Άρθρο - φυλακτό & οδηγός για την βλάστηση των σπόρων στην κουζίνα μας
Απολαύστε φυσικά τρόφιμα που μεγαλώσατε στην κουζίνα σας, μοναδική εμπειρία!
Η βλάστηση σπόρων (φύτρα), ξηρών καρπών, φασολιών και άλλων σπόρων μας έρχεται από την αρχαιότητα και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.
Οι ξηροί καρποί, τα φασόλια και οι σπόροι είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και θα πρέπει να καταναλώνονται συχνά, σύμφωνα με μελέτες. Οι αντι-θρεπτικές ουσίες και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τοξινών μπορεί να επιδράσουν πολύ αρνητικά στην υγεία.
Ευτυχώς, η διαδικασία βλάστησης και εμποτισμού βοηθούν στην αφομοίωση των αντιοξειδωτικών, κάνουν τους σπόρους πιο εύπεπτους και βελτιώνουν τις ευεργετικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα, ενώ σύμφωνα με μελέτες (2) η διαδικασία αυτή αυξάνει τη διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών, όπως ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και πρωτεΐνες.
Η βλάστηση σπόρων μειώνει την περιεκτικότητα την περιεκτικότητα σε «αντι-θρεπτικές ουσιών» – όπως τα επίπεδα πολυφαινόλης, λεκτίνης και τανινών – κατά περίπου 50%!
Τι είναι η βλάστηση σπόρων;
Η βλάστηση είναι ουσιαστικά η πρακτική της βλάστησης σπόρων ώστε να είναι πιο εύπεπτα και πιο πλούσια σε θρπετικά συστατικά, σύμφωνα με μελέτες.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καταναλώνει κανείς σπόρους που βλασταίνουν;
Πολλοί διαφορετικοί τύποι σπόρων μπορούν να βλαστήσουν, όπως τα δημητριακά. Η βλάστηση καθιστά τους σπόρους εδώδιμους, οπότε ακόμη και όταν είναι ωμοί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα σε διάφορες συνταγές.
Γιατί αν επιλέξουμε τη διαδικασία της βλάστησης!
Η βλάστηση σπόρων βοηθά στη μείωση των αντιθρεπτικών ουσιών. Τα αντιθρεπτικά συστατικά είναι φυσικές ενώσεις που απαντώνται σε σπόρους και παρεμποδίζουν την ικανότητα του οργανισμού να αφομοιώνει βιταμίνες και μέταλλα.
Πώς επηρεάζεται η πεπτική λειτουργία
Πολλές φορές τα αντι-θρεπτικά συστατικά δημιουργούν αρνητικές αντιδράσεις στο πεπτικό σύστημα και προκαλούν αυτοάνοσες καταστάσεις, όπως το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου. Δεδομένου ότι η κατανάλωση σιτηρών έχει αυξηθεί σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες στα ανεπτυγμένη κράτη και ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι νοσούν ή νιώθουν κόπωση, πολλοί διατροφολόγοι θεωρούν ότι η διαδικασία της βλάστησης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθανθούν καλύτερα.
Τα αντι-θρεπτικά συστατικά προστατεύουν τα φυτά και τα βοηθούν να επιβιώσουν από παράσιτα και έντομα. Μία γνωστή ουσία που εντοπίζεται σε σπόρους είναι το φυτικό οξύ.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες: Τα δημητριακά απαιτούν προσεκτική προετοιμασία, επειδή περιέχουν μια σειρά από αντι-θρεπτικές ουσίες που ενδεχομένως να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Το φυτικό οξύ, για παράδειγμα, είναι ένα οργανικό οξύ στο οποίο δεσμεύεται ο φώσφορος. Βρίσκεται κυρίως στο πίτουρο ή στο εξωτερικό κέλυφος των σπόρων.
Το μη επεξεργασμένο φυτικό οξύ μπορεί να παρεμποδίσει την απορρόφηση ουσιών όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο χαλκός, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια δίαιτα υψηλή σε ακατάλληλα επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανεπάρκειες σε μέταλλα και οστική απώλεια. Το φυτικό οξύ αναστέλλει επίσης τα πεπτικά ένζυμα, όπως η αμυλάση, η τρυψίνη και η πεψίνη. Η αμυλάση διασπά το άμυλο, ενώ η πεψίνη και η θρυψίνη διασπούν την πρωτεΐνη σε μικρότερα αμινοξέα.
Εκτός από το φυτικό οξύ, άλλες μορφές ενώσεων παρόμοιες με τα αντιθρεπτικά εντοπίζονται σε διάφορα τρόφιμα και είναι οι εξής:
Πολυφαινόλες – Παρεμποδίσουν την πέψη του χαλκού, του σιδήρου, του ψευδαργύρου και της βιταμίνης Β1, μαζί με ένζυμα, πρωτεΐνες και άμυλα που βρίσκονται σε φυτικές τροφές.
Αναστολείς ενζύμων – Βρίσκονται σε φυτικές τροφές και προκαλούν ανεπάρκεια πρωτεϊνών και πεπτικές διαταραχές. Οι τανίνες είναι αναστολείς ενζύμων και αφομοιώνονται δύσκολα, όπως η γλουτένη και ίσβς να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ψυχικές ασθένειες.
Λεκτίνες και σαπωνίνες – Αυτά είναι αντιθρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα ανθεκτικά, που επηρεάζουν τον βλενογόνο του εντέρου, προκαλώντας σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου και αυτοάνοσες καταστάσεις.
Βλάστηση σπόρων: Τα 8 κορυφαία οφέλη
Αυξάνει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών — B12, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βλάστηση των τροφίμων για περιορισμένο χρονικό διάστημα “προκαλεί αυξημένες δραστικότητες υδρολυτικών ενζύμων, βελτίωση του περιεχομένου ορισμένων βασικών αμινοξέων, ολικών σακχάρων και βιταμινών της ομάδας Β”.
Με τη βλάστηση των σπόρων, τα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αμινοξέων, τα σάκχαρα με τη μορφή γλυκόζης ακόμη και οι βιταμίνες και τα μέταλλα απορροφώνται καλύτερα .
Για παράδειγμα, σύμφωνα με μελέτες ο φυλλικός φλοιός αυξάνεται μέχρι και 3,8 φορές.
Επίσης, σύμφωνα με άλλες μελέτες η βλάστηση βελτιώνει τη συγκέντρωση βιταμινών C και Ε, β-καροτενίου και αντιοξειδωτικών φερουλικού οξέος και βανιλικού οξέος (12), ενώ ενισχύει τη συγκέντρωση βιταμίνης C, βιταμίνης Ε και β-καροτίνης (μια μορφή βιταμίνης Α).
Καθιστά τις τροφές πιο εύπεπτες
Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από δυσπεψία μετά από κατανάλωση δημητριακών, φασολιών, ξηρών καρπών και σπόρων. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της βλάστησης είναι ότι απελευθερώνει τα ευεργετικά ένζυμα που καθιστούν πιο εύπεπτους όλους τους τύπους των σπόρων, αυξάνοντας τα ευεργετικά επίπεδα χλωρίδας στο έντερο.
Η θεωρία αυτή επιβεβαιώνεται και με μελέτες. Επίσης η βραχυπρόθεσμη όσο και η μακροπρόθεσμη βλάστηση βοήθησαν τη ρύθμιση της δραστικότητας αμυλάσης-ενζύμου που απαιτείται για την σωστή πέψη της γλυκόζης σε διαβητικούς. Αν και είναι απαραίτητες περισσότερες έρευνες, ίσως η βλάστηση να είναι μια θεραπευτική επιλογή για όσους έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη.
Μειώνει την ποσότητα αντι-θρεπτικών συστατικών και φυτικού οξέος
Η βλάστηση σπόρων συμβάλλει δραστικά στη μείωση των επιπέδων καρκινογόνων και αντιθρεπτικών ουσιών που υπάρχουν στους σπόρους. Τα καρκινογόνα, γνωστά ως αφλατοξίνες, υπάρχουν φυσικά μέσα στις φυτικές τροφές, (φυστίκια, αμύγδαλα, καλαμπόκι κ.α.). Οι ουσίες αυτές δρουν τοξικά μέσα στο πεπτικό σύστημα, ενώ τα αντιθρεπτικά, συμπεριλαμβανομένου του φυτικού οξέος, φιλτράρονται από τα μέταλλα και απορροφούνται από το σώμα.
Σύμφωνα με άλλες μελέτες, τροφές που έχουν υποστεί βλάστηση περιέχουν σημαντικά λιγότερες τανίνες, έναν άλλο τύπο τοξίνης .
Αυξάνει τη διαθεσιμότητα των πρωτεϊνών
Ανάλογα με τον σπόρο, ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει πιο εύκολα τις πρωτεΐνες. Σύμφωνα με μελέτες είναι δυνατή η αύξηση των αμινοξέων, συμπεριλαμβανομένης της λυσίνης και της τρυπτοφάνης, όταν βλαστήσουν οι σπόροι, ενώ οι πρωτεΐνες γίνονται πιο εύπεπτες. Όταν ένας σπόρος αρχίζει να φυτρώνει, επέρχονται φυσικές χημικές αλλαγές. Ως αποτέλεσμα, παράγονται ένζυμα για να μετατρέψουν τα θρεπτικά συστατικά, ενώ πολύπλοκες πρωτεΐνες μετατρέπονται σε απλά αμινοξέα, οπότε διευκολύνεται και η πέψη.
Αυξάνει την περιεκτικότητα σε ίνες
Σύμφωνα με μελέτες όταν οι σπόροι φυτρώνουν, το περιεχόμενο των ινών τους αυξάνεται. Η πρόσληψη και η απορρόφηση των ινών βοηθάει την αποβολή των αποβλήτων και των τοξινών από το έντερο και ρυθμίζει τις κινήσεις του εντέρου. Επίσης, το αίσθημα του κορεσμού βοηθά στην απώλεια βάρους.
Διαλύει τη γλουτένη και βοηθά στην πέψη
Σύμφωνα με μελέτες η βλάστηση σπόρων μειώνει ουσιαστικά τις πρωτεΐνες της γλουτένης, ενώ αυξάνει τις διαιτητικές ίνες. Παράλληλα, σύμφωνα με άλλες μελέτες η γλουτένη του αλευριού μειώνεται και γίνεται πιο εύκολη η απορρόφηση ολικών αμινοξέων (πρωτεϊνών), λιπών και σακχάρων.
Βοηθά στη μείωση άλλων αλλεργιογόνων που βρίσκονται στους σπόρους
Σύμφωνα με μελέτες η βλάστηση, λόγω κάποιας δραστηριότητας των ενζύμων, μειώνει την παρουσία αλλεργιογόνων ουσιών (ειδικά του αλλεργιογόνου 26 kDa) που εντοπίζεται σε σπόρους όπως το ρύζι .
Βοηθά στην αύξηση των ενζύμων και των αντιοξειδωτικών
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η βλάστηση βελτιώνει τη θρεπτική αξία των σπόρων αυξάνοντας τα επίπεδα αντιοξειδωτικών φαινολικών και φλαβονοειδών με απομάκρυνση των ελευθέρων ριζών που οδηγούν ενδεχομένως και σε καρκινογένεση. Σύμφωνα με μελέτες μειώθηκαν τα επίπεδα των επικίνδυνων συγκεντρώσεων λίπους που αποθηκεύονται στο ήπαρ, χάρη στις θετικές επιπτώσεις των αντιοξειδωτικών.
Βλάστηση και παραδοσιακή ιατρική
Οι σπόροι που έχουν βλαστήσει περιέχουν πολλές βιολογικά δραστικές ενώσεις και για πολλούς αιώνες διάφοροι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν φασόλια, ρύζι, κινόα κλπ. για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας μουσκεύοντας τους σπόρους για 12-24 ώρες. Επίσης, μόλις ο σπόρος βλάσταινε έφτιαχναν ψωμί, φυσική ζύμη, κ.λπ. που είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία.
Η βλάστηση σπόρων χρησιμοποιήθηκε επίσης στην αγιουβερδική διατροφή επειδή έχει την ιδιότητα να ενισχύει τα θρεπτικά συστατικά και θεωρείται ότι συμβάλλει στην αύξηση της ενέργειας και της πνευματικής διαύγειας, στη βελτίωση της απώλειας βάρους, ενώ μειώνει τυχόν φλεγμονές .
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως φυλλώδη πράσινα λαχανικά ή εσπεριδοειδή, μπορεί να εξουδετερώσει το φυτικό οξύ και να αυξήσει την απορρόφηση σιδήρου. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α όπως γλυκοπατάτες μπορούν επίσης να συμβάλουν στη βελτίωση της απορρόφησης σιδήρου.
Βλάστηση vs. Δενδρύλλια vs. Βιολογικούς βλαστωμένους σπόρους
Ο όρος “δενδρύλλιο” συνήθως αναφέρεται σε έναν σπόρο που έχει μόλις βλαστήσει. Σε αυτή την περίπτωση, οι βλαστοί και τα φυτά είναι βασικά το ίδιο πράγμα, αν και τα δενδρύλλια είναι ελαφρώς πιο ώριμα (ακόμη δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως). Ένα δενδρύλλιο σχηματίζεται όταν το φυτό χρησιμοποιεί νερό και θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, μαζί με το φως του ήλιου και τον αέρα για να μεγαλώσει και να ωριμάσει.
Τα δενδρύλλια αναπτύσσονται συχνά για να μεταφυτευθούν στο έδαφος και να αναπτυχθούν. Οι βλαστοί καλλιεργούνται για να καταναλωθούν. Τα περισσότερα φυτά βλασταίνουν σε δύο εβδομάδες ή λιγότερο και ωριμάζουν μέσα σε λίγες ακόμη εβδομάδες.
Οι βλαστοί και οι βιολογικοί βλαστώμενοι σπόροι είναι παρόμοιοι, αλλά όχι ίδιοι και αναπτύσσονται σε διαφορετικές φάσεις του κύκλου ανάπτυξης. Οι βλαστοί είναι σπόροι που βλασταίνουν και αναπτύσσονται γρήγορα, συνήθως σε περίπου τέσσερις έως έξι ημέρες.
Τα «Microgreens» (βιολογικά βλαστώμενοι σπόροι) είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης της κοτυληδόνας. Οι βιολογικά βλαστώμενοι σπόροι καλλιεργούνται σε χώμα όχι σε νερό. Στην ουσία τα microgreens είναι το μεσαίο στάδιο ανάμεσα σε πολύ μικρούς σπόρους (βλαστούς) και ώριμα φυτά.
Τα microgreens χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν σε σχέση με τους βλαστούς, περίπου μία έως τρεις εβδομάδες. Χρειάζονται επίσης φως και καλό εξαερισμό. Τα φύλλα και ο μίσχος τους καταναλώνονται, όχι όμως οι σπόροι.
Βλάστηση εναντίον ζύμωσης
Μόλις ολοκληρωθεί η βλάστηση, οι σπόροι αποκτούν ακόμη πιο ευεργετικές ιδιότητες μέσω της διαδικασίας ζύμωσης, όπου οι σπόροι ζυμώνονται φυσικά. Η ζύμωση δημιουργεί προβιοτικά και αυξάνει τα υγιή βακτηρίδια, τα χρήσιμα ένζυμα, τα μέταλλα και τις βιταμίνες και βοηθά το πεπτικό σύστημα και ο οργανισμός απορροφά καλύτερα τις θρεπτικές ουσίες. Άλλα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, το kimchi και το kombucha, γίνονται με παρόμοιο τρόπο.
Η βλάστηση και η ζύμωση αυξάνουν την φυτάση, το ένζυμο που διασπά το φυτικό ή το φυτικό οξύ. Οι άνθρωποι παράγουν πολύ λιγότερη φυτάση σε σύγκριση με τα φυτοφάγα ζώα, οπότε η βλάστηση και η ζύμωση μας βοηθούν να εκμεταλλευτούμε το μεγαλύτερο όφελος από τις φυτικές τροφές και ενδεχομένως να αποφύγουμε την εξάντληση των θρεπτικών ουσιών, αναφέρει το Natural Sooul
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η διαδικασία βλάστησης μπορεί να αυξήσει τη δράση της φυτάσης.
Αναρωτιέστε τι είναι η διαφορά μεταξύ του εμποτισμού και της βλάστησης;
Εμποτισμός σπόρων– Ολόκληρος ο σπόρος/πυρήνας εμποτίζεται σε υγρό για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μερικές φορές σε κάποιο είδος όξινου υγρού. Όταν γίνεται αναφορά σε εμποτισμό σε όξινο υγρό, συνήθως εννοείται η ζύμωση.
Βλάστηση σπόρων– Ολόκληρος ο σπόρος/πυρήνας βλαστάνει. Μετά τη βλάστηση μπορεί να αφυδατωθεί και να αλεσθεί (όπως συμβαίνει με το ψωμί.
Ο εμποτισμός είναι η διαδικασία τοποθέτησης σε νερό για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα οποιουδήποτε σπόρου (ξηροί καρποί ή όσπρια, κ.λπ). Στη συνέχεια, η βλάστηση επιτρέπει στον εμποτισμένο σπόρο να αναπτυχθεί.
Οδηγός βλάστησης σπόρων!
Πώς καλλιεργούμε βλαστούς στο σπίτι και ποια είναι η πιο εύκολη καλλιέργεια;
Κατ΄αρχάς, θα πρέπει να προμηθευτείτε σπόρους (ξηρούς καρπούς, δημητριακά, φασόλια, κ.α.). Στη συνέχεια, επιλέξτε τα δοχεία που θα φιλοξενήσουν τους βλαστούς. Λάβετε υπόψη ότι η μέθοδος για τον εμποτισμό και τη βλάστηση διαφορετικών σπόρων είναι η ίδια και το μόνο που διαφέρει είναι ο χρόνος ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί, καθώς ενδεχομένως να αναπτυχθούν βακτήρια που μπορεί να είναι επιβλαβή και έχουν συσχετιστεί με τα παθογόνα βακτήρια Salmonella και E. coli. . Φροντίστε να επιλέξετε είδη που είναι «πιστοποιημένα χωρίς παθογόνα».
Μόλις είστε έτοιμοι, ξεπλύνετε τους σπόρους, καλύψτε με άφθονο νερό, αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα και κομμάτια του κέλυφους και καθαρίστε προσεκτικά τα δοχεία βλάστησης.
Οδηγίες για τον εμποτισμό
Χρησιμοποιήστε ωμούς, ακατέργαστους σπόρους, ή όσπρια.
Τοποθετήστε τους σπόρους σε ένα μπολ, καλύψτε με άφθονο νερό και μια πετσέτα της κουζίνας. Αφήστε να μείνουν για 5-48 ώρες, ανάλογα με το είδος και διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες κάθε είδους που ακολουθεί παρακάτω. Αλλάξτε το νερό κάθε 12 ώρες και χρησιμοποιείτε πάντοτε γλυκό νερό.
Επαναλάβετε τη διαδικασία αλλαγής νερού για 48 ώρες. Μετά από δύο μέρες θα δείτε ότι έχουν αναπτυχθεί καθώς έχουν απορροφήσει πολύ νερό – αυτός είναι και ο σκοπός μας!
Διατηρήστε στο ψυγείο και χρησιμοποιείτε τις επόμενες μέρες πριν χαλάσουν. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εμποτισμού, μπορείτε να φυτέψετε τους σπόρους.
Οδηγίες για τη βλάστηση
Ανασηκώστε τον μικρό βλαστό και τοποθετήστε πάνω σε ένα πιάτο ή ένα ρηχό μπολ, στον πάγκο, οπουδήποτε ώστε να εκτίθεται στον αέρα.
Διατηρήστε το νωπό προσθέτοντας λίγο νερό στο μπολ χωρίς να καλύπτεται εντελώς, 1-2 κουταλιές νερό είναι αρκετές.
Αφήστε σε εξωτερικό χώρο για 3-24 ώρες, ανάλογα με το είδος (δείτε τις οδηγίες).
Το μήκος του βλαστού ποικίλει από 3,5-5 εκατοστά. Όταν είναι έτοιμο, ξεπλύνετε καλά, στραγγίστε και αποθηκεύστε σε δοχείο.
Φυλάσσεται στο ψυγείο για έως και 7 ημέρες. Κάθε μέρα θα πρέπει να ξεπλύνετε τους σπόρους που έχουν βλαστήσει και να τα βάζετε σε νέο μπολ για να αποφύγετε την εμφάνιση μούχλας ή επιβλαβών βακτηρίων.
Ποιοι είναι οι καλύτεροι σπόροι για βλάστηση;
Ας δούμε μια λίστα συνιστώμενων σπόρων με κέλυφος που είναι εύκολο να φυτέψουμε στο σπίτι:
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Αμύγδαλα: Χρειάζονται 2-12 ώρες εμποτισμό και βλασταίνουν σε 2-3 ημέρες αν είναι ωμά.
Καρύδια: 4 ώρες μούσκεμα, δεν φυτρώνουν
Ξηροί καρποί Βραζιλίας: 3 ώρες εμποτισμό, δεν βλασταίνουν
Κάσιους: εμποτισμός 2-3 ώρες, δεν βλασταίνουν
Φουντούκια: 8 ώρες εμποτισμός, δεν φυτρώνουν
Μακαντέμια: 2 ώρες εμποτισμός, δεν φυτρώνουν
Πεκάν: 6 ώρες εμποτισμός, δεν φυτρώνουν
Φιστίκια: 8 ώρες εμποτισμός, δεν φυτρώνουν
Φασόλια και όσπρια
Ρεβίθια: 8-12 ώρες εμποτισμός, 2-3 ημέρες για βλάστηση
Φακές: 8 ώρες εμποτισμός, 2-3 ημέρες για βλάστηση
Φασόλια Adzuki: 8 ώρες εμποτισμός, 2-3 ημέρες για βλάστηση
Μαύρα φασόλια: 8-12 ώρες εμποτισμός, 3 ημέρες για βλάστηση
Λευκά φασόλια: 8 ώρες εμποτισμός, 2-3 ημέρες για βλάστηση
Φασόλια Mung: 24 ώρες εμποτισμός, 2-5 ημέρες για βλάστηση
Κόκκινα φασόλια: 8-12 ώρες εμποτσιμός, 5-7 ημέρες για βλάστηση
Φασόλια Navy: 9-12 ώρες εμποτισμός, 2-3 ημέρες για βλάστηση
Μπιζέλια: 9-12 ώρες εμποτισμός, 2-3 ημέρες για βλάστηση
Σπόροι
Φαγόπυρο: 30 λεπτά-6 ώρες εμποτισμός, 2-3 ημέρες για βλάστηση
Amaranth: 8 ώρες εμποτισμός, 1-3 ημέρες για βλάστηση
Καμπούτ: 7 ώρες εμποτισμός, 2-3 ημέρες για βλάστηση
Κεχρί: 8 ώρες εμποτισμός, 2-3 ημέρες για βλάστηση
Βρώμη: 6 ώρες εμποτισμός, 2-3 ημέρες για βλάστηση
Κινόα: 4 ώρες εμποτισμός, 1-3 ημέρες για βλάστηση
Σίτος: 7 ώρες εμποτισμός, 3-4 ημέρες για βλάστηση
Άγριο ρύζι: 9 ώρες εμποτισμός, 3-5 ημέρες για βλάστηση
Μαύρο ρύζι: 9 ώρες εμποτισμός, 3-5 ημέρες για βλάστηση
Σπόροι
Σπόροι ραπανάκι: 8-12 ώρες εμποτισμός, 3-4 ημέρες για βλάστηση
Σπόροι μηλοειδούς: 12 ώρες εμποτισμός 3-5 ημέρες για βλάστηση
Σπόροι κολοκύθας: 8 ώρες εμποτισμός, 1-2 ημέρες για βλάστηση
Σπόροι σουσαμιού: 8 ώρες εμποτισμός, 1-2 ημέρες για βλάστηση
Ηλιόσποροι: 8 ώρες εμποτισμός, 2-3 ημέρες για βλάστηση
Οι σπόροι λίνου, chia και κάνναβης βλασταίνουν δύσκολα, ωστόσο, μπορείτε να βλαστήσετε αυτούς τους μικρούς σπόρους ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες και χρησιμοποιώντας ένα ρηχό πιάτο – δοκιμάστε ένα πιάτο αποστράγγισης από terra cotta – και λιγότερο νερό. Αυτοί οι σπόροι απορροφούν νερό και παίρνουν μια υφή που μοιάζει με τζελ κατά τη διάρκεια της βλάστησης. Αυτό είναι φυσιολογικό και βλασταίνουν μέσα σε λίγες μέρες.
Τα καρύδια Macadamia και τα κουκουνάρια δεν πρέπει κανονικά να βλαστήσουν.
Δεν συνιστάται να φυτέψετε κόκκινα φασόλια επειδή περιέχουν μια πολύ τοξική λεκτίνη που ονομάζεται φυτοαμαγλουτινίνη.
Για να βλαστήσει η chia, η κάνναβη και ο λιναρόσπορος:
Η βλάστηση των μικρών σπόρων είναι λίγο διαφορετική, διότι σχηματίζουν μια βλεννώδη υφή. Δεν μπορούν να βλαστήσουν με τη συνήθη μέθοδο και καλύτερα να δοκιμάσετε κάποιο ρηχό πιάτο, πήλινο, ή κάποιον δίσκο.
Για να βλαστήσουν αυτοί οι σπόροι:
Γεμίστε ένα ρηχό πιάτο με μικρή ποσότητα νερού. Προσθέστε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους και αφήστε για αρκετά λεπτά. Στη συνέχεια αποστραγγίστε τα.
Τοποθετήστε τους σπόρους πίσω στο δοχείο και φροντίστε να κατανεμηθούν ομοιόμορφα σε ένα μόνο στρώμα, διότι πρέπει να υπάρχει χώρος μεταξύ των σπόρων για να αναπτυχθούν. Καλύψτε με γυάλινο ή πλαστικό μπολ και τοποθετήστε σε ηλιόλουστο σημείο.
Ψεκάστε το πιάτο δύο φορές την ημέρα με μικρή ποσότητα νερού και διατηρείστε την επιφάνεια του πιάτου υγρή. Οι σπόροι απορροφούν το νερό και αναπτύσσονται. Οι βλαστοί εμφανίζονται σε περίπου 3-7 ημέρες και θα έχουν ύψος περίπου 2,5-3 εκ όταν είναι έτοιμοι.
Προφυλάξεις κατά τη βλάστηση
Ένα πιθανό μειονέκτημα είναι ότι η βλάστηση καθιστά τα φυτά ευάλωτα στα βακτήρια, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί στην προετοιμασία και αποθήκευση των τροφών και φροντίστε να τα χρησιμοποιήσετε σχετικά σύντομα.
Ας δούμε τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε:
Οι σπόροι δεν ξεπλένονται αρκετά καλά πριν τον εμποτισμό, γεγονός που οδήγησε σε ανάπτυξη βακτηρίων.
Δεν ήταν επαρκής η αλλαγή νερού και το νερό μολύνθηκε.
Οι σπόροι δεν έλαβαν επαρκή αερισμό για να αναπτυχθούν.
Η θερμοκρασία δωματίου ήταν πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή.
Το δοχείο δεν ήταν αποστειρωμένο και ανέπτυξε βακτήρια.
Οι σπόροι δεν ήταν ωμοί.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες των παραγωγών για να απολαύσετε όλα τα οφέλη των τροφών αυτών.
Αποφύγετε βλαστούς με ορατή ανάπτυξη μούχλας. Εάν είστε αλλεργικό σε ορισμένους σπόρους, φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά τα συστατικά.
Ανακεφαλαιώνοντας…
Η βλάστηση είναι ουσιαστικά η πρακτική βλάστησης των σπόρων – είτε είναι σπόροι δημητριακών, ξηροί καρποί, φασόλια, όσπρια ή άλλα είδη σπόρων – έτσι ώστε να είναι πιο εύπεπτα και πιο θρεπτικά.
Τα οφέλη της βλάστησης περιλαμβάνει αυξημένη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, καθώς ο οργανισμός αφομοιώνει ευκολότερα τις ουσίες, αυξάνοντας την πρόσληψη ινών και πρωτεϊνών, μειώνοντας τυχόν αντιθρεπτικά στοιχεία και αλλεργιογόνα, αυξάνοντας την περιεκτικότητα σε ένζυμα και αντιοξειδωτικά.
Υγιείς βλαστοί! Χρησιμοποιείστε ωμούς σπόρους, τοποθετήστε σε δοχεία/μπολ και καλύψτε με νερό και μια πετσέτα κουζίνας. Αφήστε να μείνουν για 5-48 ώρες ανάλογα με το είδος.
Απολαύστε φυσικά τρόφιμα που μεγαλώσατε στην κουζίνα σας, μοναδική εμπειρία!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr