Λίγο πριν τη συμβίωση; 5 βασικά ερωτήματα που πρέπει να θέσετε ο ένας στον άλλο!‏

Πριν ξεκινήσετε τη συμβίωση, είναι σημαντικό να συμβαδίζετε με το σύντροφό σας στις κοινές αποφάσεις. Διασφαλείστε την πορεία της σχέσης σας θέτοντας αυτά τα ερωτήματα με το άλλο σας μισό, προτείνει η Rosei Ifould...

Πριν ξεκινήσετε τη συμβίωση, είναι σημαντικό να συμβαδίζετε με το σύντροφό σας στις κοινές αποφάσεις. Διασφαλείστε την πορεία της σχέσης σας θέτοντας αυτά τα ερωτήματα με το άλλο σας μισό, προτείνει η Rosei Ifould...



Αυτά τα ερωτήματα αφορούν σε θέματα που όλα τα ζευγάρια καλούνται να λύσουν όταν αποφασίζουν να συζήσουν. Γνωρίζοντας πώς νιώθετε και οι δύο εκ των προτέρων θα προστατεύσετε το μέλλον της σχέσης σας εκ των υστέρων.

1. Πώς νιώθετε και οι δύο για το γάμο;

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, η ερώτηση αυτή πρέπει να γίνει πριν ακόμα ξεκινήσει μια συγκατοίκηση. Είστε σίγουροι ότι και οι δύο κάνετε αυτό το βήμα για τους ίδιους λόγους; « Ο καθένας στη σχέση βλέπει διαφορετικά τη συμβίωση», προειδοποιεί η Reibstein. Για μερικούς είναι προάγγελος του γάμου. Για άλλους, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα προσωρινό διακανονισμό, με κάποιες βλέψεις για το μέλλον.

 «Σιγουρευτείτε πως αυτή η δέσμευση δεν είναι απλά μία κίνηση ανακούφισης», μας λέει η σύμβουλος σχέσεων Susan Quilliam. «Εαν είναι μία δέσμευση που δεν τρομάζει κανέναν από τους δυο σας, τότε αυτό είναι ευχάριστο. Αλλά αν το κάνετε και δεν είστε σίγουροι για αυτή τη σχέση, τότε θα πρέπει να το ξανά σκεφτείτε».

2. Ποιός θα πληρώνει τους λογαριασμούς και ποιός θα συνεισφέρει στο νοικοκυριό;

Τις περισσότερες φορές τα ζευγάρια μαλώνουν για τα χρήματα και για τις δουλειές του σπιτιού – δύο ζητήματα για τα οποία θα πρέπει εξΆαρχής να ξέρετε πώς σκέφτεται ο σύντροφός σας για αυτά. «Όταν ξεκινάτε να ζείτε με κάποιον είτε για να συγκατοικήσετε είτε για να κάνετε οικογένεια, θα πρέπει να μπουν στο προσκήνιο κάποιες «εντολές» όπως τις ονομάζουν οι ειδικοί», εξηγεί η Reibstein. Γενικά, αυτοί οι κανόνες που καθορίζουν τον τρόπο σκέψης, τα συναισθήματά μας και τη συμπεριφορά μας, έχουν σχηματιστεί σε πολλή νέα ηλικία και έχουν διαμορφωθεί ανάλογα με το οικογενειακό μας περιβάλλον. «Όταν ξεκινάτε τη δική σας ζωή, αυτοί οι κανόνες – και γενικότερα ο τρόπος που αντιμετωπίζατε κάποια πράγματα – θα σας φανεί τελείως διαφορετικός από αυτόν που ξέρατε μέχρι τώρα.

Ο «σωστός» τρόπος να μοιραστούν τα οικονομικά και οι δουλειές του σπιτιού, είναι διαφορετικός για κάθε ζευγάρι. Το ζητούμενο είναι ο καθένας να αισθάνεται ισότιμος στην κάθε αρμοδιότητα και συμφωνία. « Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, από τη στιγμή που και οι δύο αισθάνονται ευχαριστημένοι με ό,τι τους έχει ανατεθεί», αναφέρει η Quilliam. « Και είναι σημαντικό να θυμάστε πως θα σταματήσετε να αγαπάτε το σύντροφό σας επειδή χειρίζεται διαφορετικά τα θέματα από ότι εσείς. Πιθανότατα, μπορεί να μην έχετε θέματα με τον ίδιο το σύντροφό σας αλλά κυρίως με τις δικιές σας προσδοκίες. Η συμπεριφορά μας σχηματίζεται καθΆόλη τη διάρκεια της ζωής μας».

3.  Πώς αντιμετωπίζετε τις διαφωνίες;

Ο τρόπος με τον οποίο τα ζευγάρια ελέγχουν τις διαμάχες τους επηρεάζει αρκετά τη δομή της σχέσης. Αλλά, με τις ευθύνες της δουλειάς και των χρημάτων, δεν υπάρχει «σωστός» τρόπος για να μαλώσετε. Οι έντονες διαμάχες δε μπορούν να γίνουν αντιληπτές μέχρι τη στιγμή που μοιράζεστε τον ίδιο χώρο. Μπορεί να είχατε κάποιες διαφωνίες ή δράματα που στην αρχή απολαμβάνατε αλλά « πια δεν θα είναι το ίδιο», αναφέρει η Quilliam. «Και καθώς περνάτε από διαφορετικές φάσεις της ζωής σας, το ύφος των διαφωνιών αλλάζει». Και κάποια πράγματα που τότε δεν είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως η νωθρότητα του συντρόφου σας, τώρα αποτελεί μείζον θέμα που προκαλεί ένταση και εκνευρισμό.

«Η συμβίωση συν τοις άλλοις είναι και θέμα διαχείρησης», λέει η Reibstein. «Και συνήθως υπάρχουν θέματα που προκύπτουν ξανά και ξανά. Τα ζευγάρια που δέχονται την ύπαρξη της σύγκρουσης και είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα θέματα αυτά δημιουργικά και επικοδομητικά, είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν».

4. Πώς θα βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή;

Πολλοί  πιστεύουν ότι η σεξουαλική ζωή θα αλλάξει καθώς η σχέση εξελίσσεται και αναμένουν αυτή την κατάληξη σπαταλώντας αρκετό χρόνο με το να ανησυχούν για το πώς θα επιστρέψει στο αρχικό της στάδιο. Αυτό είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας. «Καθώς το σεξ ευδοκιμεί με το μυστήριο», μας λέει η Reibstein « μπορεί να συμβάλλει στο να γνωρίσει ο ένας τον άλλο καλύτερα». Συνήθως θρηνούμε για το χαμένο μυστήριο που δε ζήσαμε ποτέ και δεν εκτιμούμε την ευκαιρία που μας δίνεται για να γνωρίσουμε το σύντροφό μας εις βάθος. Μελετήστε τους καλά και μάθετε τι τους αρέσει και τι όχι.

Στη συμβίωση επενδύουμε χρόνο και προσπάθεια για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για ανακαλύψεις στο σεξ από το να επαναπαυόμαστε στον αυθόρμητο ερωτισμό των πρώτων ημερών. « Ένα καυτό σαββατοκύριακο μπορεί να είναι ένα κλισέ, αλλά είναι κάτι παραπάνω από δύο μερόνυχτα, καθώς θα σας δώσει την ευκαιρία να ξεφύγετε από την καθημερινότητα», προτείνει η Quilliam.

5 . Θα έχετε τον προσωπικό σας χώρο;

 «Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές όταν συμβιώνετε είναι πως δεν έχετε πια το δικό σας καταφύγιο», αναφέρει η Quilliam. Μπορεί να είναι προφανές, αλλά συχνά υποτιμούμε την αξία που έχει ο χώρος και ο χρόνος που χρειάζεται να αφιερώνουμε στους εαυτούς μας. Μπορεί εκ πρώτης να μη γίνει αισθητό και να το προσπεράσετε λόγω του ενθουσιασμού της συμβίωσης, αλλά μετά από λίγο θα λαχταράτε λίγο χώρο. « Συχνά οι άνθρωποι αισθάνονται ένοχοι όταν αυτό συμβαίνει και αρχίζουν να αναρωτιούνται αν πραγματικά αγαπούν τους συντρόφους τους», προσθέτει η Quilliam. «Και βέβαια δε σημαίνει αυτό. Αλλά το να έχετε ένα χώρο που θα είναι αποκλειστικά δικός σας είναι σημαντικό».

Αν είστε τόσο τυχεροί να έχετε το δικό σας καταφύγιο μέσα στο σπίτι για να καταφεύγετε εκεί, τόσο το καλύτερο. Αλλιώς, « βρείτε χρόνο να κάνετε κάτι για εσάς εκτός σπιτιού, όπως μαθήματα διαλογισμού», προτείνει η Quilliam. Και να θυμάστε πως αυτό δεν είναι καθόλου εγωιστική επιθυμία. Παιρνόντας λίγο χρόνο ξεχωριστά θα ενδυναμώσει περισσότερο τη σχέση σας.

Πηγή: psychologies.co.uk

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr