Η Ντίνα Νικολάου μας παρουσιάζει ένα ελαφρύ πιάτο: Τονοκεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας
Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα και για να τονίσουμε τη γεύση του ψαριού επιλέγουμε τόνο κονσέρβας σε νερό, πολύ καλά στραγγισμένο.
ΥΛΙΚΑ
Για τα τονοκεφτεδάκια
- 400 γρ. τόνος κονσέρβας, σε νερό (περίπου 4 μέτριες κονσέρβες), καλά στραγγισμένος και κομματιασμένος με το χέρι
- 6 φέτες ψωμί του τοστ (μόνο την ψίχα), μουσκεμένες για 2 – 3 λεπτά σε κρύο νερό και καλά στυμμένες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- ½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- ½ κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
- λίγο μπαχάρι, σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το πανάρισμα
- ¾ φλιτζ. τσαγιού (περίπου 80 ml) ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
- Για τη σάλτσα ντομάτας
- 200 γρ. χυμός ντομάτας, συμπυκνωμένος
- ½ φλιτζ. τσαγιού ελιές Καλαμών, ψιλοκομμένες, χωρίς τα κουκούτσια
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- ΒΗΜΑ 1 Μουλιάζω το ψωμί σε νερό και το στραγγίζω καλά.
- ΒΗΜΑ 2 Στραγγίζω τον τόνο από το νερό και τον θρυμματίζω με το χέρι. Ενώνω τον τόνο, το ψωμί, το κρεμμύδι, το αυγό, τη ρίγανη, το θυμάρι, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο και το μπαχάρι, αλατοπιπερώνω και ανακατεύω. Σκεπάζω το σκεύος με μεμβράνη και το βάζω για 30 λεπτά στο ψυγείο. Πλάθω κεφτεδάκια, αλευρώνω και τα τηγανίζω, μέχρι να ροδίσουν.
- ΒΗΜΑ 3 Τα βάζω σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το λάδι. Στην ίδια κατσαρόλα,αφού χύσω το λάδι, ρίχνω το χυμό ντομάτας, τις ελιές και 1 φλ. ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω τη ζάχαρη και αφήνω τη σάλτσα να πάρει βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά, προσθέτω τα κεφτεδάκια και τα αφήνω για 10-15 λεπτά.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr