O Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει τούρτα - τερατάκι της αγάπης – Για να την φτιάξετε στο ταίρι σας

Μια τούρτα για του Αγίου Βαλεντίνου... 

Συστατικά

Για το κέικ

380 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για το άλειμμα της φόρμας

380 γρ. ζάχαρη

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

8 αυγά μέτρια

380 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του

2 πρέζες αλάτι

50 γρ. σοκολατάκια καρδούλα

κας κας καρδούλα

Για τη βουτυρόκρεμα

650 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

450 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα

Για τη διακόσμηση

ζαχαρόπαστα επικάλυψης κόκκινη

ζαχαρόπαστα επικάλυψης μαύρη

ζαχαρόπαστα επικάλυψης λευκή

2 καρδούλες από ζαχαρόπαστα

2 καλαμάκια

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το κέικ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Βουτυρώνουμε και καλύπτουμε με λαδόκολλα τη στρογγυλή επιφάνεια από τις 2 ειδικές στρογγυλές φόρμες αφήνοντας 2 εκ. πάνω από το χείλος της φόρμας.

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα το βούτυρο και τη ζάχαρη για 3-5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και τα αυγά ένα ένα περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το επόμενο. Το μείγμα θα μας φαίνεται κομμένο, αλλά μόλις προσθέσουμε το αλεύρι θα πάρει την υφή που θέλουμε.

Μόλις ομογενοποιηθούν τα αυγά στο μείγμα προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και μοιράζουμε στις δύο φόρμες το μείγμα.

Ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Μπορούμε να δούμε αν το κέικ έχει ψηθεί, τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα και αν αυτή βγαίνει καθαρή το κέικ είναι έτοιμο.

Αφαιρούμε τις φόρμες από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε μια σχάρα.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε το μέρος από το κέικ που προεξέχει από τις φόρμες έτσι ώστε να έχουμε 2 ίδια ημισφαίρια.

Ξεφορμάρουμε και αφαιρούμε ένα τμήμα από το κέντρο του παντεσπανιού με ένα κουτάλι, δημιουργώντας μια μικρή λακκούβα.

Προσθέτουμε τα σοκολατάκια και τα κας κας καρδούλα στο ένα ημισφαίριο και καπακώνουμε με το δεύτερο.

Για τη βουτυρόκρεμα

Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ με τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας.

Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας.

Όταν είναι έτοιμο το μοιράζουμε σε δύο μικρά μπολ.

Βάζουμε κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής στο ένα μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να έχουμε ένα κόκκινο μείγμα.

Με μία σπάτουλα απλώνουμε μια στρώση από τη βουτυρόκρεμα σε όλη την επιφάνεια της σφαίρας και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Τοποθετούμε το υπόλοιπο μείγμα μέσα σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με μύτη αστεράκι 9 mm, και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Δεν μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο καθώς θα παγώσει το βούτυρο. Εάν παγώσει ακόμα και αν το έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου, τότε το μεταφέρουμε στο μίξερ και με το σύρμα χτυπάμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.

Για τη διακόσμηση

Ανοίγουμε με τον ειδικό πλάστη και τις 3 ζαχαρόπαστες σε πάχος 2-3 χιλ.

Από την κόκκινη ζαχαρόπαστα, κόβουμε με ένα στρογγυλό κουπ πατ 10 εκ. δύο κύκλους ώστε να τους χρησιμοποιήσουμε για τα πόδια.

Από τη μαύρη ζαχαρόπαστα, κόβουμε με ένα στρογγυλό κουπ πατ 4 εκ. δύο κύκλους για το εσωτερικό των ματιών.

Από τη λευκή ζαχαρόπαστα, κόβουμε με ένα κουπ πατ 6 εκ. δύο κύκλους για το εξωτερικό των ματιών.

Παίρνουμε τους κύκλους από τη λευκή ζαχαρόπαστα και με ένα πινέλο το οποίο βουτάμε σε λίγο νερό κολλάμε τους κύκλους από τη μαύρη ζαχαρόπαστα προκειμένου να δημιουργήσουμε τα μάτια.

Κόβουμε 2 λωρίδες 2x3 εκ. από τη λευκή ζαχαρόπαστα που μας περίσσεψε.

Παίρνουμε τις 2 καρδούλες από ζαχαρόπαστα και τοποθετούμε τη μπροστινή πλευρά τους σε μια επιφάνεια. Στην πισινή πλευρά τους τοποθετούμε από ένα καλαμάκι και το συγκρατούμε με τις λωρίδες από τη λευκή ζαχαρόπαστα.

Αφήνουμε όλες τις ζαχαρόπαστες στην άκρη για 1 ώρα ώστε να σκληρύνουν.

Για τη συναρμολόγηση

Σε μια μεγάλη ίσια επιφάνεια τοποθετούμε πρώτα τα πόδια από την κόκκινη ζαχαρόπαστα και πάνω σε αυτά τοποθετούμε το κέικ.

Με το κορνέ που έχει μέσα τη βουτυρόκρεμα γεμίζουμε όλη την επιφάνεια του κέικ με “μυτιές” έτσι ώστε να μοιάζουν με τούφες μαλλιών.

Τοποθετούμε τα καλαμάκια με τις καρδούλες και τα μάτια.

Κόβουμε και σερβίρουμε.

WHO SI WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr