Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έφτιαξε αφράτα μοσχοβολιστά πασχαλινά τσουρέκια με ίνες –Ιδού η συνταγή
Τα πιο αφράτα, γεμάτα κόρδες και φουσκωτά Πασχαλινά τσουρέκια που έχετε φτιάξει είναι αυτά. Φανταστική συνταγή βήμα βήμα
Τα πιο αφράτα πασχαλινά τσουρέκια μάς υπόσχεται η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που έδωσε τη δική της συνταγή, την οποία φτιάχνει χρόνια.
Υλικά Συνταγής
- Για την ενεργοποίηση της μαγιάς
- 100 γραμ. μαγιά νωπή
- 40 γραμ. ζάχαρη
- 80 γραμ. χλιαρό νερό
Για τη ζύμη
- 250 γραμ. φρέσκο βούτυρο
- 300 γραμ. ζάχαρη
- 3 μεγάλα αβγά
- 2 κρόκους από μεγάλα αβγά
- 350 γραμ. φρέσκο γάλα πλήρες
- 1100 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 3 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα σε σκονη
- 2 κοφτά κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
- 50 γραμ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο
- φιλέ αμύγδαλου
Για το διάλυμα αυγού
- 1 κρόκο
- 1 κ.σ ζάχαρη
- 2 κ.σ νερό
Εκτέλεση
- Για τα αφράτα Πασχαλινά τσουρέκια, ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπόλ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.
- Σε κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Χτυπάμε σε μπόλ τα αυγά με τους κρόκους και το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο ζεστό βούτυρο. Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35 βαθμούς C.
- Στον κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά και το μαχλέπι με τη μαστίχα (τριμμένα σε σκόνη). Προσθέτουμε τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος της κουζινομηχανής για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να σχηματίζει κόρδες. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Να μην είναι σφιχτή.
- Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε τη ζύμη. Το επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές δημιουργώντας διπλώματα στη ζύμη.
- Τη βάζουμε στον κάδο ή σε μεγάλο μπολ (υπολογίστε ότι στο τέλος θα πάρει 3 φορές τον όγκο της) και την σκεπάζουμε καλά να μην κάνει πέτσα. Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 3 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν έχει επαναφορά το βαθούλωμα, τότε είναι έτοιμη.
- Την αδειάζουμε στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη (2 μεγάλα τσουρέκια) ή σε περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε.
- Πλάθουμε τα Πασχαλινά τσουρέκια. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα.
- Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε σβηστό φούρνο για 2 ώρες. Γίνονται τριπλάσια.
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το διάλυμα αυγού σε ένα μπολ τα χτυπάμε με ένα πηρούνι και αλείφουμε ολόγυρα τα τσουρέκια. Αφήνουμε για ακόμα 10′ να σταθούν και να τεντώσουν καλά τα τσουρέκια (γιατί με το άλειμμα συρρικνώνονται και πέφτουν ελαφρά). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C αέρα για 40 λεπτά περίπου. Αν τα τσουρέκια είναι μικρά θέλουν λιγότερο χρόνο ψησίματος. Περίπου 20 λεπτά. Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.
- Αυτή η δόση μας δίνει ζύμη τσουρεκιού γύρω στα 2.300 γρ. έτοιμη ζύμη για πλάσιμο. Μπορείτε να φτιάξετε 2 μεγάλα τσουρέκια η πολλά μικρότερα. Αν φτιάξατε 2 μεγάλα είναι πιο σωστό να χρησιμοποιήσετε 2 ταψιά γιατί φουσκώνουν πολύ. Αν πλάσετε μικρά τσουρέκια αφήστε αρκετό χώρο μεταξύ τους γιατί γίνονται διπλάσια.
*Υπολογίστε ότι ο χρόνος αναμονής για να σας γίνουν τα τσουρέκια όπως περιγράφω είναι γύρω στις 5 ώρες. Αξίζει τον κόπο πιστέψτε με.
Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
-Όλα τα υλικά είναι απαραίτητο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν ξέχασες να τα βγάλεις από το ψυγείο, δες εδώ πώς να μαλακώσεις το βούτυρο στο λεπτό και εδώ πώς να φέρεις τα αυγά σου σε θερμοκρασία δωματίου.
-Εάν αγαπάτε τα πολύ γλυκά τσουρέκια, μπορείτε να προσθέσετε από 50-100 γραμμάρια παραπάνω ζάχαρη. Εγώ βάζω λιγότερο γιατί δεν μου αρέσουν πολύ γλυκά.
-Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και ξύσμα από πορτοκάλι ή περγαμόντο στη ζύμη ή κακουλέ.
-Επιλέξτε αλεύρι δυνατό για τσουρέκι, πλούσιο σε γλουτένη.
-Να έχετε υπομονή γιατί το καλό τσουρέκι, ιδανικά πρέπει να φουσκώσει σε θερμοκρασσίες 20-23 βαθμών C (θερμοκρασία δωματίου).
-Προσέξτε τις θερμοκρασίες των υγρών υλικών που θα πέσουν πάνω στη ζύμη μαγιάς. Δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς C.
-Η ζύμη στο τέλος θα μοιάζει με μία τεράστια μαλακιά τσίχλα, όπως βλέπετε στη φωτογραφία. Μην προσθέσετε παραπάνω αλεύρι.
-Για να κάνει κόρδες, ίνες το τσουρέκι, θέλει πολύ καλό ζύμωμα και διπλώματα της ζύμης με καλά βουτυρωμένα χέρια.
-Όταν πιάσετε τα τσουρέκια να τα πλάσετε, μην αλευρώσετε τα χέρια σας ή τον πάγκο σας. Βουτυρώστε απλά τα χέρια σας και πιάστε τη ζύμη και δουλέψτε τη.
Πασχαλινά τσουρέκια χωρίς μίξερ
Εάν δεν έχετε μίξερ για να ζυμώσετε τα Πασχαλινά τσουρέκια σας, τότε θα πρέπει να βάλετε όλα τα υλικά σας μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Θα τα ανακατέψετε πολύ καλά με μία ξύλινη κουτάλα, θα σκεπάσετε τη ζύμη σας και θα την αφήσετε να ξεκουραστεί για 2 ώρες επάνω στον πάγκο της κουζίνας σας. Μετά, βουτώντας τα χέρια στο βούτυρο που έχουμε κρατήσει θα αρχίσετε να κάνετε διπλώματα και τραβήγματα στην ζύμη μέσα στο μπολ. Ιδανικά αφήνετε την ζημιές για δύο με τρεις επιπλέον ώρες να ξεκουραστεί. Εάν δεν έχετε το χρόνο να το κάνετε μπορείτε να βάλετε το μπολ καλά σκεπασμένο μέσα στο ψυγείο και να αφήσετε τη ζύμη να ωριμάσει μια ολόκληρη νύχτα μέσα στο ψυγείο σας. Την επόμενη μέρα αφήνετε την ζύμη 30 λεπτά με 1 ώρα επάνω στο μπάγκο σας να ανέβει λίγο η θερμοκρασία της και μετά συνεχίστε κανονικά το πλάσιμο των τσουρεκιών.
Δώστε ελαστικότητα στη ζύμη του τσουρεκιού
Μετά το πρώτο φούσκωμα της ζύμης, όσοι έχετε μίξερ, ξαναβάλτε τη ζύμη στον κάδο και με τον γάντζο χτυπήστε για λίγα λεπτά ξανά την ζύμη να αποκτήσει περισσότερη ελαστικότητα. Προχωρήστε κανονικά στο επόμενο στάδιο της συνταγής.
Μην αγχωθείτε!
Αν δεν έχετε τον χρόνο ή το χώρο ή δεν έχετε δεύτερη λαμαρίνα, τότε μπορείτε να κάνετε το εξής:
Αφού ζυμώσετε τη ζύμη, και την αφήσετε να φουσκώσει για 2 ώρες το πρώτο φούσκωμα, τότε θα μοιράσετε τη ζύμη στα δύο. Με τη μισή ζύμη θα πλάσετε μία δόση τσουρέκια που θα τα βάλετε να φουσκώσουν για να τα ψήσετε.
Την υπόλοιπη ζύμη θα την αφήσετε στο μπολ σκεπασμένη πολύ καλά και μπορεί να μπει στο ψυγείο και να μείνει εκεί μέχρι την επόμενη μέρα ή μέχρι το βράδυ που θα έχετε τελειώσει με το πρώτο φούρνισμα και με την ησυχία σας θα πλάσετε τα επόμενα τσουρέκια και θα τα ψήσετε κι αυτά με τη σειρά τους.
Ψήσιμο: Αέρας ή αντιστάσεις;
Με ρωτάτε που να ψήσετε τα τσουρέκια. Τα πάντα ψήνονται παντού.
Αν δεν έχετε αέρα στον φούρνο σας και θέλετε να ψήσετε τσουρέκια σας στις αντιστάσεις μπορείτε να το κάνετε. Όμως θα πρέπει να θυμάστε ότι ψήνετε ένα ένα ταψί τη φορά. Ποτέ παραπάνω ταψιά στις αντιστάσεις γιατί δεν θα ψηθούν σωστά. Θα προθερμάνετε το φούρνο σας ανεβάζοντας την θερμοκρασία του φούρνου κατά 20 βαθμούς παραπάνω. Θα τοποθετήσετε το ταψί σας στην κάτω κάτω σχάρα του φούρνου. Συνεχίστε κανονικά το ψήσιμο σύμφωνα με την συνταγή.
Who is Who
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι τηςκαι, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr