Μαμάδες: Συμβουλές για οικογενειακές διαφωνίες

Έχετε ποτέ κάτσει να σκεφτείτε τους λόγους και τις αιτίες των οικογενειακών σας διαφωνιών;

Συνήθως είναι για το αν θα μείνει ανοιχτό το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας και όχι για το μέλλον της ανθρωπότητας. Παρόλα αυτά, οι οικογενειακοί καυγάδες καταναλώνουν σημαντικό μερίδιο του χρόνου και της ενέργειάς μας. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι κάποιες φορές, δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι και θέματα εντός των οικογενειών.

Σε κάθε περίπτωση και σε κάθε διαφωνία μην ξεχνάτε:

  • Δείτε το πρόβλημα σαν να συνέβαινε σε κάποιον άλλο. Αν σας το διηγιόταν ένας φίλος, τι θα λέγατε; Θα το βλέπατε ως σοβαρό; Θα συμφωνούσατε με τη συμπεριφορά σας αν την βλέπατε λίγο απέξω;
  • Αν αποστασιοποιηθούμε από τα συναισθήματα και το πρόβλημα-όσο γίνεται-βλέπουμε τα πράγματα με άλλο μάτι.
  • Εστιάστε στο πρόβλημα και όχι στο πρόσωπο, αναφέρει το tsemperlidou.gr.
  • Προσπαθήστε να μη προσωποποιήσετε την κατάσταση και μη φέρνετε στο προσκήνιο όλες τις διαφωνίες του παρελθόντος με το συγκεκριμένο άτομο. Δεν ωφελεί να κατηγορήσετε τον άλλο για τις στιγμές που μπορεί να είχε κάνει το ίδιο ή για ό,τι άλλο το παρελθόν.
  • Δεχθείτε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και βλέπει τα πράγματα διαφορετικά ή έχει άλλες αντοχές ή συνιστώσες. Εσείς μπορεί να δέχεστε ότι τα παιδιά θα κάνουν φασαρία γιατί είναι παιδιά, για κάποιον άλλο μπορεί να είναι ενοχλητικό.
  • Για εσάς ο ήλιος είναι αναζωογονητικός και καλοδεχούμενος, για άλλους ενοχλητικός. Δύσκολα θα πείσετε κάποιον να συνηθίσει, δεχτεί ή κατανοήσει κάτι που δεν καταλαβαίνει ή είναι εκτός των ορίων του.
  • Ο καθένας μας θυμάται διαφορετικά την ιστορία και την αρχή του προβλήματος. Αν ακούσετε 2 άτομα να διηγούνται την ίδια ιστορία ή το ίδιο περιστατικό στο οποίο συμμετείχαν, σίγουρα θα βρείτε σημαντικές διαφορές. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές αναμνήσεις από το ίδιο περιστατικό. Οπότε μην στηρίζεστε στο πώς εσείς θυμάστε ότι ξεκίνησε η διαφωνία. Ζητήστε να ξεκινήσετε ξανά από την αρχή.
  • Ο χρόνος σβήνει και θεραπεύει τα πάντα. Αν θυμηθείτε τα προβλήματα που σάς απασχολούσαν κάποια χρόνια πίσω, θα δείτε ότι ίσα που τα θυμάστε. Σίγουρα το ίδιο θα συμβεί και με αυτά που σας απασχολούν τώρα.
  • Γιατί να μην κερδίσετε χρόνο, ξεχνώντας τα από τώρα; Όλοι κερδισμένοι θα είστε.
  • Αναλογιστείτε τα βαθύτερα συναισθήματά σας για το άλλο μέλος της οικογένειας.
  • Ναι μεν αυτή τη στιγμή διαφωνείτε και είστε σε κόντρα. Αν όμως αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα, δε θα προστρέχατε σε βοήθειά του; Και αν κινδύνευε; Πολλές φορές ο θυμός μας και η οργή μας, μας τυφλώνουν και ξεχνάμε πόσο πραγματικά νοιαζόμαστε για κάποιον.
  • Μη θεωρείτε ότι όλα γίνονται σκόπιμα.
  • Όταν είμαστε σε αντιδικία με κάποιον, θεωρούμε ότι ό,τι κάνει γίνεται με απώτερο σκοπό να μάς διαβάλει, πληγώσει, νικήσει. Δεν είναι πάντα έτσι. Συνήθως οι άνθρωποι είναι τόσο απασχολημένοι με την καθημερινότητά τους, που δεν δρουν τόσο οργανωμένα. Τα κίνητρα είναι συνήθως πιο περίπλοκα και λογικά.

Το να το κρατάτε

Μανιάτικο ή να συνεχίσετε ανούσιες διαφωνίες, τρώει χρόνο, ενέργεια και δημιουργεί αρνητική ψυχολογία σε όλους τους εμπλεκόμενους. Απεμπλακείτε από τσακωμούς, κουτσομπολιά και οργισμένα επεισόδια, τουλάχιστον για ασήμαντα θέματα και λόγους. Μόνο καλό θα σας κάνει.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr