Ο Άκης Πετρετζίκης μας «σκοτώνει» γλυκά με τον πιο ευφάνταστο τρόπο - Μας φτιάχνει cupcake burger (βίντεο)
Φαίνονται πολύ αληθινά...
Συστατικά
Για τις πατάτες
140 γρ. βούτυρο παγωμένο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
150 γρ. αλεύρι μαλακό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
Για τα ψωμάκια
125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 αυγά μεσαία
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 πρέζα αλάτι
125 γρ. γάλα
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. σουσάμι
Για τη σως
200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. κουρκουμά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το μπιφτέκι
brownies
Για τη σύνθεση
φύλλα βασιλικού
φράουλες
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τις πατάτες
- Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε το παγωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το αλεύρι, τη βανίλια, την κανέλα, το αλάτι και χτυπάμε καλά για 1-2 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
- Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
- Πασπαλίζουμε αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας, ακουμπάμε τη ζύμη, πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανοίγουμε με έναν πλάστη σε λεπτή ζύμη με πάχος 3-4 χιλιοστά.
- Κόβουμε σε λωρίδες 1x5 εκ. και βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Για τα ψωμάκια
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα για να βάλουμε το επόμενο.
- Βάζουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα από το λεμόνι, το αλάτι και το γάλα.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και τα βάζουμε στο μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε για 1 λεπτό.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και μοιράζουμε σε βουτυρωμένες και αλευρωμένες φόρμες για muffin 12 θέσεων. Γεμίζουμε τα 2/3 από κάθε φόρμα γιατί το μείγμα θα φουσκώσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
- Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
Για τη σως
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, τον κουρκουμά, τη βανίλια και χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σύνθεση
- Κόβουμε το brownies με ένα κουπ πατ 6 εκ. και αφήνουμε στην άκρη.
- Κόβουμε τα «καπάκια» από τα ψωμάκια και απλώνουμε στη βάση τη σως. Προσθέτουμε πάνω από τη σως το μπιφτέκι, τα φύλλα βασιλικού, τις φράουλες κομμένες σε φέτες.
- Καλύπτουμε με το «καπάκι» και σερβίρουμε με τις πατάτες.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr