Πέθανε η μεγάλη κληρονόμος των Bulgari: Η Άννα Βούλγαρη από την Παραμυθιά & η παραμυθένια ζωή της - Τα διαμάντια, αλλά και η απαγωγή με τον γιο της (φωτό & βίντεο)
Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 93 ετών άφησε η Άννα Βούλγαρη, απόγονος του ιδρυτή της δυναστείας του οίκου κοσμημάτων Bvlgari, Σωτήριου Βούλγαρη.
H Anna Bulgari μνημονεύεται στα ιταλικά ΜΜΕ για την διαβόητη απαγωγή της, μαζί με τον τότε 17χρονο γιο της Giorgio, το 1983. Για να τους αφήσουν ελεύθερους είχαν πληρωθεί 4 δισεκατομμύρια λίρες, αλλά λόγω της καθυστέρησης της καταβολής των λύτρων, οι απαγωγείς έκοψαν το ένα αυτί του νεαρού και το έστειλαν στον πατέρα. Την απαγωγή είχαν διαπράξει δύο άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα, με ένα Fiat που είχαν κλέψει από το σπίτι της οικογένειας. Προηγουμένως είχαν εισβάλει στο κτήμα της οικογένειας.
Οι απαγωγείς με καταγωγή από την Σαρδηνία, πήραν την γυναίκα και το παιδί, ενώ άφησαν τον 69χρονο σύζυγό της Franscisco Calissoni, πρώην στρατηγό, δεμένο στο σπίτι της οικογένειας. Μέσα στο σπίτι, είχαν ακινητοποιήσει με τον ίδιο τρόπο και εννιά μέλη του προσωπικού.
Η Anna Bulgari ήταν η κόρη ενός από τους έλληνες αδελφούς με καταγωγή από την Ήπειρο, οι οποίοι ίδρυσαν τον οίκο κοσμημάτων στη Ρώμη. Ο οίκος με τα ιδιαίτερα κοσμήματα, που έχουν ένα χαρακτηριστικό λιτό και βαρύτιμο στιλ, αναπτύχθηκε γρήγορα και έγινε ο αγαπημένος των πλούσιων και διάσημων. Σήμερα, χρυσοχοεία Bulgari υπάρχουν παντού στον κόσμο. Ο οίκος επίσης, προσφέρει αρώματα και άλλα προϊόντα.
Η Anna Bulgari αγαπούσε πολύ την Ελλάδα. Σύμφωνα με το paramythia-online.gr, ακόμα και στα τελευταία χρόνια της ζωής της, επισκεπτόταν κάθε χρόνο την Παραμυθιά Θεσπρωτίας.
Η επιχείρηση έχει ως αφετηρία το έτος 1884, όταν ο Έλληνας μετανάστης Σωτήριος Βούλγαρης (1857 – 1932) με καταγωγή από την τουρκοκρατούμενη ακόμα Ήπειρο και συγκεκριμένα από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, άνοιξε κοσμηματοπωλείο στη Ρώμη.
Η τέχνη πέρασε στους απογόνους του και η επιχειρηματικότητα άνθισε κυρίως τη δεκαετία του ’70, όταν άνοιξαν τα πρώτα καταστήματα εκτός Ιταλίας στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, τη Γενεύη και το Μόντε Κάρλο). Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 230 καταστήματα σ’ όλο τον κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια ο Bulgari έχει επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που φέρουν την ονομασία του, σε συνεργασία με την αλυσίδα Marriott. Το πρώτο ξενοδοχείο άνοιξε στο Μιλάνο το 2004 και ακολούθησε στο Μπαλί το 2006. Το 2001 ο οίκος Bulgari έγινε και μυθιστόρημα, γραμμένο κατά παραγγελία από την Βρετανίδα συγγραφέα Φέι Γουέλντον, με τον τίτλο “Bulgari Connection“.
Το αρχικό κατάστημα του 1884 στην οδό Condotti της Ρώμης, υπάρχει ακόμα.
H απαγωγή της ίδιας και του γιου της
Η La Stampa αναφέρεται στον δραματικό μήνα της απαγωγής της ίδιας με τον γιο της, το απόγευμα της 19ης Νοεμβρίου 1983, ενώ η Βούλγαρη επέστρεφε με τον σύζυγό της στο κτήμα τους στην Απρίλια, στην περιοχή του Λάτσιο. Δύο άντρες οπλισμένοι με τουφέκια και καλυμμένοι με κουκούλες άρπαξαν την Άννα και την έκλεισαν στο πορτμπαγκάζ του Fiat 132 που έχει κλαπεί από την οικογένειά της Μαζί της πήραν και τον γιο της. Ήταν η εποχή που οι απαγωγές ήταν προσφιλής μέθοδος εγκληματιών για να βγάζουν λεφτά από λύτρα.
Η Άννα ποτέ δεν μίλησε για τον δραματικό μήνα της ομηρίας. Ο γιος της έχασε το ένα του αυτί, το οποίο έκοψαν με μαχαίρι οι απαγωγείς. Στις 17 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες μετά τη λήξη του τελεσίγραφου, οι συγγενείς της Άννας έλαβαν έναν φάκελο στο εσωτερικό του οποίου υπήρχε το αυτί του Τζόρτζιο. Στις 21 Δεκεμβρίου παραδόθηκαν τα χρήματα, σε μια έκταση κατά μήκος της Βία Αουρέλια, βόρεια της Ρώμης. Το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων, στις 24 Δεκεμβρίου, η μητέρα και ο γιος απελευθερώθηκαν κοντά στο σημείο όπου είχαν απαχθεί.
Ο Τζόρτζιο είχε σοβαρή λοίμωξη, από τον ακρωτηριασμό και χρειάστηκαν πέντε επεμβάσεις στις ΗΠΑ για την ανάπλασή του. Η Άννα ήταν γεμάτη πληγές από την κακομεταχείριση που υπέστη στα χέρια των απαγωγέων τους.
To βίντεο στο οποίο την ακούμε για λίγα δευτερόλεπτα να μιλάει Ελληνικά
Η ίδια είχε πει αργότερα: «Απήγαγαν εμένα και τον γιο μου και μας κράτησαν ομήρους 35 ημέρες. Έκοψαν το αυτί του παιδιού μου προκειμένου να πάρουν τα λύτρα. Οι απαγωγείς ήταν από τη Σαρδηνία. Φονιάδες. Μας κράτησαν στο πάτωμα και στο κρύο σε ένα βουνό για 35 μέρες. Η οικογένεια μου πλήρωσε τους απαγωγείς 4 εκατομμύρια λιρέτες, δηλαδή 2 εκατομμύρια ευρώ. Το παιδί ήταν δυνατό, δεν είπε τίποτα, του έκοψαν το αυτί με ένα μαχαίρι. Εγώ έχασα 10 χρόνια από τη ζωή μου».
Πέρα από αυτές τις πιο δραματικές ημέρες της ζωής της, η Άννα Βούλγαρη έζησε μια ζωή σαν παραμύθι με την επαγγελματική επιτυχία να τους φέρνει στην κορυφή του κόσμου. Μιλούσε ελληνικά ενώ ακόμη και τα τελευταία χρόνια της ζωής της επισκεπτόταν κάθε χρόνο ινκόγκνιτο την Παραμυθιά, απ' όπου ξεκίνησε ο παππούς της, και το Ιόνιο. Ήταν μητέρα 3 παιδιών.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr