαιχνίδια έσκιζαν σε νούμερα τηλεθέασης και νούμερα στα ποσά των επάθλων.
Το 2009, όταν το Mega Channel γιόρταζε τα 20 χρόνια του, είχε κυκλοφορήσει μία επετειακή συλλεκτική έκδοση με αναδρομή στην ιστορία του, σε κείμενα των Γιάννη Νένε και Νίκου Φωτάκη. Ειδικό κεφάλαιο σε αυτό το βιβλίο είχαν βέβαια και τα τηλεπαιχνίδια.
Τα θυμάται άραγε κανείς;
«Ο καλύτερος λόγος για να βγει κανείς στην τηλεόραση είναι η ματαιοδοξία. Κι επειδή αυτό πολλοί μπορεί να το κατηγορήσουν, τότε υπάρχει το άλλοθι: το χρηματικό έπαθλο. Αν σκεφτούμε ότι στα τηλεπαιχνίδια, εκτός από το χρήμα και τη δόξα (έστω και «όσο διαρκεί το επεισόδιο»), υπάρχει ένας ευχάριστος, δημοφιλής και πλακατζής παρουσιαστής ή παρουσιάστρια, τότε όλα δείχνουν «σίγουρο fun» και γιατί όχι, λίγο ή πολύ κερδισμένο παίκτη.
Τι περισσότερο θέλει λοιπόν ένας απλός τηλεθεατής για να δηλώσει συμμετοχή; Τα τηλεπαιχνίδια του Mega υπήρξαν πάντα το σκηνικό για οικοδεσπότες που ήταν «καυτά ονόματα» της κάθε σεζόν.
Εκτός από εκατομμύρια μοίραζαν και ατάκες, σλόγκαν, κεφάτα ή υποδόρια πειράγματα και πολύ χιούμορ. Όσο για τα ίδια τα χρηματικά έπαθλα, ακολουθούσαν και αυτά τις εξελίξεις της εποχής, ανεβαίνοντας κλίμακες – αν και όχι, είναι η αλήθεια, τόσο γρήγορα όσο ο τιμάριθμος.
Για τους πιο ρομαντικούς τύπους, πάντως, υπήρξε και η εποχή των ραντεβού στα τυφλά, όπου ένα ερωτικό ταξίδι στη Βενετία με (άγνωστο) συμπαίκτη ή συμπαίκτρια άξιζε περισσότερο και από ένα εκατομμύριο δραχμές (τότε) ή ένα πλυντήριο πιάτων (προϊστορικό είδος δώρου).
Γενικά, οι οικιακές συσκευές και οι δωροεπιταγές της δεκαετίας του ’80, με την εμφάνιση των ιδιωτικών καναλιών και των μεγάλων χορηγών πέρασαν στα «ψιλικά» δώρα των πρωινών καθημερινών εκπομπών. Με την πάροδο των χρόνων, ήταν φανερό ότι η απογευματινή ζώνη των τηλεπαιχνιδιών άνοιγε σε ένα πιο νεανικό κοινό που αναζητούσε cash, πλάκα και ατάκες του Βλάση, παρά οικιακό εξοπλισμό.
Δεν είναι τυχαίο ότι ατάκες του τύπου «Φορτώστε!» κυκλοφορούσαν τόσο γρήγορα, όσο σήμερα τα SMS, αναφέρει το Athens Voice
Τα ρέστα μου
«Θησαυρόλεξο» (1989)
«Βομβαρδισμός από δέκα ερωτήσεις» εγκυκλοπαιδικών γνώσεων. Παρουσιαστής: Νίκος Πιλάβιος. Το μεγάλο δώρο της εκπομπής: μία βιντεοκάμερα.
«Γράμματα & αριθμοί» (1989)
Ιστορικό, από την ΕΡΤ ακόμα, παιχνίδι γνώσεων με παρουσιαστή έναν καθηγητή, τον Κώστα Παπαντωνόπουλο. Έγινε μέχρι και επιτραπέζιο.
«Τηλεμπλόφες» (1989)
Ο Βασίλης Τσιβιλίκας έκανε τις ερωτήσεις και οι ηθοποιοί του πάνελ προσπαθούσαν να παραπλανήσουν τον παίκτη με λάθος απαντήσεις – τις πιο λάθος τις έδινε ο Παύλος Κοντογιαννίδης.
«Ρίσκο» (1995)
Ευστροφία, τόλμη και γερά νεύρα. Οι παίκτες έπρεπε να ρισκάρουν τις απαντήσεις σε ερωτήσεις που τους έκανε ο Γιώργος Πολυχρονίου ανάμεσα στις soul ραδιοφωνικές του ατάκες.
«Κόντρα Πλακέ» (1995)
Ανατρεπτικές ερωτήσεις, κουίζ, τρελά σκετσάκια και συμμετοχή του κοινού από το σπίτι. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος σε μεγάλες φόρμες.
«Η αγορά του αιώνα» (1997)
Ταξίδια, κοσμήματα, έπιπλα και στερεοφωνικά σε γρήγορες, κεφάτες ερωτήσεις γνώσεων με την Μαίρη Μηλιαρέση.
«Foto Finish» (1997)
Τρεις παίκτες, τρία εντυπωσιακά video walls, τρεις γύροι, ένας νικητής στο φώτο-φίνις. Μεγάλο έπαθλο: ένα αυτοκίνητο. Παρουσίαζε η Πόπη Χατζηδημητρίου.
«Ο τροχός της τύχης» (1997)
Ρόδα είναι και γυρίζει. Το διασημότερο φορμά του τηλεπαιχνιδιού που έχει θρέψει γενιές και γενιές τηλεθεατών παγκοσμίως. Στο Mega, τον τροχό γύριζε ο Γιάννης Κουτράκης.
«Βρες τη φράση» (1998)
Κινούμενα σκίτσα που έκρυβαν γνωστές φράσεις, τίτλους, στίχους τραγουδιών, παροιμίες κ.λπ. Γρήγορο, εύκολο και ευχάριστο. Παρουσίαζε ο Μίλτος Μακρίδης και, αργότερα, η Τζόυς Ευείδη.
«Όσα ξέρει το παιδί» (1998)
Οι παίκτες προσπαθούσαν να μαντέψουν τις λέξεις, τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που περιέγραφαν με δικά τους λόγια, πιτσιρίκια προσχολικής ηλικίας. Παρουσιαστής ο αγαπητός σε όλες τις ηλικίες Γιάννης Ζουγανέλης.
«ΒΖΖΖΖ» (1998)
Πέντε άντρες, πέντε γυναίκες, φλερτ, γνωριμίες, προτερήματα, κοινά ενδιαφέροντα και ζευγαρώματα για το εξωτικό ταξίδι. Οικοδέσποινα του πάρτι η Μαρίνα Τσιντικίδου.
«Θέλεις ή δεν θέλεις» (1999)
Ο Θάνος Καλλίρης παρότρυνε το κοινό να μαγνητοσκοπήσει μηνύματα αγάπης, φιλίας, εξομολογήσεις, αφιερώσεις και να εκδηλώσει τα αισθήματά του. Αποτέλεσμα: νέοι έρωτες, λύσιμο παρεξηγήσεων, happy end συν τα 5 λεπτά διασημότητας.
«Ρώσικη ρουλέτα» (2003)
Παιχνίδι γνώσεων με αγωνία (στις λάθος απαντήσεις υπήρχε κίνδυνος να ανοίξει μία καταπακτή και να ρουφήξει τον παίκτη). Gadget: ο παλμογράφος που μετρούσε το καρδιοχτύπι των παικτών. Πολλές φορές δεν μπορούσε να τους ηρεμήσει ούτε το χιούμορ του Μίλτου Μακρίδη.
«The Exam» (2003)
Ένας παίκτης εξεταζόταν σε ερωτήσεις γνώσεων. Ο χρόνος έτρεχε, τα δευτερόλεπτα λιγόστευαν, το ίδιο και το χρηματικό έπαθλο. Αγωνία και συμμετοχή κοινού από το σπίτι, με SMS. Παρουσιαστής ο Αντώνης Φραγκάκης.
«Τα τετράγωνα των αστέρων» (2002)
Εννιά γνωστοί άνθρωποι του θεάματος μέσα σε κουτιά προσπαθούσαν να παραπλανήσουν έναν παίκτη υπό τη σαρωτική καθοδήγηση του Γιώργου Μαρίνου.
«Το show των εκατομμυρίων» (2003)
Παιχνίδι γνώσεων όπου, αντί για τον παίκτη, απαντούσαν πέντε επώνυμοι. Ατού: κανένας δεν έφευγε χωρίς να κερδίσει κάτι. Μερικοί έφτασαν και μέχρι τα μεγάλα δώρα: σπίτια, αυτοκίνητα, εκατομμύρια. Παρουσιαστής: Φώτης Σεργουλόπουλος.
«Ο πιο έξυπνος» (2003)
Παίκτες με μοναδικό στοιχείο το επάγγελμά τους, προσπαθούσαν να αποδείξουν ποιος είναι ο εξυπνότερος. Αποτέλεσμα, να αποκαλυφθούν μερικοί από τους «πιο ευφυείς ανθρώπους της χώρας». Παρουσιαστής: Αντώνης Καφετζόπουλος.
«Λεφτά στα τυφλά» (2006)
Φάκελοι που έκρυβαν χρηματικά ποσά, παίκτες που αναζητούσαν «στα τυφλά» το μεγάλο έπαθλο (400 χιλιάδες ευρώ) και ένας σούπερ cool παρουσιαστής, ο Χρήστος Σιμαρδάνης.
«Sumusu» (2007)
Κέρδιζε ο πιο γρήγορος στο γράψιμο SMS, με τα πόδια. Παρουσιαστής: Θανάσης Τσαλταμπάσης.
«Ο εισοδηματίας» (2007)
Μεγάλο έπαθλο, το μηνιαίο εισόδημα για το υπόλοιπο της ζωής σου. Τα σχόλια είναι περιττά. Παρουσιαστής ο Γρηγόρης Αρναούτογλου.
«Η ώρα η καλή» (2007)
Δύο ζευγάρια έπρεπε να αποδείξουν τον έρωτά τους στη Βάσια Τριφύλλη προκειμένου εκείνη να τους προικίσει για το γάμο τους. Μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν: μεταμφιέσεις, χορευτικά, αυτοσχεδιασμοί κ.λπ.
«Power of 10» (2008)
Βραβευμένο με το διεθνές βραβείο Rose d’Or παιχνίδι, στο οποίο οι παίκτες προσπαθούν να μαντέψουν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων σε πρωτότυπες ερωτήσεις. Διαίσθηση της κοινής γνώμης και μεγάλο βραβείο το ένα εκατομμύριο ευρώ. Στο τιμόνι, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.
«Fifty Fifty» (2008)
Δύο παίκτες και μοιρασμένες στα δύο οι πιθανότητες να διαλέξουν τη σωστή απάντηση. Παρουσιαστής ο Γιώργος Λιάγκας.
«Μια τρύπα στο νερό» (2008)
Οι παίκτες αντί για γνώσεις πρέπει να διαθέτουν ευλυγισία για να μπορούν να περάσουν μέσα από τα «ανοίγματα» ενός τοίχου. Τους χαμένους τους περιμένει η πισίνα, ο ναυαγοσώστης και ο Γιώργος Πυρπασόπουλος.
Τα hits
«Λαβύρινθος» (1989)
Παρουσιάστρια: Μαρία Αλιφέρη. Ερωτήσεις γνώσεων επάνω σε πίστα-λαβύρινθο, σαν πίνακας μεγάλου επιτραπέζιου. Δεξιότητες: Γενικές γνώσεις, στοιχειώδης ισορροπία. Το έπαθλο: Αν έφτανες στο κέντρο του Λαβύρινθου σε αγκάλιαζε η Μαρία Αλιφέρη. Βασικός λόγος να το δεις: Η νοσταλγία που προκαλεί η παρουσία της Αλιφέρη. Η ατάκα: «Μέχρι την άλλη Κυριακή, όχι ζαβολιές!» Το φετίχ: Η Μαρία Αλιφέρη με τα χέρια ψηλά παριστάνει το «Υ» στη λέξη «ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ».
«Κόντρες» (1992)
Παρουσιαστής: Βλάσης Μπονάτσος. Δύο ομάδες προσπαθούν να μαντέψουν τις πιο δημοφιλείς απαντήσεις στις πιο αλλόκοτες ερωτήσεις. Δεξιότητες: Η ικανότητα να μπορείς να σφυγμομετρήσεις την ελληνική κοινή γνώμη. Το έπαθλο: η χαρά του να νικάς την αντίπαλη ομάδα. Βασικός λόγος να το δεις: Το ακαταμάχητο χιούμορ του Μπονάτσου. Η ατάκα: «Είναι τρομερό!». Το φετίχ: Η χαρακτηριστική χαίτη του παρουσιαστή.
«Ραντεβού στα τυφλά» (1991)
Παρουσιάστρια: Βάσια Τριφύλλη και αργότερα η Ισαβέλλα Βλασιάδου. Τρεις άγνωστοι προσπαθούν να κερδίσουν την προσοχή ενός προσώπου που δεν τους βλέπει, προκειμένου να κερδίσουν ένα ταξίδι. Δεξιότητες: Αισθησιακή φωνή, ικανότητα να γεμίζεις τις πιο απλές φράσεις με ερωτικά υπονοούμενα. Το έπαθλο: μια κρουαζιέρα με έναν άγνωστο – τι πιο ρομαντικό; Βασικός λόγος να το δεις: Το βίντεο που έδειχνε πώς πέρασαν οι προηγούμενοι νικητές. Η ατάκα: «Τοίχε, τζους» της Ισαβέλλας Βλασιάδου.
Η Βάσια Τριφύλλη περιοριζόταν σε ένα χαρακτηριστικό αναστεναγμό άμα τη εμφανίσει της. Φετίχ: Τα πέτα του εκάστοτε σακακιού του ταγιέρ της Βάσιας Τριφύλλη.
«Mega Banca» (1992)
Παρουσιαστής: Γιώργος Πολυχρονίου. Κλασικό τηλεπαιχνίδι γνώσεων. Δεξιότητες: Γενικές γνώσεις και ταχύτητα να πατάς το κουμπάκι. Το έπαθλο: Κανείς μέχρι τότε δεν χάριζε τόσα χρήματα. Βασικός λόγος να το δεις: Το πληθωρικό στιλ του Πολυχρονίου – που κατάφερε στη δεύτερη σεζόν να εμπλουτίσει το παιχνίδι με ζωντανή μπάντα. Η ατάκα: «Εκατομμύρια». Το φετίχ: Το γάργαρο γέλιο της συμπαρουσιάστριας Ελένης Μενεγάκη.
«Το μεγάλο παζάρι» (1991)
Παρουσιαστής: Ανδρέας Μικρούτσικος. Παιχνίδι τύχης, υπολογισμού, ταχύτητας και κρίσης. Δεξιότητες: Η ικανότητα να διαλέξεις αν το δώρο που θέλεις κρύβεται στην κουρτίνα ή στο κουτί. Το έπαθλο: Η υπερένταση ενός παιχνιδιού με γρήγορους ρυθμούς, πολύπλοκους κανόνες, κουτιά, κουρτίνες, αυτοκίνητα. Βασικός λόγος να το δεις: Για τη στιγμή που ο εμβρόντητος παίκτης συνειδητοποιεί ότι αντί για κέρδη πέτυχε έναν παχύσαρκο τύπο ονόματι Ζονκ. Η ατάκα: «Το κουτί ή την κουρτίνα;» Το φετίχ: Ο Ζονκ.
«Ρουκ Ζουκ» (1994)
Παρουσιάστρια: Μαίρη Μηλιαρέση. Παιχνίδι ευφυΐας, ταχύτητας και ομαδικού πνεύματος. Δεξιότητες: Να μπορείς να περιγράψεις μία λέξη χωρίς να πεις τις απαγορευμένες. Το έπαθλο: Να αποδείξεις ότι η δική σου παρέα επικοινωνεί με καλύτερους κώδικες. Βασικός λόγος να το δεις: Γιατί το έχεις παίξει κι εσύ αυτό το παιχνίδι, ως επιτραπέζιο. Η ατάκα: «Μ’αρέσει / Μ’αρέσει / Η Μαίρη Μηλιαρέση» (το τραγουδούσαν οι φαντάροι στις ασκήσεις). Το φετίχ: Η αγωνιώδης μουσική στην αντίστροφη μέτρηση κάθε γύρου.
«Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» (1999)
Παρουσιαστής: Σπύρος Παπαδόπουλος. Η αναγέννηση του κλασικού τηλεπαιχνιδιού γνώσεων. Δεξιότητες: Να μπορείς να χρησιμοποιήσεις σοφά τη βοήθεια του κοινού. Το έπαθλο: 150 χιλιάδες ευρώ (δυστυχώς τα εκατομμύρια τελείωσαν μαζί με τις δραχμές). Βασικός λόγος να το δεις: Για να παραβγείς με τους παίκτες και να σκεφτείς να πας κι εσύ. Η ατάκα: «Θα ζητήσω τη βοήθεια του κοινού». Το φετίχ: Το «τέρας».
«Ο πιο αδύναμος κρίκος» (2001)
Παρουσιάστρια: Έλενα Ακρίτα. Τηλεπαιχνίδι γνώσεων με ανεβασμένο επίπεδο στρες. Δεξιότητες: Να μπορείς να ρουφιανέψεις αυτόν που σε ενοχλεί, παρουσιάζοντάς τον σαν αδύναμο κρίκο. Το έπαθλο: Η επιβίωση του ισχυρότερου κρίκου. Βασικός λόγος να το δεις: Για να βλέπεις την Έλενα Ακρίτα να μαστιγώνει τους παίκτες. Η ατάκα: «Λυπάμαι, είσαι ο πιο αδύναμος κρίκος». Το φετίχ: Το μαύρο φόρεμα της παρουσιάστριας.
«Taxi girl» (2006)
Παρουσιάστρια: Βίκυ Σταυροπούλου. Τηλεπαιχνίδι γνώσεων στο δρόμο που, παράλληλα, σε πηγαίνει και στον προορισμό σου. Δεξιότητες: Να διακρίνεις ποιος από τους περαστικούς ξέρει την απάντηση για να σε βοηθήσει. Το έπαθλο: Να παίρνεις ταξί και να σε πληρώνουν – μαγικό.
Βασικός λόγος να το δεις:Το ανεκτίμητο βλέμμα της Βίκυς Σταυροπούλου προς τον τηλεθεατή – μείγμα αγωνίας και κατάπληξης – όταν οι παίκτες πάσχιζαν να βρουν την απάντηση. Η ατάκα: «Α! Η Βίκυ!» (Ενθουσιασμένοι παίκτες που βρίσκουν επιτέλους ταξί και δεν πιστεύουν στην τύχη τους). Φετίχ: Το ταξίμετρο.
«Η εκδίκηση της ξανθιάς» (2009)
Παρουσιαστής: Γιώργος Λιάγκας. Ανατρεπτικό τηλεπαιχνίδι γνώσεων – οι ξανθές ξέρουν τις απαντήσεις κι από πάνω σου βγάζουν γλώσσα. Δεξιότητες: Να μπορείς να ξεχωρίσεις μία έξυπνη ξανθιά από μία χαζή. Το έπαθλο: Οι ψευτοκοντρίτσες και το φλερτ των παικτών με τις ξανθές αντιπάλους. Βασικός λόγος να το δεις: Σαν τα καλλιστεία – αλλά με έξυπνες απαντήσεις σε πραγματικές ερωτήσεις. Η ατάκα: «Είσαι έτοιμος να τα βάλεις μαζί τους;» (με μία υποψία απειλής). Το φετίχ: Το οξυζενέ.
Αnd the winner is: «Ραντεβού στα τυφλά»
68,6% - Η μεγαλύτερη τηλεθέαση από όλα τα τηλεπαιχνίδια του καναλιού (9/3/1992, Καθαρά Δευτέρα)
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr