Η Ντίνα Νικολάου προτείνει μια εξαιρετική επιλογή για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας: Πίτα με γέμιση για γαλοπούλα

Φτιάξτε μεγαλύτερη ποσότητα από τη γέμιση και χρησιμοποιήστε τη για να γεμίσετε την γαλοπούλα που θα σερβίρετε στο γιορτινό τραπέζι.

ΥΛΙΚΑ

6 χωριάτικα φύλλα Ζύμη Ψαχνών
150 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο, για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων

Για την γέμιση

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
600 γρ. λουκάνικο ξυδάτο, Κασσάκης
200 ml Syrah, Κτήμα Αβαντίς
2 πράσα
200 γρ. κολοκύθα, τριμμένη
100 γρ. ρύζι μπονέτ, Ωμέγα
1 φλιτζ. τσαγιού ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, καβουρδισμένα για λίγα λεπτά στο γκριλ, μέχρι να χρυσίσουν
200 γρ. Regato Arla, τριμμένο
1 κουτ. σούπας αρωματικό mix αλατιού, Evripidou.gr
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μαυροσούσαμο για το πασπάλισμα

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ βάζω το κρασί και τα σύκα και τα αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζω τα λουκάνικα και αφαιρώ το φυσικό έντερο. Βάζω στο μούλτι το λουκάνικο και τα πράσα και τα πολτοποιώ μέχρι να μοιάζουν με κιμά.

ΒΗΜΑ 2 Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω το λουκάνικο με τα πράσα. Προσθέτω το ρύζι και πασπαλίζω με το mix αλατιού. Συνεχίζω το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά και προσθέτω το κουκουνάρι, τα σύκα μαζί με το κρασί τους. Μόλις εξατμιστούν οι αλκοόλες, προσθέτω την τριμμένη κολοκύθα. Ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω τη γέμιση να κρυώσει και προσθέτω το ρεγκάτο.

ΒΗΜΑ 3 Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Αλείφω με βούτυρο μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και στρώνω τα 5 χωριάτικα φύλλα αλειμμένα μεταξύ τους με βούτυρο. Αδειάζω τη γέμιση και ισιώνω την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Γυρίζω τα φύλλα που εξέχουν από τη φόρμα και σκεπάζω τη γέμιση. Βουτυρώνω το τελευταίο χωριάτικο φύλλο και το διπλώνω σε χαλαρό πλισέ. Το στρώνω επάνω στη φόρμα και βουτυρώνω καλά με όσο βούτυρο έχει απομείνει. Πασπαλίζω με μαυροσούσαμο και ψήνω για 45-50 ώρα μέχρι να ροδίσει. Αφήνω την πίτα να σταθεί για 15 λεπτά και ξεφορμάρω. Την αφήνω σε σχάρα να κρυώσει.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr