Top Woman: Μια Κινέζα καθηγήτρια φτιάχνει νέο πολιτικό κόμμα στην Κίνα και αμφισβητεί το κομμουνιστικό καθεστώς

«Πολλοί ζητούν να γίνουν μέλη. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις αιτήσεις», λέει η Κινέζα καθηγήτρια διεθνούς εμπορίου Ουάνγκ Ζενγκ, η οποία έκανε κάτι ασυνήθιστο. Ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κόμματος, σε μια χώρα όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει όλη την εξουσία και δεν ανέχεται καμιά αντιπολίτευση.

«Πολλοί ζητούν να γίνουν μέλη. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις αιτήσεις», λέει η Κινέζα καθηγήτρια διεθνούς εμπορίου Ουάνγκ Ζενγκ, η οποία έκανε κάτι ασυνήθιστο. Ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κόμματος, σε μια χώρα όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει όλη την εξουσία και δεν ανέχεται καμιά αντιπολίτευση.

kina-neo-poltiko-komma-570.jpg

Πόσοι ακριβώς ήρθαν σε επαφή με την Ουάνγκ για να ενταχθούν στο κόμμα Zhixiandang, που σημαίνει «Κόμμα του Ανώτατου Συντάγματος», αναφέρει το koolnews.gr.

«Δεν μπορώ να πω πόσοι ακριβώς. Πρέπει να κοιτάξω τους αριθμούς», λέει η Ουάνγκ σε τηλεφωνική της συνέντευξη στην εφημερίδα New York Times. Όπως λέει, αξιωματούχοι του πανεπιστημίου της προσπάθησαν να τη σταματήσουν. «Δεν με συμβούλεψαν απλώς να μην ιδρύσω το κόμμα», τονίζει. «Μου είπαν να μην το κάνω».

Η ίδρυση του Zhixiandang ανακοινώθηκε τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει η Τρίτη Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, το περασμένο Σάββατο. Η Ουάνγκ και μερικοί συνάδελφοί της έστειλαν ανοιχτές επιστολές στα εννιά επίσημα πολιτικά κόμματα της Κίνας (το ΚΚ και οκτώ μικρά «δημοκρατικά» κόμματα που έχουν συμβουλευτικό ρόλο), καθώς και στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο και την Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη του Κινεζικού Λαού, ένα συμβουλευτικό σώμα.

Είναι αυτός ένας ενδεδειγμένος τρόπος να ιδρυθεί ένα νέο πολιτικό κόμμα στην Κίνα; «Το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν έκανε επίσημη αίτηση εγγραφής όταν ιδρύθηκε», απαντά η Ουάνγκ. «Ήταν ένα επαναστατικό κόμμα!»

Η ίδρυση του νέου κόμματος δεν μπορεί να θεωρηθεί αμφισβήτηση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η Ουάνγκ διευκρίνισε στην αμερικανική εφημερίδα ότι ζήτησε από τον έκπτωτο πολιτικό Μπο Σιλάι να γίνει ο ισόβιος πρόεδρός του. Ο τελευταίος καταδικάστηκε πρόσφατα σε ισόβια κάθειρξη για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

Σύμφωνα με την Ουάνγκ, η δίκη του Μπο είχε πολιτικά κίνητρα. Και αυτό απαιτεί μια πολιτική απάντηση.

Αντίθετα με τους άλλους ηγέτες της Κίνας, λέει η Ουάνγκ, ο Μπο είναι σοσιαλιστής. Και αυτό σημαίνει ότι είναι πιστός στο Σύνταγμα της Κίνας, που αναφέρει στο πρώτο άρθρο ότι η Κίνα «είναι ένα σοσιαλιστικό κράτος».

«Η Κίνα έχει Σύνταγμα εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ», τονίζει η κινέζα καθηγήτρια. «Το Σύνταγμα είναι ο ύψιστος νόμος. Κανείς δεν μπορεί να τον υπερβεί, ακόμη κι αν είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, κανείς από τους ηγέτες της χώρας δεν ακολούθησε την ιδέα της ισότητας. Η Κίνα έχει τεράστιες ανισότητες. Μερικοί είναι πλούσιοι και μερικοί φτωχοί. Αλλά ο Μπο χρησιμοποίησε τα χρήματα στην Τσονγκτσίνγκ για να κάνει τις ζωές των απλών ανθρώπων καλύτερες».

Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στην Ουάνγκ και τα άλλα μέλη του κόμματος. Όπως λέει, η κυβέρνηση δεν ήρθε σε επαφή μαζί της, αν και είναι σαφές ότι την παρακολουθεί.

Προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν για την ίδρυση πολιτικών κομμάτων έχουν αποτύχει, όπως στην περίπτωση του Κόμματος Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης, το 1998. Ο Ουάνγκ Μπινγκζάνγκ, που το είχε ιδρύσει, εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στην απομόνωση, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr