Έτσι θα φτιάξουμε τις καλύτερες πίκλες στο σπίτι με τις συμβουλές του μοναδικού Άκη Πετρετζίκη (φωτό)
Από σήμερα, θα μπορείτε να ετοιμάζετε μόνοι σας στο σπίτι τις αγαπημένες σας πίκλες!
Οι πίκλες έχουν επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο. Κάποιοι τις λατρεύουν, άλλοι τις μισούν. Όλοι, όμως, συμφωνούν ότι οι πίκλες -γνωστές και ως τουρσί- αποτελούν έναν χαρακτηριστικό μεζέ, ιδανικό για τσίπουρο, ουζάκι ή… για ένα αχνιστό πιάτο με όσπρια.
Τα καλά νέα; Από σήμερα, θα μπορείτε να τις ετοιμάζετε μόνοι σας στο σπίτι! Γιατί; Επειδή θα σας μάθω όλα τα μυστικά τους, δίνοντάς σας ταυτόχρονα δοκιμάσμένες συνταγές για να στεφτεί η προσπάθειά σας με απόλυτη επιτυχία, ακόμα κι αν είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεστε με την παρασκευή τους.
Για την ιστορία...
Η δημιουργία της πίκλας ξεκίνησε ως λύση ανάγκης προκειμένου να μπορούν τα νοικοκυριά να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ορισμένων τροφίμων. Βλέπετε, η πίκλα αποτελεί μια μέθοδο συντήρησης των τροφίμων στην οποία κατέφευγε ο κόσμος τα παλιά τα χρόνια όταν τα ψυγεία δεν υπήρχαν καν στη σφαίρα της φαντασίας. Τότε, λοιπόν, η παρασκευή τους αποτελούσε λύση ανάγκης.
Τι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε πίκλες;
Για τη δημιουργία τους χρειαζόμαστε κάποια πολύ απλά υλικά τα οποία υπάρχουν σε κάθε σπίτι:
Φρέσκα φρούτα ή λαχανικά, όχι πολύ ώριμα, κατά προτίμηση με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (χαρακτηριστικό παράδειγμα το αγγούρι).
Ξίδι (αλλά και μηλόξιδο), λάδι, αλάτι και ζάχαρη (συνήθως λευκή, αλλά και μαύρη, όταν το ζητάει η συνταγή) και νερό (βρύσης, βρασμένο ή εμφιαλωμένο αν βρισκόμαστε σε περιοχή με νερό το οποίο έχει πολλά άλατα).
Μπαχαρικά, κατά προτίμηση ολόκληρα μια και η σκόνη μπορεί να θαμπώσει το τουρσί μας. Επιπλέον, διάφορα φρέσκα μυρωδικά, αλλά και βότανα.
Μπορούμε να κάνουμε πίκλες με όλα τα φρούτα και τα λαχανικά;
Μπορούμε να παρασκευάσουμε πίκλες με πολλά από αυτά. Κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά; Το άσπρο, αλλά και το κόκκινο λάχανο. Τα αγγουράκια, τα καρότα, η κάπαρη, τα παντζάρια, οι βολβοί, οι αγκινάρες, τα ντοματίνια, το μελιτζανάκι, το σέλερι, οι γλυκές πιπερίτσες, αλλά και οι πιο καυτερές. Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμα φρούτα και λαχανικά με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε τουρσί. Ωστόσο, εκτός από αυτά, πίκλες μπορούμε να κάνουμε και με τις ελιές, αλλά και με τα αβγά!
Με ποιους τρόπους φτιάχνουμε πίκλες;
Πίκλες μπορούμε να φτιάξουμε με δύο βασικούς τρόπους. Ο ένας είναι με νερό και αλάτι, ενώ ο άλλος με ξίδι. Επιπλέον, μπορούμε να παρασκευάσουμε πίκλες τόσο με ωμά λαχανικά, όσο και με βρασμένα. Όλα εξαρτώνται από το δικό μας γούστο, αλλά και από την πρώτη ύλη μας. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα λαχανικά μπορούν να μπουν ολόκληρα στο βάζο, κάποιες ψιλοκομμένα, ενώ υπάρχει και η εναλλακτική να τα πολτοποιήσουμε και να δημιουργήσουμε ενδιαφέρουσες σάλτσες ιδανικές τόσο για τα burger και τα σάντουίτς μας, όσο και για τα κρεατικά μας. Τι θα πρέπει να προσέξουμε; Να πλύνουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας προτού ξεκινήσουμε την όλη διαδικασία (ιδίως αν πρόκειται να παρασκευάσουμε το τουρσί μας με ωμά λαχανικά). Είναι σημαντικό να είναι εντελώς καθαρά όταν θα μπουν στο βάζο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Πού χρησιμοποιούμε τις πίκλες;
Η φαντασία μας είναι το μόνο όριο σε αυτό. Όπως έχουμε ήδη πει, με αυτές συνοδεύουμε ουζάκι και τσιπουράκι. Τις κρύες μέρες του χειμώνα, όμως, ταιριάζουν πολύ με μια ζεστή σούπα λαχανικών ή οσπρίων. Μπορούν να μπουν στις σαλάτες μας και στα σάντουιτς, ενώ μπορούμε να ενισχύσουμε με αυτές τις σάλτσες μας προσδίδοντάς τους μια πιο χαρακτηριστική, ιδιαίτερη γεύση.
Τι μένει τώρα; Να πάμε να δούμε τις συνταγές μας, να αποφασίσετε ποια σας αρέσει περισσότερο, να την ετοιμάσετε και να μου στείλετε κι εμένα μια φωτογραφία!
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτού του άρθρου
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση σε όλους!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr