Ο ωραίος, ο μεγάλος, ο αληθινός Μαραθώνιος με 11.000 δρομείς που ξεκίνησαν εκεί που άρχισαν όλα στα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου και του Σπύρου Λούη
Κάθε χρόνο, σε πολλές χώρες, διεξάγονται δεκάδες διοργανώσεις μαραθωνίου (περισσότεροι από 600). Κάθε ένας έχει τη δική του αίγλη, αλλά κανένας από αυτούς δεν μπορεί να φτάσει, από ιστορικής πλευράς, αυτόν της Αθήνας, διότι είναι ο μόνος που διεξάγεται στην κλασική διαδρομή. Ετσι, σήμερα, περίπου, 11.000 δρομείς έχουν την ευκαιρία να τρέξουν εκεί που άρχισαν όλα. Να ακολουθήσουν τα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου αλλά και του Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη.
Της Σπυριδούλας Σπανέα στην Καθημερινή
Κάθε χρόνο, σε πολλές χώρες, διεξάγονται δεκάδες διοργανώσεις μαραθωνίου (περισσότεροι από 600). Κάθε ένας έχει τη δική του αίγλη, αλλά κανένας από αυτούς δεν μπορεί να φτάσει, από ιστορικής πλευράς, αυτόν της Αθήνας, διότι είναι ο μόνος που διεξάγεται στην κλασική διαδρομή. Ετσι, σήμερα, περίπου, 11.000 δρομείς έχουν την ευκαιρία να τρέξουν εκεί που άρχισαν όλα. Να ακολουθήσουν τα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου αλλά και του Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη.
Ο αγώνας αρχίζει στον Μαραθώνα και τερματίζει στην Αθήνα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η εκκίνηση δίνεται στις 9 π.μ. ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν και άλλοι αγώνες (δυναμικό βάδισμα, 5 και 10 χλμ., 1.000 μ. παίδων, Special Olympics κ.ά.).
Σήμερα, λοιπόν, τη στολή του δρομέα αναμένεται να φορέσουν περισσότεροι από 30.000 αθλητές και αθλούμενοι, σε έναν θεσμό που φέρνει κάθε χρόνο την Ελλάδα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Οι δρομείς αγωνίζονται για τη χαρά της συμμετοχής, τη συγκίνηση της προσπάθειας, βιώνοντας τη μοναδική συνάντηση του αθλητισμού με την ιστορία και τον πολιτισμό.
Ο «καμβάς» των συμμετοχών θυμίζει... μωσαϊκό, με δρομείς από Κένυα, Αιθιοπία, Ουκρανία, Ρουάντα, Μαρόκο και δεκάδες άλλες χώρες. Ο Κενυάτης Ρέιμοντ Μπετ έχει κερδίσει δύο φορές και θέλει να επαναλάβει την επιτυχία του. «Εάν ο καιρός είναι καλός θα προσπαθήσω να σπάσω το ρεκόρ της κλασσικής διαδρομής», δήλωσε ο Κενυάτης. Το ρεκόρ (2:10.55) ανήκει στον Ιταλό Στέφανο Μπαλντίνι.
Από τους ξένους αθλητές ξεχωρίζουν, επίσης, οι Κενυάτες Πολ Κίμπετ Κόσγκεϊ (2:12.20, 2ος το 2012), Μπελόρ Γιατόρ (2:08.39 στο Κόζιτσε Σλοβακίας το 2012), οι Αιθίοπες, Μόλα Μελσάμο (2:19.49 στο Λέιντεν Ολλανδίας το 2013), Σορί Μπεντάντα (2:10.15 στο Ανόβερο το 2012) και στις γυναίκες οι Γκολούμ Τσάλα από την Αιθιοπία (2:36.05 στο Μαρόκο το 2013), η Ρωσίδα Βενέρα Σαρμόσοβα (2:35.56 στη Φιλαδέλφεια το 2012) και η Ουκρανή Σβετλάνα Στάνκο (2:31.28, στη Βαρσοβία το 2011).
Στις ελληνικές συμμετοχές ξεχωρίζουν ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος και η Ντενίζ Δημάκη. «Αποτελεί τιμή για εμάς να τρέξουμε σε αυτόν τον αγώνα. Ελπίζω να μας βοηθήσει ο καιρός για να πετύχουμε και καλές επιδόσεις», τόνισε η πρωταθλήτρια.
Στην εκκίνηση του 31ου Κλασικού Μαραθώνιου Αθηνών θα βρεθεί και ο ασημένιος Ολυμπιονίκης της Αθήνας Μεμπ Κεφλεζίγκι. Οχι, όμως, για να τρέξει αλλά για να παρακολουθήσει τον αγώνα. «Το 2004 βρισκόμουν σε δίλημμα: να τρέξω στα 10.000 μ. ή στον μαραθώνιο. Προτίμησα, λόγω της ιστορίας, να πάρω μέρος στο μαραθώνιο. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι ξανά στη γενέτειρα του αγωνίσματος και σε μία πόλη όπου την έχω συνδέσει με μία μεγάλη αθλητική επιτυχία μου», δήλωσε.
Η κλασική διαδρομή θεωρείται από τις δυσκολότερες στον κόσμο, λόγω των 21 ανηφορικών χιλιομέτρων. Ενα από τα πιο δύσκολα σημεία είναι ο ανισόπεδος κόμβος Σταυρού (30ό-31ο χλμ). Την έντονη και παρατεταμένη ανηφόρα ακολουθεί μία απότομη κατηφόρα που φτάνει μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Η εκκίνηση θα δοθεί -και φέτος- με το σύστημα «κατά κύματα» (Wave start). Θα υπάρξουν επτά διαδοχικές εκκινήσεις, με στόχο να προστατευθεί η ασφάλεια των αθλητών, από πιθανή πτώση κάποιου δρομέα. Πρώτοι θα τρέξουν οι κορυφαίοι ξένοι και οι αγωνιζόμενοι για το πανελλήνιο πρωτάθλημα (συνολικά 250), ενώ το τελευταίο μπλοκ θα αποτελείται από τους αθλητές του Δυναμικού Βαδίσματος, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τερματίσει μέχρι τις 5.30 μ.μ. οπότε και θα ανοίξουν όλοι οι δρόμοι.
Τουριστικός «μαγνήτης»
O Κλασσικός Μαραθώνιος Αθηνών πέρα από την ιστορική και αθλητική σημασία του συμβάλλει στην οικονομία και την τουριστική προβολή της χώρας. Αυτή τη χρονιά αναμένονταν στην Αθήνα περισσότεροι από 15.000 δρομείς και συνοδοί με μέσο όρο παραμονής στην Αθήνα πέντε ημέρες. Υπολογίσθηκε ότι θα αφήσουν στην τοπική αγορά (διαμονή, έξοδοι, αγορές) περισσότερα από 15.000.000 ευρώ.
Στη διοργάνωση του ΚΜΑ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συνεισφορά των εθελοντών, κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται δίπλα στους δρομείς της κλασικής διαδρομής για περισσότερα από 10 χρόνια. Την προσπάθεια θα στηρίξουν και εφέτος 1.800 άνθρωποι από την Αθήνα και την επαρχία. Το 70% είναι γυναίκες, ενώ η ηλικία του μεγαλύτερου εθελοντή αγγίζει τα 80 χρόνια.
Ο πρώτος διεθνής Μαραθώνιος στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το 1955. Στην κλασική διαδρομή έτρεξαν για πρώτη φορά γυναίκες το 1974 και η, τότε, 23χρονη Γεωργία Χριστοδούλου έγινε η πρώτη Ελληνίδα που τερμάτισε σε μαραθώνιο με χρόνο 5:01.20. Ιστορικός θεωρείται και ο Μαραθώνιος του 1982 (ευρωπαϊκό πρωτάθλημα), καθώς ήταν ο πρώτος μαραθώνιος γυναικών σε διεθνή θεσμό. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1997 θριάμβευσε η Γιαπωνέζα Χιρόμι Σουζούκι (2:29.48), ενώ η Μαρία Πολύζου ήρθε 12η και κατέχει ακόμη το ελληνικό ρεκόρ της διαδρομής (2:39.10).
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr