Σεισμός στην Αττική: Τα 15 δευτερόλεπτα που τρομοκράτησαν την πόλη - Τι λένε οι σεισμολόγοι (φώτο-βίντεο)

Λέκκας, Τσελέντης, Σκορδίλης και Παπαζάχος μιλάνε για το μεγάλο σεισμό

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:13 στην Αττική. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και στην κεντρική Ελλάδα. Οι σεισμολόγοι συνιστούν στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ενώ η επιστημονική ομάδα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου.   

Ο ισχυρός σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και ένταση, καθώς ήταν αρκετά επιφανειακός, με εστιακό βάθος μόλις δύο χλμ. και επίκεντρο κοντά στη Μαγούλα, 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. Η διάρκειά του ήταν περίπου 15 δευτερόλεπτα σύμφωνα με σεισμολόγους

 Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μιλώντας  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.   

 Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Άκης Τσελέντης: Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός

Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός 5,1 στις 14:13 δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός σημείωσε ο κ. Τσελέντεης και επέμεινε στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του ήταν το κύριο γεγονός, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παπαζάχος: Ο σεισμός προέρχεται από το ίδιο ρήγμα του 1999

Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Μανώλης Σκορδίλης: Μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης μιλώντας στο ΑΠΕ τόνισε: «Η διέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε μετά από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 15.11 με μέγεθος 4,2 βαθμών.

Ο χώρος ο οποίος έχει διεγερθεί έχει ένα μήκος περίπου πέντε με έξι χιλιόμετρα που φαίνεται ότι αυτό είναι το μήκος του σεισμικού ρήγματος που έδωσε το συγκεκριμένο σεισμό». Υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμικού ρήγματος δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής".

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο σεισμός έγινε «κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος».
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr